-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht.
Veiligheid/info wegen
Het verkeersnetwerk in Oostenrijk is goed. Voor het gebruik van autosnelwegen en "A-wegen" heeft u een vignet nodig, dat verkocht wordt aan de grens of bij tankstations op de snelweg net voor de grens. Het vignet moet op de voorruit gekleefd worden aan de linkerkant of boven de achteruitkijkspiegel. Bepaalde wegen zijn onderworpen aan extra betalingen (bergpas, tunnel).
Als alternatief kan u online een digitaal vignet kopen. Let op: vignetten gekocht op de webshop/app van ASFINAG zijn ten vroegste 18 dagen na de dag van aanvraag geldig.
Voor motoren en voertuigen tot 3,5T geldt een snelheidsbeperking van 100 km/u op wegen buiten de bebouwde kom en 130 km/u op autosnelwegen. Op bepaalde (autosnel)wegen gelden beperkingen. Volg de indicaties op verkeersborden.
Buitenlandse wagens die niet in orde zijn met de Oostenrijkse technische vereisten (te luid, verlaagd, tuning) kunnen door de autoriteiten uit het verkeer worden genomen en de nummerplaten in beslag worden genomen.
Voor kinderen tot veertien jaar of wie kleiner dan 1,50 m is, moet een speciaal kinderzitje geïnstalleerd worden, aangepast aan de leeftijd. Kinderen groter dan 1,50 m, moeten vastgemaakt zijn met een veiligheidsgordel zoals een volwassene. Voor kinderen ouder dan veertien maar kleiner dan 1,50 m moet een zitplaats voorzien zijn die aangepast is aan hun lengte of moet er een speciale veiligheidsgordel zijn. Deze maatregelen zijn van toepassing op alle voertuigen, welk ook hun land van oorsprong is.
Bestuurders die door pech of een ongeval op een autosnelweg/autoweg de auto moeten verlaten, zijn verplicht een veiligheidsvest te dragen. In de praktijk is het ook aangeraden, maar niet verplicht, te beschikken over één vest per passagier.
Voor bestuurders van auto’s en motoren geldt een maximaal alcoholgehalte van 0,25 mg (0,5 promille). Voor bestuurders van een bus of vrachtwagen is de limiet 0,1 promille. Het alcoholniveau van fietsers (maximaal 0,8 promille) wordt ook door de politie gecontroleerd, die fietsen in beslag kan nemen of fietsers aanklagen.
Telefoneren tijdens het rijden is niet toegelaten, behalve met een toestel dat toelaat om handenvrij te bellen.
Tussen 1 november en 15 april is het verplicht om bij winterse omstandigheden met winterbanden of sneeuwkettingen te rijden. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt als er genoeg sneeuw en ijs op de rijbaan ligt. Op diverse trajecten en tijdens bijvoorbeeld hevige sneeuwval kunnen sneeuwkettingen zelfs verplicht zijn. Winterbanden moeten een profiel van ten minste vier millimeter hebben. Sneeuwkettingen mogen alleen daar gebruikt worden waar deze nodig zijn en alleen als ze zo bevestigd zijn dat de bovenste laag van de weg niet beschadigd wordt. Sneeuwkettingplicht bestaat waar men een rond bord met blauwe grond en een sneeuwkettingsymbool tegenkomt. Sneeuwkettingen moeten op alle aangedreven assen aangebracht worden, ongeacht of u met zomer- of winterbanden rijdt. Voor 4x4-voertuigen, zie uw automobielclub. U kunt sneeuwkettingen bij de Oostenrijkse automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ en bij veel tankstations huren.
Overdag is het enkel op de autosnelwegen verplicht om met de dimlichten aan te rijden. Wel dient men steeds rekening te houden met de weersomstandigheden (harde regen, mist...) en verkeersborden, bijvoorbeeld in tunnels.
Alle voertuigen op de Oostenrijkse autosnelwegen en autowegen moeten een vrije middendoorgang laten voor de hulp- en takeldiensten bij ongevallen of files. Deze regel geldt voor alle Oostenrijkse autosnelwegen en autowegen met een structurele scheiding (zowel voor wegen met twee, drie of vier rijstroken). Op overtreding staat een boete van 2.180 euro. Rettungsgasse | ASFINAG