Reizen naar Nigeria: Reisadvies

Reist u naar Nigeria? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Nigeria

Praktische info over reizen in Nigeria.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke Reisdocumenten vindt u hier

 

Rijbewijs

Gedurende de eerste maanden verblijf kan een internationaal rijbewijs aanvaard worden.

Voor een langer verblijf is het noodzakelijk om een Nigeriaans rijbewijs te verkrijgen. Meer info op Nigeria Driver's Licence.

 

Betaalmiddelen

Internationale kredietkaarten (vnl. Visa en Mastercard) worden in de grote steden (Abuja, Lagos) aanvaard,. Bovendien slaagt men er regelmatig in (zelfs in gereputeerde hotels) om tijdens het gebruik ervan op één of andere wijze de gegevens van de kredietkaart te bekomen en zo dus fraude te plegen.

Alle aankopen worden betaald per bankkaart, bij voorkeur een lokale kaart. De grootste coupure in de bank is 1.000 Naira (ongeveer € 1,20), en winkels en andere handelaars hebben vaak een tekort aan wisselgeld.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Cash euro's (en dollars) worden probleemloos gewisseld, maar voor kleinere coupures (onder de € 50) krijgt men meestal een lagere wisselkoers.

 

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk in Nigeria.

 

Gsm en communicatiefaciliteiten

Nigeria is een land dat goed geconnecteerd is (4G en soms 5G). Het vaste internetnetwerk is minder efficiënt.

 

Huisdieren

Import-Export Certificate – Veterinary and Pest Control Services Department

Zijn onder andere nodig bij de invoer van huisdieren in Nigeria:

  • Een certificaat van rabiës-vaccinatie (vaccin gekregen minstens 30 dagen voor (en niet langer dan 12 maanden voor) reis naar Nigeria);
  • Een titerbepaling voor rabiës, minstens 30 dagen na de vaccinatie uitgevoerd;
  • Een ISO-conforme microchip (best reeds geplaatst vóór de rabiës-vaccinatie of op hetzelfde moment);
  • Importvergunning en gezondheidscertificaat (afgegeven door een erkende dierenarts).

Zorg er ook voor dat andere gewoonlijke vaccinaties in orde zijn.

Sommige bronnen maken ook melding van een dierenpaspoort dat nodig zou zijn.

Huisdieren kunnen Nigeria binnenkomen via Murtala Muhammed International Airport in Lagos of de Nnamdi Azikiwe International Airport in Abuja, en dit alleen als ingecheckte bagage of luchtvracht. Huisdieren komen best samen met de eigenaar aan om zo een grote administratieve en financiële rompslomp te vermijden.

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Personen die de Belgische én de Nigeriaanse nationaliteit hebben, dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten mogelijk niet in staat zullen zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich Nigeria bevinden (zie Art. 79 van het Consulair Wetboek).

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Ambassade van België Abuja - 9 Usuma Street, Maitama, Abuja is bereikbaar via: + 234 803 301 6822 (tijdens de kantooruren) en + 234 916 998 20 71 (alleen voor Belgen in nood én buiten de kantooruren).