Reizen naar Oezbekistan: Reisadvies

Reist u naar Oezbekistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Oezbekistan

Praktische info over reizen in Oezbekistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Paspoort

Om Oezbekistan te betreden moeten Belgische reizigers een Belgisch paspoort kunnen voorleggen. Een Belgische identiteitskaart is niet voldoende. Het paspoort moet nog ten minste drie maanden geldig zijn na de geplande datum van terugkeer.

 

Visa

Belgen hebben geen visum nodig als hun verblijf in Oezbekistan niet langer dan 30 dagen duurt.

Voor een verblijf van meer dan 30 dagen is er nog steeds een visum vereist. Voor meer informatie over de verschillende soorten visa kunt u terecht bij de Ambassade van Oezbekistan in Brussel.

 

Registratieplicht

Binnen de drie dagen na aankomst moet de verblijfplaats van de reiziger worden geregistreerd bij OVIR (de dienst Visa en Registratie). Deze registratie wordt uitgevoerd door het hotel, de eigenaar van de gastenkamer of de persoon die de reiziger heeft uitgenodigd. Dezelfde procedure moet worden herhaald bij elke verandering van verblijfplaats. Meer informatie is online te vinden (in het Engels). U moet uw registratiebewijzen gedurende de volledige reis bewaren, aangezien deze bij controles en/of bij het verlaten van Oezbekistan opgevraagd kunnen worden. In geval van een overnachting in de trein kan u het treinticket bewaren.

 

Invoer van buitenlandse valuta

Bij aankomst in Oezbekistan hoeft de reiziger geen aangifte te doen indien de waarde van zijn/haar vreemde valuta minder bedraagt dan het equivalent van 70 000 000 Oezbeekse sum (rond 5000 euro op 27.02.2024). Bij aankomst per vliegtuig kan u dan gebruik maken van het groene douanecorridor op de luchthaven.

Indien de reiziger in het bezit is van valuta met een waarde van meer dan 70 000 000 Oezbeekse sum, moet hij/zij een aangifte voor de Oezbeekse douane invullen. Indien deze aangifte niet wordt gedaan, loopt u het risico op vervolging en/of inbeslagneming van het niet-aangegeven geld. Het is in geen geval toegestaan Oezbekistan te verlaten met meer valuta dan bij aankomst werd aangegeven. 

 

Betalingswijze

De overgrote meerderheid van transacties gebeurt in contant geld. Het is verboden te betalen in andere valuta dan de plaatselijke valuta (SUM). De meeste banken kunnen geld wisselen en er zijn veel onafhankelijke wisselkantoren.

Een beperkt maar toenemend aantal hotels en restaurants (vooral in toeristische centra) accepteert creditcards (Visa in plaats van MasterCard). Het is aangeraden om op voorhand uw Belgische bank op de hoogte te brengen van uw reis naar Oezbekistan, om zo in staat te zijn ter plaatse geld te kunnen afhalen via geldautomaten. Buiten de steden zijn geldautomaten zeldzaam.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische bankkaart, contacteer onmiddellijk Card Stop (+32 78 170 170).

 

Reisverzekering

Alvorens uw reis te beginnen, controleer goed of uw verzekering voldoende dekking biedt voor Oezbekistan. Meer details in de sectie Gezondheid.

 

Gsm en communicatiefaciliteiten

Gsm-communicatie werkt meestal goed in de steden, maar is onzekerder in de woestijn of in de bergen. Lokale simkaarten kunnen op de luchthaven worden gekocht.

 

Rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is vereist om in Oezbekistan te rijden. Voor meer informatie over autorijden in Oezbekistan, zie de sectie Vervoer.

 

Antiek kopen

Voor de uitvoer van antiquiteiten uit Oezbekistan is een toestemming vereist van het Ministerie van Cultuur. Sommige verkopers zijn bereid de nodige stappen te ondernemen.

 

Consulaire bijstand

In geval van ernstige problemen, kunnen de Belgen een beroep doen op het Belgisch Ereconsulaat in Tasjkent (+998 90 910 58 58 | consubel.uz@gmail.com) en de Belgische Ambassade in Astana, die Oezbekistan bestrijkt.

Consulaire bijstand wordt verleend aan Belgen die tevergeefs hulp hebben gezocht bij de lokale autoriteiten (lokale politie) en/of particuliere diensten (bank, verzekeraar, ...). Met andere woorden, consulaire bijstand wordt verleend wanneer de Belgische reiziger geen andere keuze heeft. Deze bijstand eindigt zodra de reiziger zijn reis met eigen middelen kan voortzetten.

Houders van zowel de Belgische als de Oezbeekse nationaliteit (bipatriden) kunnen consulaire bijstand krijgen, behalve wanneer de toestemming van de plaatselijke autoriteiten vereist is (zie art. 79 van de Consulaire Code). 

 

Links

Travellers Online: om in geval van een crisis snel contact met de ambassade te kunnen opnemen, is het aangeraden uw reisroute op voorhand te registreren. 

Reizen naar het buitenland: op de website van de FOD Buitenlandse Zaken is heel wat nuttige informatie te vinden (reizen met een huisdier, tips voor duurzaam reizen, enz.)

Ambassade van België in Astana: de Belgische ambassade bevoegd voor Oezbekistan.

Ambassade van Oezbekistan in Brussel (in het Engels): website van de Ambassade van Oezbekistan in Brussel.

Reizigers kunnen zich informeren over de situatie in Oezbekistan via de volgende websites (in het Engels): TashkentTimesKUN en UZ-Daily.