Reizen naar Oezbekistan: Reisadvies

Reist u naar Oezbekistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Oezbekistan

Informatie over de lokale wetgeving in Oezbekistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van Oezbekistan valt u onder de plaatselijke wetgeving, net als Oezbeekse burgers. Indien u wordt aangehouden of vastgehouden, breng dan onmiddellijk de Belgische Ambassade in Astana en het Belgisch Ereconsulaat in Tasjkent (+998 90 910 58 58 | consubel.uz@gmail.com) op de hoogte.

 

Drugs

Het bezit en gebruik van drugs is streng verboden en leidt tot zware gevangenisstraffen. Er is een nultolerantie voor alcohol achter het stuur.

 

Seksualiteit in Oezbekistan

Seksuele misdrijven tegen minderjarigen worden streng bestraft. Daders van dergelijke handelingen in het buitenland kunnen ook in België worden vervolgd.

Volgens de Oezbeekse wet zijn seksuele betrekkingen tussen twee mannen illegaal en kunnen deze bestraft worden met gevangenisstraffen tot drie jaar. De wet spreekt zich niet uit over seksuele relaties tussen twee vrouwen.

 

Fotografie

Het is verboden vertegenwoordigers van de politie, de douane, het leger en de grensbewaking, alsook hun installaties, te fotograferen en/of te filmen. Voor het gebruik van drones is een officiële vergunning vereist (Decreet nr. 287 van 31/08/2016).

 

Zeden en gewoonten

Oezbekistan is een seculiere staat. De Islam is er de meest beleden godsdienst. Oezbeken zijn over het algemeen respectvol tegenover buitenlanders, zolang de lokale gebruiken worden gerespecteerd. Een zekere terughoudendheid is aangeraden inzake kledingkeuze en openbare uitingen van genegenheid, zeker buiten toeristische centra.

 

Varia

Op de openbare weg kan iedereen worden gecontroleerd. Het is dus essentieel altijd uw paspoort mee te nemen, of tenminste een kopie ervan.

Belgen die in Oezbekistan willen trouwen dienen op voorhand contact op te nemen met de Oezbeekse Ambassade in Brussel om de vereiste formaliteiten na te gaan.

De invoer van namaakgoederen in België wordt bestraft met zware boetes.