Reizen naar Oost-Timor: Reisadvies

Reist u naar Oost-Timor? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Oost-Timor

Informatie over gezondheid en hygiëne in Oost-Timor.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”

 

Algemene informatie

De kwaliteit en beschikbaarheid van gezondheidszorg in Oost-Timor is beperkt. Het wordt sterk aangeraden om een goede medische reisverzekering af te sluiten.

Gezien het warme klimaat, drink veel water en vermijd uitdroging. Drink enkel flessenwater of water dat gekookt of behandeld is, en gebruik nooit ijs dat niet gemaakt is van drinkwater. Om dezelfde reden, wees voorzichtig met de consumptie van ijs.

Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijd rauwkost.

U vermijdt best om blootsvoets te lopen of te zwemmen in rivieren, beken of lagunes, vanwege het risico op overdracht van ziekten. Contact met huisdieren (honden, katten, varkens, varkens, vogels of andere) moet ook worden vermeden, aangezien ze een mogelijke overbrenger van ziekten zijn.

 

Medische verzorging en medicamenten

Hier zijn enkele grote ziekenhuizen en klinieken:

  • Dili:
    • Guido Valadares Nationaal Ziekenhuis. (00 670) 331 0541
    • Oost-Timor Nationaal Ambulancecentrum (00 670) 3311044. Noodgeval: 110.
    • Stamford Clinic: (00 670) 3310141 / 3311209. Noodgeval: (00 670) 77721111.
    • Kliniek Bairo Pite (00 670) 7723 8343
  • Baucau: Regionaal ziekenhuis Eduardo Ximenes: (00 670) 78317661
  • Oecusse: Ziekenhuis. (00 670) 2530027

Als u van plan bent vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicijnen mee te nemen, controleer dan of ze legaal zijn in Oost-Timor door contact op te nemen met de ambassade van Oost-Timor in Brussel: Welcome — Embaixada de Timor-Leste Bruxelas of via de website van het Ministerie van Volksgezondheid: Ministry of Health – Timor-Leste Customs Authority

Neem voldoende legale medicijnen mee voor op reis en doe ze in de originele verpakking. Neem een kopie van uw voorschrift mee en een brief van uw arts met de naam van het medicijn, de dosis en de vermelding dat het voor persoonlijk gebruik is.

 

Veiligheid water en voedsel

Leidingwater is niet drinkbaar in Oost-Timor. Gebruik uitsluitend water uit flessen waarvan de zegel niet geschonden is.

 

Inentingen en vaccins

Kijk op deze pagina voor aanbevolen vaccinaties tegen tyfus, hepatitis A en B en Japanse encefalitis, evenals antimalariamiddelen.

Japanse encefalitis komt in het hele land voor.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria, dengue en Japanse encefalitis worden veroorzaakt door muggenbeten. Het is raadzaam om lange kleding of insectenwerend middel te dragen op blootgestelde lichaamsdelen. Het wordt aanbevolen om onder een muskietennet te slapen en om ongeveer twee uur voor het slapengaan een insecticide in de kamer te verspreiden.

Als u koorts heeft, neem dan contact op met een arts.

Malaria

Het risico op malaria is laag. Neem echter antimuggenmaatregelen van zonsondergang tot zonsopgang. Klik hier voor meer informatie.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue is endemisch in Oost-Timor en komt vooral voor tijdens het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen, door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en zich voldoende te bedekken. In tegenstelling tot malaria komt dengue voor zowel in de steden als op het platteland. Klik hier om meer te weten.

Chikungunya

Chikungunya-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die overdag steken (vooral bij zonsopgang en zonsondergang) in het warmere seizoen (juni - september). Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en roodheid. De hierboven vermelde voorzorgsmaatregelen dringen zich op. Er is echter geen specifieke behandeling, noch vaccin. Chikungunya komt voor zowel in de steden als op het platteland. Klik hier om meer te weten.

Reizigersdiarree

Diarree is een frequent probleem op reis in Indonesië. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarree producten die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn. Over reizigersdiarree en de maatregelen om deze te voorkomen, en indien nodig correct te behandelen, klik hier.

Zika

Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwerend product met  DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen. en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde