Reizen naar Pakistan: Reisadvies

Reist u naar Pakistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Pakistan

Informatie over de algemene veiligheid in Pakistan.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheidssituatie

Het veiligheidsrisico blijft bijzonder hoog in heel Pakistan, inclusief de hoofdstad en de grote steden. Terroristische aanslagen of andere gewelddadige incidenten komen regelmatig voor in het land. Ordediensten, maar ook publieke plaatsen (markten, luchthavens, hotels, gebedshuizen, scholen, enz.) kunnen een doelwit zijn.

De stad Islamabad is in een staat van alertheid uit angst voor veiligheidsincidenten. Belgische onderdanen in Islamabad worden aangeraden bijzonder waakzaam te zijn en dichtbevolkte en onbeveiligde gebieden met een hoger veiligheidsrisico te vermijden. In het algemeen is er een reëel veiligheidsrisico in het hele land (vooral in de provincies Balochistan en Khyber-Pakhtunkhwa). Belgen die in het land verblijven of doorreizen, worden opgeroepen om te allen tijde zeer waakzaam te blijven.

Politieke en sociale gebeurtenissen zijn gewoonlijk intens in Pakistan en worden regelmatig gekenmerkt door demonstraties die zich spontaan kunnen vormen of zelfs kunnen escaleren.Het wordt aanbevolen om weg te blijven van bijeenkomsten en niet deel te nemen aan discussies over mogelijk gevoelige onderwerpen zoals religie of politiek. Het is raadzaam voorzichtig te zijn bij verplaatsingen en op de hoogte te blijven van de situatie.

Er zijn regelmatig incidenten in het betwiste grensgebied tussen Pakistan en India en aan het grensgebied met Iran, soms met burgerslachtoffers. Die gebieden moeten dus absoluut vermeden worden.

De economische crisis en de verarming van de bevolking gaan gepaard met een sterke toename van kleine criminaliteit, niet alleen in de grote steden maar ook in het binnenland.

Voor elke reis naar Pakistan  wordt u aangeraden om u te registreren op Travellers online. Als u toch naar een regio reist waar reizen worden afgeraden, dient u ook de Ambassade van België in Islamabad hiervan op de hoogte te brengen per e-mail aan islamabad@diplobel.fed.be.

De algemene veiligheidssituatie is slecht. Er bestaat in het hele land een reëel risico op ernstige veiligheidsproblemen (terroristische aanslagen, onlusten, gewelddadige betogingen, ontvoeringen, enz.), waarbij jaarlijks honderden mensen het leven verliezen. Pakistan is een land met een intense politieke actualiteit die gekenmerkt wordt door frequente betogingen die soms op geweld uitdraaien. Die betogingen kunnen spontaan ontstaan en worden soms overgenomen door criminele of extremistische groepen. Er zijn verschillende terroristische groeperingen actief die zowel de veiligheidsdiensten als burgerdoelwitten aanvallen.

In het licht van de veiligheidssituatie bestaan er uitgebreide restricties op de bewegingsvrijheid van de lokale bevolking en vooral buitenlanders, en zijn er veelvuldige controles (documenten, bagage, fouillering, …) onderweg en bij het betreden van gebouwen of winkelcentra. Zorg ervoor dat u voldoende kopieën van uw paspoort en visum bij zich heeft. De soms onduidelijke regelgeving in dit verband kan leiden tot intrusieve controles en willekeur door de veiligheidsdiensten.

Wegens de instabiele en onvoorspelbare veiligheidssituatie, worden toeristische reizen naar Pakistan afgeraden.

Zakenreizen kunnen in principe naar de grote steden van het land gedaan worden onder de voorwaarden hierna vermeld.

Reizen naar volgende gebieden zijn volledig afgeraden:

 • De provincie Khyber-Pakhtunkhwa (KP, voormalig NWFP)
 • De tribale gebieden in het noordwesten aan de grens met Afghanistan
 • Balochistan
 • Pakistan-bestuurd Kashmir (Azad Kashmir) en de regio rond de betwiste grens tussen India en Pakistan (Line of Control en Working Boundary)
 • De rurale gebieden in Punjab
 • De rurale gebieden in Sindh.

Als men in het kader van een specifieke opdracht (bv. Verenigde Naties of humanitaire organisaties) naar bovenstaande gebieden dient te reizen, wordt aangeraden met de ambassade van België te Islamabad contact op te nemen en de details van de reis en het verblijf, alsook de contactgegevens ter plaatse, mee te delen.

 
Reis enkel naar volgende gebieden indien noodzakelijk:

 • De hoofdstad Islamabad en omgeving.
 • De grote steden in Punjab (Rawalpindi, Lahore, Faisalabad).
 • Karachi. Verschillende wijken van de stad worden echter nog steeds geteisterd door (zware) criminaliteit. Het wordt aangeraden om de verplaatsingen binnen de stad te beperken, zeker ’s nachts.
 • Gilgit-Baltistan: Toerisme is over het algemeen mogelijk in de regio Skardu, Nagar en Hunza, indien omkaderd door een professioneel reis- of trekkingagentschap en een ervaren gids. Wel moet de veiligheidssituatie in Gilgit, de toegangspoort tot het noorden, worden opgevolgd. Sedert de moord op 10 buitenlandse toeristen aan de weinig toegankelijke Diamer-zijde van de Nanga Parbat in juni 2013, heeft de Pakistaanse overheid drastische maatregelen genomen om de veiligheid in het gebied te versterken. Dit vertaalt zich onder andere in tientallen checkpoints langs de weg en strenge controles. De grootste waakzaamheid is geboden bij het reizen over de Karakoram Highway. Het veiligste gedeelte van de Karakoram Highway is dat van Gilgit via Hunza tot aan de Chinese grens op de Khunjerabpas. Het gedeelte van Besham via Chilas tot Gilgit, alsook de Babusarpas, zijn onveilig en worden afgeraden. In de gebergten in het noorden van Pakistan vinden regelmatig lawines en aardverschuivingen plaats. Daarbij verliezen jaarlijks verschillende bergbeklimmers het leven. Het wordt aanbevolen om per binnenlandse vlucht te reizen (Gilgit, Skardu).

In alle grotere steden van het land waar zich buitenlanders bevinden bestaat er een risico op gewelddaden in de vorm van (zelfmoord)aanslagen, gewelddadige betogingen, religieus-sectair geweld en criminaliteit. Extra voorzichtigheid is steeds geboden tijdens religieuze feestdagen en periodes van spanningen.

Er wordt aangeraden om in alle gevallen (i) een reis of verblijf zeer goed voor te bereiden met vertrouwenspersonen ter plaatse, (ii) de verplaatsingen tot een minimum te beperken en goed te plannen, (iii) de actualiteit op de voet te volgen en bij het minste risico verplaatsingen te vermijden en zich in veiligheid te begeven (iv) in alle omstandigheden een laag profiel te houden, zich nooit in zelfs onschuldig lijkende problemen te mengen en zich snel van elke probleemhaard te verwijderen en (v) eventuele maatregelen te nemen bij veiligheidsincidenten of medische nood.

Dit is ook het geval voor zakenmensen die Pakistan bezoeken in het kader van commerciële of economische activiteiten en voor landgenoten die op familiebezoek naar Pakistan wensen te komen of trekkers die de bergachtige regio’s van het land willen bezoeken.

Het is voor de ambassade van België te Islamabad vaak moeilijk of onmogelijk om tussen te komen in geval van moeilijkheden ondervonden door onze landgenoten. De lokale autoriteiten vereisen speciale toelating voor het ambassadepersoneel (die, indien afgeleverd, sowieso een lange procedure vereist) om zich in het grootste deel van het land te begeven.

Criminaliteit

(Zware) criminaliteit komt in heel Pakistan voor, zeker in de grote steden (Karachi is op dat vlak het minst veilig). Er worden regelmatig (gewapende) overvallen, moorden, geweld tegen religieuze of seksuele minderheden gerapporteerd. Buitenlanders zijn sporadisch ook een doelwit van ontvoeringen, waardoor de meeste buitenlandse NGO’s en ambassades de ontplooiing van buitenlands personeel op het terrein zo veel mogelijk vermijden, zeker in de rurale gebieden.


Terreurdreiging

Er zijn verschillende terreurorganisaties actief op het grondgebied. Het zijn voornamelijk de provincies Khyber-Pakhtunkhwa en Balochistan, en de tribale gebieden in het noordwesten, die getroffen worden. De slachtoffers zijn vaak politiemensen en militairen, maar er is een tendens om ook burgers (vooral leden van minderheden) en buitenlanders als doelwit uit te kiezen. Er bestaan aanzienlijke anti-Amerikaanse gevoelens die zich kunnen uitbreiden tot alle Westerlingen. Zij zijn potentiële doelwitten, het is aan te raden om ten allen tijde waakzaam te zijn.

Zoals de aanvallen op de internationale luchthavens in Karachi en Peshawar in 2014 aantoonden, zijn ook luchthavens of stations onvoldoende beveiligd en zijn het kwetsbare doelwitten.

Aanslagen gebeuren vaak tijdens bepaalde religieuze feesten, in het bijzonder van de minderheden (Shia, Christelijk). Het bijwonen ervan, zelfs als toeschouwer, wordt sterk afgeraden. Hetzelfde geldt voor al dan niet spontane betogingen die vaak op geweld uitdraaien. Wanneer men hiermee geconfronteerd wordt, dient men onmiddellijk rechtsomkeer te maken en een veilig onderkomen te zoeken. Vooral Shia-moskeeën zijn het doelwit van geweld. Bezoek aan deze moskeeën wordt uitdrukkelijk afgeraden; voor het bezoek aan kerken moet men grote voorzichtigheid aan de dag leggen en grote  menigten vermijden (bv. op zondag).