Reizen naar Oman: Reisadvies

Reist u naar Oman? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Oman

Praktische info over reizen in Oman.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie


Visa

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is (voorlopig paspoort wordt niet aanvaard).

  • Een visum kan elektronisch aangevraagd worden via de website https://evisa.rop.gov.om of rechtstreeks bij de ambassade van Oman.
  • Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden.

Documenten

Reizigers die zich vanuit Oman naar de Verenigde Arabische Emiraten begeven, moeten in het bezit zijn van een gewoon paspoort dat ten minste nog  6 maanden geldig is. Het voorlopige paspoort wordt door de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten niet erkend.

Rijbewijs

In Abu Dhabi en Dubai is een internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren. Alleen verblijfshouders kunnen hun Belgische rijbewijs inruilen tegen een lokaal rijbewijs.


Betaalmiddelen

Cash (Omani Riaal), kredietkaarten, reischeques. De munteenheid in Oman is de Omani Riaal, gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. Een hospitalisatieverzekering wordt aangeraden, want de hospitalisatiekosten zijn heel hoog.


Gsm en communicatiefaciliteiten

Er is "roaming" met België.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Oman dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

In het geval dat in een bepaald land geen ambassade of consulaat van België gevestigd is, kunnen de Belgen consulaire bijstand vragen aan een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie. Er is geen Belgische ambassade in Muscat, maar wel een ereconsulaat, waarvan u het adres onderaan dit advies vindt.

Wat consulaire aspecten betreft, is de Belgische ambassade in Abu Dhabi bevoegd voor Oman.

We stellen ook voor dat u uw reis op Travellers Online registreert. Dat is niet verplicht maar helpt ons consulaire hulp efficiënt en snel te organiseren indien nodig.


Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs.