Reizen naar Pakistan: Reisadvies

Reist u naar Pakistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Pakistan

Informatie over gezondheid en hygiëne in Pakistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Sedert 15 juni 2023 is de verplichting om een Covid-19-vaccinatiebewijs aan te tonen bij binnenkomst in Pakistan afgeschaft.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico’s voor hun gezondheid tijdens het reizen, zich goed informeren over de gezondheidsrisico's gelinkt aan de bestemming is cruciaal. 

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De kwaliteit van de medische infrastructuur in de grote steden voor gewone gevallen varieert tussen geïmproviseerd en vrij goed; voor ernstige gevallen keert men best terug naar België. De gezondheidszorg is goedkoop in vergelijking met België, wel dienen alle zorgen meestal vooraf betaald te worden. Uw normale Belgische medische verzekering (mutualiteit) is niet geldig in Pakistan. Vandaar wordt aangeraden een passende reisverzekering af te sluiten alvorens Pakistan te bezoeken, in het bijzonder voor een eventuele medische evacuatie.

De regelmatige overstromingen in de zomer en de herfst eisen niet alleen veel slachtoffers, ze hebben ook de verplaatsing veroorzaakt van bevolkingsgroepen. De overstroomde gebieden zijn bijzonder blootgesteld aan de ontwikkeling van ziektes (diarree, dengue, cholera, enz.) omdat het water slechts zeer langzaam wegtrekt en verdampt.  Deze overstroomde streken en ook de gebieden gelegen nabij rivieren moeten dus vermeden worden

 

Veiligheid water en voedsel

De algemene hygiënische omstandigheden in Pakistan zijn slecht. De kwaliteit van het water is ondermaats. Het wordt niet of onvoldoende gefilterd en is de drager van vele bacteriën, die allerlei ziekten kunnen veroorzaken, inclusief door het eten van vers gewassen voedsel. Zelfs gekookte groenten of gebakken vlees kunnen voor problemen zorgen gezien de vaak onhygiënische verwerking of slecht gekoelde bewaring. Maag- en darmproblemen komen dan ook zeer vaak voor. De klachten kunnen ernstige vormen aannemen en gepaard gaan met hoge koorts, hevige krampen en dehydratatie. In sommige gevallen gaat het om ernstige vergiftigingen, die blijvende sporen kunnen nalaten. Een aantal personen blijft voortdurend kampen met deze ziekten en ziet zich genoodzaakt het land te verlaten. De lokale gezondheidszorg kan de problemen slechts gedeeltelijk verhelpen, en al zeker niet voorkomen.

Het is dus belangrijk om goed op te passen met wat men eet en drinkt. Normaal gezien leveren internationale hotels in de steden en hun restaurants geen grote problemen op. Luxerestaurants in de grote steden (Islamabad, Karachi, Lahore) hebben een goede reputatie qua hygiëne.

 

Vaccins

Zie deze pagina

U dient na te gaan of u de gebruikelijke vaccinaties heeft gehad en/of deze nog geldig zijn (difterie, tetanus, polio, etc.). U doet dit best via een bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde of een ander erkend medisch centrum, dat u normaliter ook een erkend Internationaal Vaccinatie Certificaat (het zgn. gele boekje) zal geven. Voor meer informatie kunt u terecht op hoger vermelde website of ook op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Polio

Gezien de endemische aanwezigheid van wild polio in het land, is het voor alle reizigers aanbevolen om zich tegen deze ziekte te laten vaccineren (eventueel een herhaling), bij voorkeur minstens vier weken vóór vertrek naar Pakistan.

Het bewijs van toediening van het vaccin moet worden gedocumenteerd in het Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe, ook bekend dals het 'gele boekje' (op pagina 4 en 5, waar het vaccinatiebewijs voor verplichte vaccins wordt aangebracht). Meer informatie kan worden gevonden op de website van de WHO.

Dengue-koorts

Denguekoorts is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia-mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue is inheems in Pakistan. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland, vooral tijdens de periode juli tot oktober (moesson). Informatie over de epidemie is hier verkrijgbaar.