Reizen naar Oekraïne: Reisadvies

Reist u naar Oekraïne? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Oekraïne

Praktische info over reizen in Oekraïne.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

 

Voor Belgische reizigers naar Oekraïne

Belgische onderdanen worden eraan herinnerd dat zij in het bezit moeten zijn van hun internationaal paspoort om Oekraïne binnen te reizen. Zij die enkel met een Belgische identiteitskaart aankomen zullen het land niet binnengelaten worden en zullen teruggestuurd worden.

Informatie over binnenkomst in Oekraïne dient u bij de Oekraïense autoriteiten in te winnen (bv. ambassade van Oekraïne in Brussel, Ministerie van Buitenlandse Zaken in Kyiv). Er circuleert regelmatig verkeerde informatie op het web.

Contacteer de bevoegde Belgische ambassade in Warschau bij verlies of diefstal van uw Belgisch reisdocument in Oekraïne.

Informeer DOCSTOP in België ( tel. +32 2 518 21 23) om uw verloren/gestolen paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, verblijfskaart te blokkeren.


Rijbewijs

Het Belgisch rijbewijs volstaat.


Tram, bus en trolleybus

Vergeet uw ticket niet te ontwaarden in het voertuig. Zoniet, riskeert u een boete.

 
Huurauto

Let erop een degelijke verzekering te nemen en de originele autopapieren bij te hebben.

 
Betaalmiddelen

De munteenheid in Oekraïne is de hryvnia: gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren.

De wisselkoers is voordeliger bij wisselagenten dan in banken. Voorzichtigheid is geboden bij het wisselen aan een openbaar loket. Het is verkieselijk te wisselen in een gesloten ruimte, ver van indiscrete blikken. Gezien de fluctuerende wisselkoersen is het aangeraden om geen grote bedragen om te wisselen.

ATM-automaten zijn beschikbaar in de grote steden waar u gewoonlijk ook met kredietkaart kunt betalen. Door de huidige omstandigheden is de bevoorrading van de ATM-automaten echter niet altijd gegarandeerd. Reist u naar kleine steden of naar het platteland voorzie dan cash.

Let op uw kaart tijdens transacties (gevaar voor cloning).

Respecteer de wetten van het land inzake in- en uitvoer van deviezen.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170)

 
Reisverzekering

Reis niet zonder reisverzekering!

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds of uw verzekeraar voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van meer dan 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekking (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand, medische zorgen) is absoluut noodzakelijk. Gezien de huidige situatie zal het echter moeilijk zijn om een dergelijke verzekering te bekomen.

 
Gsm en communicatiefaciliteiten

Er bestaan verschillende maatschappijen waarvan het systeem compatibel is met die van Belgische operatoren. Sommige uithoeken van het land worden niet door een Oekraïens netwerk bediend maar door dat van een buurland.

 
Huisdieren

Gebruikelijke vaccins zijn verplicht. Bij binnenkomst in het land moet het huisdier normalerwijze onderzocht worden door een lokale dierenarts.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de Ambassade in Warschau. Consulaire bijstand wordt slechts verleend aan landgenoten die reeds (tevergeefs) de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel als laatste redmiddel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. Gezien de omstandigheden is er geen garantie dat de Belgische autoriteiten in staat zullen zijn om in Oekraïne consulaire bijstand te verlenen.

Mensen met de dubbele Belgisch-Oekraïense nationaliteit dienen te weten dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om hen consulaire bijstand te verlenen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit (Oekraïne) bevinden.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

 
Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in de Algemene reisadviezen.

Bekijk ook de informatie op de website van de Belgische Ambassade in Kyiv.