Reizen naar Oezbekistan: Reisadvies

Reist u naar Oezbekistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Oezbekistan

Informatie over de algemene veiligheid in Oezbekistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reizen in Oezbekistan brengt over het algemeen geen grote veiligheidsrisico's met zich mee. Een gezonde voorzichtigheid blijft evenwel geboden. In het bijzonder moet er rekening gehouden worden met de volgende veiligheidsaspecten.

Het is sterk afgeraden om in grensgebieden de hoofdwegen te verlaten, in het bijzonder aan de grens met Kirgizië, Tadzjikistan en Afghanistan. Deze gebieden zijn niet enkel erg gemilitariseerd, maar worden ook streng bewaakt om drugstrafiek en smokkel tegen te gaan. Incidenten zijn er steeds mogelijk. Het ontbreken van duidelijke grensmarkeringen, vooral in de bergen, kan ertoe leiden dat toeristen onbewust de grens overschrijden - wat arrestatie en/of vervolging kan uitlokken. De mogelijke aanwezigheid van mijnen/explosief materiaal is een bijkomende risicofactor. Daarenboven vereisen verplaatsingen in deze grensgebieden (buiten de hoofdwegen) vaak speciale vergunningen en een officiële begeleider.

Kleine criminaliteit bestaat ook in Oezbekistan. De meeste incidenten gebeuren 's nachts, in de buurt van bars of nachtclubs. In het algemeen wordt aanbevolen geen afgunst op te wekken en een gezonde waakzaamheid te hanteren.

 

Betogingen

Er kunnen plotse betogingen plaatsvinden terwijl u in Oezbekistan bent. Deze kunnen leiden tot gewelddadige confrontaties met de politie. Het is daarom sterk aangeraden de volgende tips te volgen:

  • Vermijd alle betogingen, zelfs vreedzame. Deze kunnen ontaarden in rellen en/of leiden tot arbitraire arrestaties. Verwittig onmiddellijk de consulaire afdeling van de Ambassade in Astana in geval van aanhouding.
  • Volg aandachtig de evolutie op van de situatie (zie Engelstalige bronnen hieronder).
  • Indien er rellen zijn in de stad, blijf dan op een veilige plek. Vermijd alle niet-essentiële verplaatsingen. Indien dit nog niet gebeurd is, informeer de Ambassade van uw aanwezigheid in Oezbekistan met een registratie op Travellers Online.
  • Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten.

Begin juli 2022 vonden er grote betogingen plaats in Nukus en in verschillende andere steden van de Republiek Karakalpakstan (in het westen van Oezbekistan). Gewelddadige confrontaties hebben tot talrijke doden en gewonden geleid. Hoewel de situatie sindsdien is gekalmeerd, raden wij reizigers in deze regio aan om hun verhoogde waakzaamheid te behouden, de instructies van de lokale overheid strikt op te volgen en discussies over controversiële kwesties te mijden.

 

Terrorisme

De terreurdreiging kan niet worden uitgesloten. Waakzaamheid is geboden op openbare plaatsen, en de aanbevelingen van de Oezbeekse overheid moeten in acht genomen worden.

 

Informatie

Reizigers kunnen op de hoogte blijven van de plaatselijke ontwikkelingen door de lokale pers te raadplegen. De volgende sites bieden verslaggeving in het Engels: TashkentTimesKUN en UZ-Daily.

Om de Ambassade in staat te stellen snel contact op te nemen in geval van een ernstig veiligheidsincident, worden reizigers verzocht zich te registreren op Travellers Online.