Reizen naar Noorwegen: Reisadvies

Reist u naar Noorwegen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Noorwegen

Informatie over vervoer in Noorwegen.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Zorg voor een goede autoverzekering.

Het is verplicht om steeds, ook overdag, met de autolampen aan te rijden.

De wegen in Noorwegen zijn doorgaans smalle tweebaanswegen en kronkelig. Er zijn weinig autosnelwegen. De staat van het wegennet in dit uitgestrekte en dunbevolkte land wordt over het algemeen als vrij slecht beschouwd. Vooral in de wintermaanden kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Op de snelwegen is de snelheid beperkt tot 100 km/uur; er zijn ook "express"-wegen, waar de maximumsnelheid 80 km/uur is. Over het algemeen ligt de toegelaten snelheid een stuk lager dan in België.

Van 1 november tot 15 april is het gebruik van winterbanden of spijkerbanden verplicht. Voor het gebruik van spijkerband dient op sommige plaatsen (bijvoorbeeld in de stad Oslo) een taks betaald te worden. Benzine en diesel zijn overal verkrijgbaar. Noorwegen is het land met het meest uitgebreide elektrische wagenpark: er zijn overal oplaadplaatsen voor elektrische auto’s.

Verkeersovertredingen (snelheidsovertredingen of fout parkeren) worden zeer zwaar beboet. Dat geldt des te meer voor alcoholgebruik (limiet is 0,2).


Veiligheid / info luchtvaart

www.osl.no (luchthaven Gardermoen / Oslo)
Het binnenlands luchtvaartverkeer is goed en uitgebreid. Dagelijks vertrekken er vluchten vanuit de grote steden (Oslo, Stavanger, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Tromsø). 


Veiligheid / info scheepvaart

www.sjofartsdir.no

 
Veiligheid /info treinverkeer en busverkeer

www.trafikanten.no (bus / tram / metro Oslo)
www.nsb.no (trein)

Het spoorwegennet verbindt de grote steden, maar de treinen zijn relatief traag. Noordelijker dan Bodø (750 km vanaf Oslo) rijden er geen treinen. Het openbaar vervoer in de steden is goed uitgebouwd, in Oslo vindt men zowel een bus, tram als metronetwerk. Vervoersbewijzen kan men kopen bij Trafikanten (Centraal Station), aan de automaten, in sommige krantenwinkels (kiosken) of op de bus of tram zelf (duurder).

Het hoofdvliegveld van Oslo (Gardermoen) ligt op ongeveer 50 km ten noorden van Oslo. Een hogesnelheidstrein (flytoget) en een normale lijn verbinden het vliegveld met het centrum. Er is ook een busdienst. Er bevindt zich een informatiepunt op het vliegveld.