Reizen naar Oezbekistan: Reisadvies

Reist u naar Oezbekistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Oezbekistan

Informatie over vervoer in Oezbekistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Landgrenzen

De grensovergang met Afghanistan is momenteel gesloten voor burgers van derde landen.

Wegens regelmatige regionale spanningen kan de grensmobiliteit tussen Oezbekistan en zijn buurlanden (in het bijzonder Tadzjikistan en Kirgizië) plotseling en onaangekondigd worden beperkt of afgesloten.  

Omwille van de veiligheidsrisico's (zie algemene veiligheid) dienen reizigers extra voorzichtig te zijn op de wegen die de grenzen met AfghanistanKirgizië en Tadzjikistan naderen.

Reizigers die van plan zijn Oezbekistan over land te verlaten, kunnen via de volgende links de reisadviezen van hun land van bestemming raadplegen: AfghanistanKazachstanKirgiziëTadzjikistanTurkmenistan.

 

Reizen met de auto

Het is aangeraden officiële taxi's te gebruiken in plaats van private taxi's, de aanwezigheid van veiligheidsgordels te controleren en ervoor te zorgen dat de meter bij het begin van de rit aangezet wordt. Langeafstandsbussen en minibussen die steden met elkaar verbinden zijn soms erg oud en in slechte staat. Het wordt aanbevolen om nieuwere voertuigen met een betere passagiersbescherming te verkiezen.

U kunt in Oezbekistan zelf rijden op voorwaarde dat u een internationaal rijbewijs heeft, de nodige verzekeringen en geldige voertuigdocumenten. Het is niet verplicht, maar het is aanbevolen om een vertaling van uw rijbewijs in het Oezbeeks (of op zijn minst Russisch) mee te nemen. In Oezbekistan rijdt men rechts. Er bestaat een nultolerantie voor alcohol achter het stuur.

De wegen in Oezbekistan, vooral de secundaire wegen, kunnen in zeer slechte staat verkeren en zijn slecht verlicht. Het is niet ongewoon om dieren tegen te komen, zelfs op snelwegen. Daarom is het aangeraden om zeer voorzichtig te rijden. ’s Nachts rijden wordt afgeraden.

 

Reizen met de trein

Een spoorweg verbindt Tasjkent met de toeristische centra van Samarkand, Bukhara en Khiva, en een andere verbinding bedient de Fergana-vallei. Reizigers moeten bij het instappen hun paspoort tonen. Zoals overal is het aanbevolen om uw eigen bagage in te pakken, deze tijdens de treinreis (vooral 's nachts) in het oog te houden en geen pakjes van onbekenden aan te nemen.

 

Reizen per vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen die Oezbekistan verbinden met de Europese Unie respecteren de Europese veiligheidsvoorschriften. Op de zwarte lijst van de EU vindt u de luchtvaartmaatschappijen die om veiligheidsredenen niet naar Europa mogen vliegen. Op 11 april 2022 werden alle Russische luchtvaartmaatschappijen (inclusief Aeroflot en Pobeda) aan deze zwarte lijst toegevoegd.

 

Reizen met de fiets

Fietstoerisme en fietstrektochten door Oezbekistan worden sterk afgeraden. Fietsen in Oezbekistan is heel gevaarlijk omwille van het totale gebrek aan fietspaden en signalisatie. Daarbij komt nog het chaotische verkeer in de stad en het soms roekeloze rijgedrag van automobilisten, waaronder zware vrachtwagens op snelwegen. Deze risico's zijn 's nachts nog groter. Het Oezbeekse klimaat (zie Klimaat en rampen) en de zeer grote afstanden tussen bewoonde gebieden, genereren extra en aanzienlijke gevaren voor fietsers.