Reizen naar Noorwegen: Reisadvies

Reist u naar Noorwegen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Noorwegen

Informatie over klimaat en rampen in Noorwegen.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Het Noorse klimaat kent grote seizoenswisselingen. Dat geldt des te meer voor de noordelijke provincies. Het gemiddeld temperatuurverschil tussen Oslo en Brussel blijft doorgaans beperkt tot een 5-tal graden.

Tijdens de (late) herfst, de winter en het (vroege) voorjaar is het grootste deel van Noorwegen bedekt met sneeuw.

De hoge bergketens die het vasteland van Noorwegen verdelen, bieden grote delen van het binnenland bescherming tegen neerslag. De grootste hoeveelheden neerslag worden gemeten in de westelijke kustregio's, die beïnvloed worden door de warme Golfstroom.

Afgezien van soms vrij extreme winterse condities in het noorden van het land en in de bergstreken is het klimaat geen bron van gevaar voor de reiziger.

Voor informatie over de weersomstandigheden: www.yr.no

 

Frequente natuurrampen

Grote natuurrampen zijn vrij zeldzaam in Noorwegen. Er is wel regelmatig lawinegevaar en aardverschuivingen veroorzaakt door het smelten van de sneeuw of ten gevolge van zware regens.

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Als de communicatie met het buitenland moeilijk is, kunnen zij zich wenden tot de Ambassade van België in Oslo of de Belgische Consulaten in Bergen, Trondheim en Tromsø.