Reizen naar Oeganda: Reisadvies

Reist u naar Oeganda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Oeganda

Informatie over de algemene veiligheid in Oeganda.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Terrorisme

Oeganda is de laatste tijd verschillende keren het slachtoffer geworden van terroristische aanslagen. De meest recente aanslagen vonden plaats in het Westen van Oeganda, nabij de Congolese grens. Bij deze aanslagen vielen tientallen doden.

In de districten ten zuiden van het Albertmeer is er een verhoogde terroristische dreiging omwille van mogelijke invallen van terroristische cellen vanuit de Democratische Republiek Congo (DRC). Ook toeristen en buitenlanders kunnen hiervan het doelwit zijn. In oktober 2023 werden twee buitenlandse toeristen en hun chauffeur gedood in het Queen Elizabeth National Park.

Algemeen is het risico op terroristische activiteiten in heel Oeganda reëel. Wees daarom steeds waakzaam, vooral op drukbezochte plaatsen, en vermijd demonstraties of grote menigten. Volg steeds het advies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte van de lokale situatie.

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals inbraken, diefstallen vanuit voertuigen of overvallen van voetgangers door voorbijrijders komen voor in Oeganda, ook overdag. Houd autodeuren steeds op slot en autoramen gesloten wanneer u zich in het verkeer begeeft en laat geen waardevolle voorwerpen achter in uw wagen. Wees waakzaam wanneer u zich te voet verplaatst en vermijd om te wandelen als het donker is. 

Er zijn ook een aantal gevallen bekend van personen die gedrogeerd of bestolen zijn op publiek transport of in bars. Aanvaard daarom geen drank of voedsel van onbekenden.

Reizen in Oeganda

Noordoosten (grensstreek Kenia en Zuid-Soedan)

Er is een militaire operatie lopende tegen gewapende veedieven en intercommunaal geweld in Karamoja (districten Kaabong, Kotido, Abim, Moroto and Nakapiripirit). Over het algemeen zijn dit lokale conflicten die niet gericht zijn op toeristen. Blijf echter waakzaam en vermijd om ’s nachts te reizen.

Noordwesten (grensstreek DRC en Zuid-Soedan)

Oeganda en DRC voeren sinds 30/11/2021 een gezamenlijke militaire operatie uit tegen de Allied Democratic Forces (ADF) in de provincies Ituri en Noord-Kivu in het oosten van de DRC. Oegandese troepen zijn hierdoor actief aan beide kanten van de grens.

Wees waakzaam aan het grensgebied met de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan, vermijd grote menigten en blijf op de hoogte van het lokale nieuws. Steek de grenzen niet over. België raadt reizen naar Zuid-Soedan en naar de aangrenzende provincies in het oosten van de DRC af.

Westen (grensstreek DRC)

Oeganda en DRC voeren sinds 30 november 2021 een gezamenlijke militaire operatie tegen de Allied Democratic Forces (ADF) in de provincies Ituri en Noord-Kivu in het oosten van de DRC. Oegandese troepen zijn hierdoor actief aan beide kanten van de grens.

Invallen van terroristische cellen vanuit de DRC zijn mogelijk, vooral in de districten ten zuiden van het Albertmeer. Alle verplaatsingen binnen een strook van 5 kilometer van de grens zijn daarom afgeraden. België raadt ook niet-essentiële verplaatsingen naar de natuurparken ten zuiden van het Albertmeer af. Het gaat om Queen Elizabeth National Park, Semuliki National Park en Rwenzori National Park.

Daarnaast is het afgeraden om Kibale National Park te bezoeken. Hier vindt momenteel een contra-terrorisme operatie plaats. 

Zuidwesten (grensstreek DRC en Rwanda)

Er vinden in de DRC regelmatig gewelddadige conflicten plaats tussen het Congolese leger en gewapende groepen vlakbij de Oegandese grens. De grensposten van Bunagana en Kitagoma-Buszana in het Kisoro district worden langs Congolese zijde gecontroleerd door de gewapende groep M23. Door het geweld kunnen er vluchtelingen aanwezig zijn in het grensgebied, waardoor spanningen kunnen ontstaan.

Omwille van de instabiliteit van deze grensregio en de kans op spill-over in Oeganda raadt België niet-essentiële reizen naar Bwindi Impenetrable Forest National Park af.  

Wat te doen in geval van problemen? 

Volg steeds de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en contacteer indien nodig uw reisorganisatie of reisverzekeraar. Als u hulp nodig heeft kan u ook  contact opnemen met de ambassade van België in Kampala via +256.414.349.559 of kampala@diplobel.fed.be. De Belgische ambassade heeft een noodnummer dat 24/7 bereikbaar is: +256.772.704.400. Dit nummer is enkel voor Belgen die in nood verkeren en dient niet voor algemene inlichtingen.

Wij raden steeds aan om uw reis te registreren via Travellers Online zodat wij onze consulaire bijstand nog beter kunnen organiseren.