Reizen naar Oeganda: Reisadvies

Reist u naar Oeganda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Oeganda

Informatie over gezondheid en hygiëne in Oeganda.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Gezondheid en hygiëne in Oeganda

COVID 19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Oeganda beantwoordt niet aan de standaarden die we in België gewoon zijn. De medische faciliteiten zijn beperkt, vooral buiten de hoofdstad Kampala. In geval van ernstige ziekte of ongeval kan evacuatie naar het buitenland vereist zijn. Een goede ziekteverzekering is daarom aangeraden. Als u dringende medische hulp nodig hebt, bel dan 999 voor een ambulance en contacteer uw verzekeraar.

Gezondheidsrisico's

Consulteer ruim voor uw vertrek het gezondheidsadvies voor Oeganda van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en kijk na welke vaccinaties u nodig hebt. Neem uw vaccinatieboekje en een degelijke reisapotheek mee naar Oeganda. 

Het vaccin tegen gele koorts is verplicht voor een bezoek aan Oeganda. Het certificaat moet getoond worden bij aankomst in de luchthaven.

Malaria is wijdverspreid in Oeganda. Het is sterk aangeraden om onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en eventueel een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven.

Er is risico op besmetting met schistosomiasis bij zwemmen of baden in meren en rivieren. Cholera-en Ebolauitbraken komen ook geregeld voor in Oeganda. De laatse ebola-epidemie in Oeganda dateert van september 2022.

Neem normale voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan hiv of aids te voorkomen.

Reizigers die door de Oegandese bergen willen trekken, moeten erop toezien dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. Hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren.

Veel ziektes kunnen voorkomen worden door algemene hygiëne- en gezondheidsvoorschriften in acht te nemen. Was regelmatig uw handen met schoon water. Drink enkel gekookt water of flessenwater. Vermijd ijsblokjes in gekoelde dranken. Eet geen voedsel dat bereid werd in onhygiënische keukens.  

U vindt een volledig overzicht van de belangrijkste gezondheidsrisico’s in Oeganda op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Consulteer uw arts voor een eventuele (preventieve) behandeling.