Reizen naar Oostenrijk: Reisadvies

Reist u naar Oostenrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Oostenrijk

Informatie over gezondheid en hygiëne in Oostenrijk.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 
Verdere maatregelen genomen in het kader van de COVID-19-crisis

In Oostenrijk neemt het aantal besmette personen met het coronavirus op een gestaag tempo af. Om deze dalende trend te behouden, past de Oostenrijkse regering verschillende maatregelen toe. Winkels, banken, postkantoren, openbaar vervoer, enkele scholen, enkele sportfaciliteiten, restaurants, cafés en bars zijn weer geopend, maar dit enkel op voorwaarde dat het dragen van een mondmasker en sociale afstand worden gerespecteerd. Verder is het aangeraden om onnodige uitstappen te vermijden, thuis te blijven en aan telewerken te doen. De politie kan iedereen die de maatregelen niet naleeft controleren. Personen die de maatregelen schenden kunnen een boete krijgen van meer dan 2000 euro. Het is ook mogelijk om familieleden te bezoeken en zich vrij te verplaatsen als rekening wordt gehouden met socialeafstandsmaatregelen.

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het is aangewezen zich een zekere tijd voor het vertrek tot uw ziekenfonds te wenden voor de afgifte van uw Europese ziekteverzekeringkaart (EZVK). Dit is een individuele kaart en uw ziekenfonds zal op uw verzoek een kaart afleveren aan de personen die in regel zijn met hun bijdragen. Door het voorleggen van deze kaart zullen u de nodige zorgen gratis worden verleend, en eventuele geneesmiddelen zullen u aan overeengekomen prijzen worden geleverd.

Als u geen Europese ziekteverzekeringkaart heeft, dan kan u zich natuurlijk door een arts of in een ziekenhuis laten behandelen. Wel opletten: u zult beschouwd worden als een privépatiënt en zodoende ook de tarieven daarvoor moeten betalen (hoger dan de gewone tarieven). Bij uw terugkeer in België kan u een (gedeeltelijke) terugbetaling van de kosten vragen. Hou dus goed alle rekeningen, voorschriften en ontvangstbewijzen bij.

Europese ziekteverzekeringkaart (EZVK)

 
Inentingen en vaccins

Op de website van Wanda vindt u een overzicht van de aanbevolen vaccinaties.