Reizen naar Noorwegen: Reisadvies

Reist u naar Noorwegen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Noorwegen

Praktische info over reizen in Noorwegen.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. De identiteitskaart is voldoende voor Belgen die naar Svalbard reizen.

 
Rijbewijs

Het Belgische rijbewijs (model van Europese Gemeenschap) is geldig in Noorwegen.

 
Betaalmiddelen

De munteenheid in Noorwegen is Noorse kroner (NOK), gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

 
Reisverzekering

Zorg voor een goede reisverzekering. Sommige gebieden in Noorwegen zijn niet toegankelijk voor een ambulance. In geval van nood maakt men gebruik van een reddingshelikopter en/ of reddingsboot. Dit transport dient u zelf te betalen als u niet bent verzekerd. Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 
Gsm- en communicatiefaciliteiten

De mobiele telefoniediensten dekken het volledige land (behalve enkele sterk geïsoleerde bergzones en bossen).

 
Huisdieren

Noorwegen volgt het EU-regime voor reizen met huisdieren: uw huisdier moet dus beschikken over een EU-huisdierenpaspoort en een microchip.

Voor meer gedetailleerde info zie de Noorse Autoriteit voor Voedselveiligheid, Mattilsynet


Kinderen 

Wetgeving tegen lijfstraffen (slaan, tikken) aan kinderen wordt streng gecontroleerd. Inbreuken worden gesignaleerd aan de politie met interventie van deze tot gevolg.

 
Consulaire bijstand

Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. Naast de ambassade in Oslo zijn onze ereconsulaten in Bergen, Trondheim en Tromsø hooguit eerstelijnshulp maar kunnen geen paspoort of identiteitskaarten afgeven.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via Travellers Online.

 
Links
 

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand vindt u in “Reis Wijs
www.noorwegen.be
www.everyculture.com/No-Sa/Norway.html