Reizen naar Oeganda: Reisadvies

Reist u naar Oeganda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Oeganda

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Oeganda.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Ebola

De gezondheidsautoriteiten in Oeganda hebben op 20 september 2022 een ebola-uitbraak uitgeroepen. Het gaat om de Soedanese variant van het ebolavirus. In zeven districten zijn er de laatste weken ebolagevallen bevestigd. In deze districten wordt verhoogde waakzaamheid voor mogelijke ebola-besmettingen ten sterkste aangeraden. Het risico op verdere verspreiding naar naburige districten blijft reëel.

  • De regering van Oeganda verbiedt alle reizen naar en van de districten Mubende en Kassanda, waar het epicentrum van de ebola-uitbraak zich bevindt (lockdown). In deze twee districten zijn er enkele tientallen gevallen van ebola, met meerdere doden tot gevolg. Toeristen in gemarkeerde voertuigen (Tourist Vehicle, wat gebruikelijk is in Oeganda sinds de coronapandemie) mogen - zonder halt te houden - wel doorheen deze twee districten rijden.
     
  • In vijf andere districten (Jinja, Kampala, Kyegegwa, Masaka en Wakiso) blijft het aantal besmettingen laag. Reizen naar deze vijf districten is wel toegelaten door de Oegandese overheid.

Internationale reizen

De internationale luchthaven van Entebbe, die zich bevindt in één van de getroffen districten (Wakiso), is open.

Sommige landen hebben als een gevolg van de ebola-epidemie beslist om reizigers uit Oeganda te onderwerpen aan een bijkomende medische screening. Gelieve u dus goed te informeren wanneer u vanuit Oeganda doorreist naar een derde land.

Preventie

De Wereldgezondheidsorganisatie werkt nauw samen met de Oegandese gezondheidsautoriteiten om de verspreiding van het virus in te dijken via effectieve controlemaatregelen. Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) schat de kans op besmetting met het ebolavirus erg laag in voor EU-burgers die in Oeganda verblijven of reizen, op voorwaarde dat de aanbevolen preventieve maatregelen van de Oegandese overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie worden gerespecteerd.

Reizigers dienen de richtlijnen van de Oegandese overheid over de preventie en aanpak van de ebola-uitbraak op te volgen. Ebola wordt overgedragen na rechtstreeks contact met het bloed of andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen of van wilde dieren. De symptomen van het virus zijn onder meer hoge koorts, spierpijn, malaise, hoofdpijn en keelpijn, in een later stadium soms gevolgd door braken, diarree en bloedingen. Voor de effectieve behandeling van de ziekte bestaan nog geen wetenschappelijk sluitende praktijken. Momenteel treft de ziekte voornamelijk de lokale bevolking en gezondheidsmedewerkers.

Verdere informatie is beschikbaar op de volgende websites: Info-ebolaWHOInstituut voor Tropische Geneeskunde.

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Reizigers van en naar Oeganda die volledig gevaccineerd zijn moeten niet langer een negatief PCR-testresultaat voorleggen.

Reizigers vanaf 6 jaar die slechts gedeeltelijk of niet gevaccineerd zijn moeten een negatief PCR-testresultaat voorleggen dat niet ouder is dan 72 uur. De Oegandese overheid aanvaardt herstelcertificaten niet als alternatief voor een PCR-test. 

Het coronavirus is nog steeds aanwezig in Oeganda, ook al zijn de cijfers van vastgestelde besmettingen, hospitalisaties en overlijdens wegens corona soms relatief laag. Medische zorgverlening is beperkt, dus preventie en vaccinatie zijn erg belangrijk.