Reizen naar Oezbekistan: Reisadvies

Reist u naar Oezbekistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Oezbekistan

Informatie over klimaat en rampen in Oezbekistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Wat te doen in geval van een ramp?

Denk aan de volgende maatregelen in geval van een ramp of onvoorziene gebeurtenis:

  1. Vermijd niet-essentiële verplaatsingen, respecteer de instructies van de lokale overheid en hou de evolutie van de situatie goed in de gaten via lokale media.
  2. Indien dit nog niet gebeurd is, informeer de Ambassade van uw aanwezigheid in Oezbekistan met een registratie op Travellers Online. Bel de Ambassade enkel in geval van dringende nood, om de lijnen niet onnodig te blokkeren. Als de situatie het toelaat, geef de voorkeur aan communicatie per e-mail (Astana@diplobel.fed.be), met een duidelijke omschrijving van uw situatie, uw noden en uw contactgegevens. Volg indien mogelijk de Facebookpagina en de Instagrampagina van de Ambassade.
  3. Denk eraan uw familie en naasten in België regelmatig gerust te stellen. Deze hebben de neiging om de Ambassade te bellen voor informatie en blokkeren zo onnodig de lijnen voor echte noodgevallen.

De contactgegevens van de Ambassade en Ereconsulaten zijn beschikbaar op de website van de Ambassade in Astana.

 

Klimaat

Oezbekistan heeft een continentaal klimaat: zeer warm in de zomer en koud, zelfs zeer koud in de winter. De lente en de herfst zijn de meest geschikte seizoenen voor toeristische reizen. Bij hoge temperaturen zijn de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen (regelmatig hydrateren, zonnecrème, enz.) van toepassing.

Frequente stormen boven het Aralmeer kunnen een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit in de Republiek Karakalpakstan en de provincie Khorezm (westelijk Oezbekistan), en soms nog verder. Het stof dat door deze stormen wordt verplaatst, kan schadelijke vervuilingselementen met zich meedragen. In zo’n scenario is het aangeraden om binnenshuis te blijven en kleding en voedsel die stof hebben opgevangen zorgvuldig te reinigen.

 

Natuurrampen

Het risico op aardbevingen is groot in Oezbekistan. In verschillende delen van het land zijn er regelmatig aardbevingen van kleine en grote omvang.

Belgen die zich tijdens een zware aardbeving in Oezbekistan bevinden, worden verzocht zo spoedig mogelijk contact op te nemen met hun familie of naasten in België om hen van hun situatie op de hoogte te brengen en hen gerust te stellen. Indien communicatie met andere landen onmogelijk is, kunnen Belgen contact opnemen met het Belgische Ereconsulaat in Tasjkent (consubel.uz@gmail.com | +998 90 910 58 58).

De website van de Ambassade in Astana geeft een overzicht van de voorzorgsmaatregelen die vóór, tijdens en na een aardbeving genomen kunnen worden.

Uw inschrijving op Travellers Online zal een contactopname met de Ambassade erg vergemakkelijken in geval van natuurramp.