Reizen naar Oeganda: Reisadvies

Reist u naar Oeganda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Oeganda

Informatie over de lokale wetgeving in Oeganda.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Elke bezoeker van Oeganda dient de lokale wetgeving te respecteren.

Bescherming van dieren in het wild

Het is illegaal om een ​​beschermd wild dier te kopen, verkopen, doden, vangen of delen ervan te verhandelen zonder vergunning. Oeganda is ondertekenaar van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), die de handel in ivoor verbiedt. Als u wordt betrapt op het kopen of verhandelen van deze goederen, kunt u worden vervolgd en een gevangenisstraf of een boete krijgen.

Roken

Roken is verboden op alle openbare plaatsen, werkplekken, vervoer en andere buitenplaatsen binnen een straal van 50 meter van een openbare plaats. Elektronische sigaretten en shisha (waterpijptabak) zijn verboden. Bij inbreuken riskeert u een geldboete en/of gevangenisstraf.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit, gebruik en smokkelen van drugs. Sinds de COVID-19-crisis is drugsverslaving in Oeganda toegenomen. Ook wordt er meer drugssmokkel gedetecteerd, onder meer via de luchthaven van Entebbe. Aanvaard nooit om voor vreemden koffers of pakketten mee te nemen naar Europa. Die kunnen immers drugs bevatten.

Seksualiteit

Aan reizigers wordt aangeraden om zich in het openbaar discreet op te stellen en geen al te expliciete handelingen tentoon te spreiden.

Prostitutie is bij wet verboden.

Homoseksualiteit is verboden bij wet en wordt weinig aanvaard door een groot deel van de bevolking. We vestigen de aandacht van reizigers uit de LGBTQI+-gemeenschap erop dat in Oeganda op 30 mei 2023 een wet is aangenomen die seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht, maar ook het ondersteunen of bevorderen van rechten van de LGBTQI+-gemeenschap strafbaar maakt. De wet voorziet strenge gevangenisstraffen en in sommige gevallen de doodstraf.

Kleding

Het is een overtreding voor iedereen, ook voor kinderen, om zich in militaire stijl te kleden. Dit omvat kleding met merktekens, insignes en accessoires die verband houden met het Oegandese leger, camouflagekleding en rode baretten. Op het misdrijf staat bij veroordeling een maximumstraf van levenslang.

Fotografie

Het nemen van foto's van militaire, officiële en diplomatieke installaties is verboden. Ook bruggen vallen hieronder.

Drones

Het is niet toegestaan om drones te gebruiken zonder officiële toestemming van de Oegandese autoriteiten. U kunt beschuldigd worden van spionage.