-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
MPOX
MPOX is een virus dat wordt overgedragen van dier op mens en tussen mensen onderling door direct contact met huidwonden en lichaamsvochten. De symptomen treden op na een incubatietijd van 5 tot 21 dagen en omvatten huiduitslag, jeuk, koorts, hoofdpijn, pijn, algemeen onwelzijn, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. De ziekte wordt ook gekenmerkt door huiduitslag in de vorm van vlekken of puisten, die uiteindelijk een korst vormen die eraf valt. Herstel duurt 2 tot 4 weken, maar ernstige complicaties zijn mogelijk, vooral bij en mensen met een verminderde immuniteit.
MPOX is aanwezig in Oeganda, waar verschillende gevallen zijn bevestigd door de gezondheidsautoriteiten. De districten aan de grens met de DRC zijn momenteel het zwaarst getroffen, net als de districten Wakiso, Mukono, Nakasongola en Kampala.
Hoewel de ernst van de ziekte en het risico voor de meeste reizigers laag zijn, is voorzichtigheid geboden en is het aangeraden de volgende maatregelen te volgen:
- Vermijd nauw (huid)contact met zieke mensen of dieren in getroffen gebieden;
- Hanteer een goede handhygiëne, vooral na contact met dieren of mensen in risicogebieden;
- Vermijd seksueel en nauw fysiek contact, zoals huid-op-huidcontact, met een geïnfecteerde persoon;
- Het is sterk afgeraden om bushmeat te eten. Bushmeat kan verschillende ziekten overbrengen, waaronder mogelijk MPOX;
- Vermijd contacten met mogelijk besmette oppervlakken, vooral in gebieden waar gevallen van MPOX zijn gemeld. Dit geldt ook voor beddengoed, handdoeken of andere persoonlijke voorwerpen die in contact kunnen zijn geweest met een besmette persoon;
- Raadpleeg een arts als u symptomen ontwikkelt zoals huiduitslag gepaard met koorts. Isoleer uzelf onmiddellijk in uw woning;
- Informeer bij terugkeer uw arts als u in een risicogebied bent geweest en symptomen vertoont.
Algemene vaccinatie wordt momenteel niet aanbevolen.
U vindt informatie op de pagina's gewijd aan MPOX op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de pagina met informatie bestemd voor het publiek van de FOD Volksgezondheid.
Reizigers met verminderde immuniteit die mogelijk een risicocontact heb gehad kunnen, indien ze zich zorgen maken, contact opnemen met de hulplijn van het Instituut voor Tropische Geneeskunde om hun specifieke geval te bespreken. Het ITG heeft een hulplijn voor reizigers die telefonisch deskundig advies kan geven.
De bevoegde autoriteiten volgen de ontwikkelingen voortdurend op en de richtlijnen kunnen worden bijgewerkt als er nieuwe informatie beschikbaar is. We nodigen u daarom uit om het reisadvies regelmatig te raadplegen voor eventuele wijzigingen.
COVID-19
“Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.
Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.
Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.
Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”
Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Oeganda beantwoordt niet aan de standaarden die we in België gewoon zijn. De medische faciliteiten zijn beperkt, vooral buiten de hoofdstad Kampala. In geval van ernstige ziekte of ongeval kan evacuatie naar het buitenland vereist zijn. Een goede ziekteverzekering is daarom aangeraden. Als u dringende medische hulp nodig hebt, bel dan 999 voor een ambulance en contacteer uw verzekeraar.
Gezondheidsrisico's
Consulteer ruim voor uw vertrek het gezondheidsadvies voor Oeganda van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en kijk na welke vaccinaties u nodig hebt. Neem uw vaccinatieboekje en een degelijke reisapotheek mee naar Oeganda.
Het vaccin tegen gele koorts is verplicht voor een bezoek aan Oeganda. Het certificaat moet getoond worden bij aankomst in de luchthaven.
Malaria is wijdverspreid in Oeganda. Het is sterk aangeraden om onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en eventueel een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven.
Er is risico op besmetting met schistosomiasis bij zwemmen of baden in meren en rivieren. Cholera- en Ebola uitbraken komen ook geregeld voor in Oeganda. De laatse ebola-epidemie in Oeganda dateert van september 2022.
Neem normale voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan hiv of aids te voorkomen.
Reizigers die door de Oegandese bergen willen trekken, moeten erop toezien dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. Hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren.
Veel ziektes kunnen voorkomen worden door algemene hygiëne- en gezondheidsvoorschriften in acht te nemen. Was regelmatig uw handen met schoon water. Drink enkel gekookt water of flessenwater. Vermijd ijsblokjes in gekoelde dranken. Eet geen voedsel dat bereid werd in onhygiënische keukens.
U vindt een volledig overzicht van de belangrijkste gezondheidsrisico’s in Oeganda op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Consulteer uw arts voor een eventuele (preventieve) behandeling.