Reizen naar Noorwegen: Reisadvies

Reist u naar Noorwegen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Noorwegen

Informatie over gezondheid en hygiëne in Noorwegen.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 
De algemene hygiëne en gezondheidszorgen zijn uitstekend in Noorwegen.

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

De gezondheidszorg is zeer goed maar duur. Vergeet dus niet voor vertrek bij de mutualiteit een Europese verzekeringskaart aan te vragen. Vele gebieden in Noorwegen zijn niet toegankelijk voor een ambulance. In geval van nood maakt men gebruik van een reddingshelikopter en/ of reddingsboot. Zonder verzekering dient u deze hoge kosten zelf te betalen. Vergeet niet voldoende persoonlijke medicijnen mee te nemen. Het is namelijk onmogelijk om medicijnen te verkrijgen zonder voorschrift van een Noorse dokter. Het is erg moeilijk snel een afspraak te maken bij een huisarts. Indien nodig, wendt u zich dan tot de medische spoeddiensten (legevakt) van de ziekenhuizen in de stadscentra en wees geduldig.


Veiligheid water en voedsel

Noorwegen valt onder de EU-wetgeving voor voedselveiligheid, er zijn dus geen verhoogde risico's.
 
Het leidingwater in Noorwegen is overal drinkbaar.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina