Reizen naar Oeganda: Reisadvies

Reist u naar Oeganda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Oeganda

Informatie over de algemene veiligheid in Oeganda.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Terrorisme

Oeganda is de laatste tijd verschillende keren het slachtoffer geworden van terroristische aanslagen. Deze kunnen willekeurig zijn of gericht tegen buitenlanders of plaatsen die door buitenlanders worden bezocht. Het is daarom aangeraden om onder alle omstandigheden uiterst waakzaam en voorzichtig te zijn. Daarenboven is het aangeraden om voorzichtig te zijn wanneer u zich begeeft naar drukke plaatsen, vooral tijdens piekuren of piekdagen (kerken, commerciële centra, bars, hotels, etc.)

De meest recente terroristische aanslagen vonden plaats in het Westen van Oeganda, nabij de Congolese grens. Bij deze aanslagen vielen tientallen doden, waaronder twee buitenlandse toeristen. In de districten ten zuiden van het Albertmeer is er een verhoogde terroristische dreiging omwille van mogelijke invallen van terroristische cellen vanuit de Democratische Republiek Congo (DRC).

Gezien het toeristische karakter van West-Oeganda, is het aangeraden om Uganda Wildlife Authority te contacteren voor de laatste veiligheidsinformatie en -advies  alvorens u zich naar de nationale parken begeeft. 

In Kampala kunnen aanslagen plaatsvinden op plaatsen die door buitenlanders worden bezocht.

 

Criminaliteit

Er is veel criminaliteit in en rond de hoofdstad Kampala. Het aantal berovingen met geweld neemt toe, ook overdag. Tassen roven,  inbraken en overvallen worden regelmatig gemeld, ook in residentiële wijken.

Er zijn ook een aantal gevallen bekend van personen die gedrogeerd of bestolen zijn op publiek transport of in bars. Aanvaard daarom geen drank of voedsel van onbekenden.

Het is afgeraden om zich te verplaatsen in het donker.

 

Reizen in Oeganda

Kampala

De criminaliteit neemt toe in de hoofdstad, ook in residentiële wijken die normaal beveiligd zijn (Kololo, Nakasero, Naguru). Blijf dus waakzaam. Het is ook aangeraden om zich zo snel mogelijk te verwijderen van plaatsen waar betogingen plaatsvinden of grote groepen mensen verzamelen.

Entebbe

In Entebbe werden meerdere diefstallen of gewelddaden tegen buitenlanders gesignaleerd. Het is aangeraden om zeer voorzichtig te zijn en te vermijden om zich alleen naar geïsoleerde plaatsen te begeven, zelfs overdag.

Noordoosten (grensstreek Kenia en Zuid-Soedan)

Er is een militaire operatie lopende tegen gewapende veedieven en intercommunaal geweld in Karamoja (districten Kaabong, Kotido, Abim, Moroto and Nakapiripirit). Over het algemeen zijn dit lokale conflicten die niet gericht zijn op toeristen, maar het is toch aangeraden om erg  waakzaam en voorzichtig te zijn. Aangezien er in het gebied overvallen op voertuigen zijn gemeld, vooral ’s nachts, is het afgeraden om zich in het donker te verplaatsen. Noorden (grensstreek Zuid-Soedan)

Omwille van regelmatige invallen van gewapende groepen uit Zuid-Soedan, veediefstallen en een verslechtering van de algemene situatie in Zuid-Soedan, zijn alle verplaatsingen binnen een strook van 5 kilometer van de Zuid-Soedanese grens afgeraden.  

Westen (grensstreek DRC)

Oeganda en DRC voeren sinds 30 november 2021 een gezamenlijke militaire operatie tegen het ADF in de provincies Ituri en Noord-Kivu in het oosten van de DRC. Oegandese troepen zijn hierdoor actief aan beide kanten van de grens.

Daarom zijn invallen van ADF rebellen  mogelijk, vooral tussen de zone ten zuiden van het Albertmeer en de Ishasha sector: alle verplaatsingen binnen een strook van 5 kilometer van de Congolese grens zijn afgeraden. Niet-essentiële verplaatsingen naar het Semuliki National Park zijn eveneens afgeraden.

Wees zeer waakzaam tijdens toeristische bezoeken aan Queen Elizabeth National Park en Rwenzori National Park. Aan toeristen wordt gevraagd om niet buiten de gebaande paden te gaan en zich te laten vergezellen door een gids of ranger.

Zuidwesten (grensstreek DRC en Rwanda)

Er vinden in de DRC regelmatig gewelddadige conflicten plaats tussen het Congolese leger en gewapende groepen vlakbij de Oegandese grens. De grensposten van Bunagana en Kitagoma-Buszana in het Kisoro district worden langs Congolese zijde gecontroleerd door de gewapende groep M23. Door het geweld kunnen er vluchtelingen aanwezig zijn in het grensgebied, waardoor spanningen kunnen ontstaan.

Wees zeer waakzaam tijdens toeristische bezoeken aan Bwindi Impenetrable National Park. Aan toeristen wordt gevraagd om niet buiten de gebaande paden te gaan en zich te laten vergezellen door een gids of ranger.

 

Wat te doen in geval van problemen? 

Volg steeds de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en contacteer indien nodig uw reisorganisatie of reisverzekeraar. Als u hulp nodig heeft kan u ook  contact opnemen met de ambassade van België in Kampala via +256.414.349.559 of kampala@diplobel.fed.be. De Belgische ambassade heeft een noodnummer dat 24/7 bereikbaar is: +256.772.704.400. Dit nummer is enkel voor Belgen die in nood verkeren en dient niet voor algemene inlichtingen.

Wij raden steeds aan om uw reis te registreren via 
Travellers Online zodat wij onze consulaire bijstand nog beter kunnen organiseren.