Reizen naar Oekraïne: Reisadvies

Reist u naar Oekraïne? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Oekraïne

Informatie over gezondheid en hygiëne in Oekraïne.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

 

Kosten/Gezondheidsinfrastructuur

Gezien de infrastructuur van de publieke gezondheidszorg, is het aangeraden zich te richten tot privéklinieken en privéhospitalen waar de kosten echter hoog kunnen oplopen. Dit betekent echter niet dat er geen goede dokters zijn in de staatshospitalen. Het is moeilijk dokters te vinden met kennis van het Engels of Frans.

Vergeet niet een goed voorziene reisapotheek mee te nemen.


Draagmoederschap

Steeds meer (fertiliteits)klinieken in Oekraïne bieden diensten aan van draagmoeders. Deze diensten zijn volledig wettelijk in Oekraïne, maar worden afgeraden.

De huidige Belgische wetgeving behandelt de kwestie van het draagmoederschap of van kinderen geboren uit een draagmoeder momenteel niet. Ten gevolge van dit juridisch vacuüm ziet de Belgische federale overheid zich genoodzaakt om geen enkel rechtsgevolg te erkennen aan buitenlandse documenten die in dit kader werden opgemaakt (geboorteakte, vonnis,…).

Raadpleeg ook de informatie op de website van de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel.


Veiligheid water en voedsel

Te vermijden: consumptie van leidingwater. 


Vaccinatie

Als u in onzekere hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig in het buitenland verblijft, is vaccinatie tegen hepatitis A sterk aangeraden, alsook een update van polio, tetanus en difterie. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde informatie. 

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Tekenbeten

Let op voor teken. Een tekenbeet kan leiden tot een hersenvliesontsteking of tot de ziekte van Lyme. Bescherm u wanneer u naar het platteland of bossen trekt waar teken voorkomen.

Lees meer op de website van Sciensano.

Hondsdolheid

Lees meer op: de website van Sciensano.

Aids, hepatitis B en C

Het aantal seropositieven is zeer hoog in Oekraïne, dat het 2e zwaarst getroffen land is door de aidsepidemie in Oost-Europa en Centraal-Azië. Bescherm u voldoende.

Vermijd staatsziekenhuizen in geval een bloedtransfusie nodig is.

Buiktyfus

Lees hier hoe u buiktyfus kan vermijden: Preventie - Sciensano.

Tuberculose

Deze ziekte komt nog voor in Oekraïne. Lees hier meer over de ziekte en over preventie: Preventie - Sciensano.

Mazelen

Er zijn verscheidene gevallen van mazelen in Oekraïne gemeld. Lees hier meer over de ziekte en over preventie: Mazelen - Sciensano.