Reizen naar Noord-Korea: Reisadvies

Reist u naar Noord-Korea? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Noord-Korea

Informatie over de lokale wetgeving in Noord-Korea.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Bezoekers van een land zijn, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.  In Noord-Korea gelden zware straffen voor zaken die in België niet strafbaar zijn of veel lichter zouden worden bestraft. Het is belangrijk zich te informeren over de lokale wetgeving. In geval van aanhouding of vervolging, zal het voor België zéér moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om u consulaire bijstand te bieden.

Beledigingen of grappen over het Noord-Koreaanse politieke systeem en zijn leiderschap kunnen zwaar worden vervolgd. Meerdere buitenlanders zijn al in moeilijkheden gekomen door het tonen van te weinig respect voor het staatshoofd, met inbegrip van zijn afbeeldingen.

Reizigers kunnen zich niet vrij bewegen in Noord-Korea, vooral niet buiten Pyongyang. Specifieke autorisaties van de autoriteiten zijn vereist en gespecialiseerde bureaus kunnen de nodige demarches op dat vlak verrichten.

Het wordt sterk aanbevolen om in geautoriseerde gebieden te blijven en de bevelen van Noord-Koreaanse autoriteiten op te volgen, anders loopt u mogelijk levensgevaar.

Buitenlanders die in Pyongyang wonen, kunnen over het algemeen vrij circuleren binnen de stad, maar voor reizen buiten Pyongyang is toestemming vereist.

 
Drugs 

In Noord-Korea is drugsbezit strafbaar. De straffen voor het bezit van of de handel in drugs in Noord-Korea zijn veel zwaarder dan in België, met in het ergste geval de doodstraf.


Seksualiteit 

Hoewel er in Noord-Korea geen specifieke wetgeving is die homoseksualiteit verbiedt, worden relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht niet geaccepteerd. Openbare tekenen van LGBTQIA+ kunnen leiden tot intimidatie en verbaal geweld.


Fotografie 

Vraag toestemming voordat u foto's maakt. Vermijd het maken van foto's van Noord-Koreaanse functionarissen of officiële gebouwen. Het is niet toegestaan om beelden te maken van een plek die niet is aangeduid als een toeristische zone.


Zeden en gewoonten 

De persoonlijke bezittingen van reizigers kunnen gecontroleerd worden, zonder aandacht voor hun privacy: alle elektronische en multimedia-apparaten, inclusief USB-stations, cd's, dvd's, mobiele telefoons, tablets, laptops, browsergeschiedenis en cookies zijn onderworpen aan het zoeken naar verboden inhoud. De telefoongesprekken kunnen ook worden afgeluisterd.

Varia 

Het wisselen van valuta zonder toestemming, evenals het doen van een aankoop in een winkel die niet voor buitenlanders bestemd is, kan leiden tot een boete of een arrestatie. Contact met de lokale bevolking, zonder voorafgaande toestemming, is verboden.

Het is verboden kranten, tijdschriften en boeken mee te nemen waarin kritiek wordt gegeven op Noord-Korea. Het is eveneens illegaal om religieuze tijdschriften of boeken mee te nemen. In het verleden zijn buitenlanders gearresteerd voor het bezitten of verspreiden van bijbels. Het wordt ook aanbevolen om af te zien van elke religieuze praktijk.

Publicaties die door Noord-Korea worden beschouwd als subversief of pornografisch, dreigen te worden geconfisqueerd.

Fooien geven is officieel verboden, maar wordt in toenemende mate verwacht door sommige hotelmedewerkers.

Neem altijd en overal een identificatiebewijs met u mee.

Het is niet mogelijk om vanuit Noord-Korea naar Zuid-Korea te reizen.