Reizen naar Oeganda: Reisadvies

Reist u naar Oeganda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Oeganda

Informatie over de algemene veiligheid in Oeganda.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemene veiligheid

Sinds de coronacrisis is de criminaliteit in Oeganda toegenomen. Er is een verhoogd risico op terroristische activiteiten in heel Oeganda. Er wordt daarom aanbevolen om waakzaam te zijn vooral op drukbezochte plaatsen en plaatsen die door buitenlanders worden bezocht, zoals hotels, restaurants, nachtclubs, winkelcentra, gebedshuizen. Vermijd demonstraties en grote menigten. 

Terrorisme

In oktober en november 2021 vielen bij verschillende bomaanslagen in en rond Kampala doden en gewonden. Het risico op terroristische activiteiten is sindsdien toegenomen. Wees daarom alert in heel Oeganda op drukbezochte plaatsen en vermijd demonstraties of grote menigten. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte van de lokale situatie.

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals inbraken, diefstallen vanuit voertuigen of overvallen van voetgangers door voorbijrijders komen voor in Oeganda, ook overdag. Houd autodeuren steeds op slot en autoramen gesloten wanneer u zich in het verkeer begeeft en laat geen waardevolle voorwerpen achter in uw wagen. Wees waakzaam wanneer u zich te voet verplaatst en vermijd om te wandelen als het donker is. 

Er zijn ook een aantal gevallen bekend van personen die gedrogeerd of bestolen zijn op publiek transport of in bars. Aanvaard daarom geen drank of voedsel van onbekenden.

Reizen in Oeganda

Noordoosten (grensstreek Kenia en Zuid-Soedan)

Er is een militaire operatie lopende tegen gewapende veedieven en intercommunaal geweld in Karamoja (districten Kaabong, Kotido, Abim, Moroto and Nakapiripirit). Over het algemeen zijn dit lokale conflicten die niet gericht zijn op toeristen. Blijf echter waakzaam en vermijd om ’s nachts te reizen.

Noordwesten (grensstreek DRC en Zuid-Soedan)

Oeganda en DRC voeren sinds 30/11/2021 een gezamenlijke militaire operatie uit tegen de Allied Democratic Forces (ADF) in de provincies Ituri en Noord-Kivu in het oosten van de DRC. Oegandese troepen zijn hierdoor actief aan beide kanten van de grens.

Wees waakzaam aan het grensgebied met de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan, vermijd grote menigten en blijf op de hoogte van het lokale nieuws. Steek de grenzen niet over. België raadt reizen naar Zuid-Soedan en naar de aangrenzende provincies in het oosten van de DRC af.

Zuidwesten (grensstreek DRC en Rwanda)

Er vinden momenteel gewelddadige conflicten plaats r tussen het Congolese leger en gewapende groepen, vlakbij de Oegandese grens. De gevechten kunnen de werking van de grensposten aantasten.Deze gevechten vinden enkel plaats in DRC, niet op Oegandees grondgebied. Door het geweld kunnen er  wel vluchtelingen aanwezig zijn in het grensgebied, waardoor spanningen kunnen ontstaan.

Wees daarom waakzaam in het grensgebied, vermijd grote menigten en blijf op de hoogte van het lokale nieuws. Steek de grenzen niet over. België raadt reizen naar de aangrenzende provincies in het oosten van de DRC af.

De nationale parken Mgahinga Gorilla National Park en Bwindi Impenetrable Forest National Parks liggen in het uiterste zuidwesten van Oeganda, vlakbij de grens met de Democratische Republiek Congo en Rwanda. Het is routine voor beveiligingspersoneel om toeristen te vergezellen op gorilla-trackingbezoeken in dit gebied. Let er op dat u tijdens de gorilla-tracking de grens met de DRC niet oversteekt.

Wat te doen in geval van problemen? 

Volg steeds de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en contacteer indien nodig uw reisorganisatie of reisverzekeraar. Als u hulp nodig heeft kan u ook  contact opnemen met de ambassade van België in Kampala via +256.414.349.559 of kampala@diplobel.fed.be. De Belgische ambassade heeft een noodnummer dat 24/7 bereikbaar is: +256.772.704.400. Dit nummer is enkel voor Belgen die in nood verkeren en dient niet voor algemene inlichtingen.

Wij raden steeds aan om uw reis te registreren via Travellers Online zodat wij onze consulaire bijstand nog beter kunnen organiseren.