Reizen naar Oekraïne: Reisadvies

Reist u naar Oekraïne? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Oekraïne

Informatie over gezondheid en hygiëne in Oekraïne.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/Gezondheidsinfrastructuur

Gezien de infrastructuur van de publieke gezondheidszorg, is het aangeraden zich te richten tot privéklinieken en privéhospitalen waar de kosten echter hoog kunnen oplopen. Dit betekent echter niet dat er geen goede dokters zijn in de staatshospitalen. Het is moeilijk dokters te vinden met kennis van het Engels of Frans.

Vergeet niet een goed voorziene reisapotheek mee te nemen.


Draagmoederschap

Steeds meer (fertiliteits)klinieken in Oekraïne bieden diensten aan van draagmoeders. Deze diensten zijn volledig wettelijk in Oekraïne, maar worden afgeraden.

De huidige Belgische wetgeving behandelt de kwestie van het draagmoederschap of van kinderen geboren uit een draagmoeder momenteel niet. Ten gevolge van dit juridisch vacuüm ziet de Belgische federale overheid zich genoodzaakt om geen enkel rechtsgevolg te erkennen aan buitenlandse documenten die in dit kader werden opgemaakt (geboorteakte, vonnis,…).

Raadpleeg ook de informatie op de website van de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel.


Veiligheid water en voedsel

Te vermijden: consumptie van leidingwater. 


Vaccinatie

Als u in onzekere hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig in het buitenland verblijft, is vaccinatie tegen hepatitis A sterk aangeraden, alsook een update van polio, tetanus en difterie. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde informatie. 


Bijzondere gezondheidsrisico's


Tekenbeten

Let op voor teken. Een tekenbeet kan leiden tot een hersenvliesontsteking of tot de ziekte van Lyme. Bescherm u wanneer u naar het platteland of bossen trekt waar teken voorkomen.

Lees meer op https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/ziekte-van-lyme/preventie.

Hondsdolheid

Lees meer op: Rabiës | sciensano.be

Aids, hepatitis B en C

Het aantal seropositieven is zeer hoog in Oekraïne. Bescherm u voldoende.

Vermijd staatsziekenhuizen in geval een bloedtransfusie nodig is.

Buiktyfus

Lees hier hoe u buiktyfus kan vermijden: Preventie | sciensano.be

Tuberculose

Deze ziekte komt nog voor in Oekraïne. Lees hier meer over de ziekte en over preventie: Preventie | sciensano.be.

Mazelen

Er zijn verscheidene gevallen van mazelen in Oekraïne gemeld. Lees hier meer over de ziekte en over preventie: Mazelen | sciensano.be.

Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgezonderd van deze eisen.

Kijk voor u reist op de website van de Oekraïense autoriteiten voor de laatste informatie en het afsluiten van de verplichte verzekering.