Reizen naar Pakistan: Reisadvies

Reist u naar Pakistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Pakistan

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Pakistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheidssituatie

Het veiligheidsrisico blijft bijzonder hoog in heel Pakistan, inclusief de hoofdstad en de grote steden. Terroristische aanslagen of andere gewelddadige incidenten komen regelmatig voor in het land. Ordediensten- maar ook publieke plaatsen (markten, luchthavens, hotels, gebedshuizen, scholen, enz.) kunnen een doelwit zijn.

De stad Islamabad is in een staat van alertheid uit angst voor veiligheidsincidenten.  Belgische onderdanen in Islamabad  worden aangeraden bijzonder waakzaam te zijn en dichtbevolkte en onbeveiligde gebieden met een hoger veiligheidsrisico te vermijden. In het algemeen is er een reëel veiligheidsrisico in het hele land (vooral in de provincies Balochistan en Khyber-Pakhtunkhwa) en Belgen die in het land verblijven of doorreizen, worden opgeroepen om maximale waakzaamheid te betrachten.

Politieke en sociale gebeurtenissen zijn gewoonlijk intens in Pakistan en worden regelmatig gekenmerkt door demonstraties die zich spontaan kunnen vormen of zelfs kunnen degenereren. Dit is nog meer het geval in 2023, het jaar van de verkiezingen. Het wordt aanbevolen om weg te blijven van bijeenkomsten en niet deel te nemen aan discussies over mogelijk gevoelige onderwerpen zoals religie of politiek. Het is raadzaam voorzichtig te zijn bij verplaatsingen en op de hoogte te blijven van de situatie.

Er zijn regelmatig incidenten in het betwiste grensgebied tussen Pakistan en India, soms met burgerslachtoffers. Dit gebied moet dus absoluut vermeden worden.

De economische crisis en de verpaupering van de bevolking gaan gepaard met een sterke toename van kleine criminaliteit, niet alleen in de grote steden maar ook in het binnenland.

Voor elke reis naar Pakistan  wordt u aangeraden om u te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. Als u toch naar een regio reist waar reizen worden afgeraden, dient u ook de Ambassade van België in Islamabad hiervan op de hoogte te brengen per e-mail aan islamabad@diplobel.fed.be.

 

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Vanwege de aanwezigheid van de epidemie in verschillende delen van de wereld hebben de Pakistaanse autoriteiten maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 onder controle te houden.

Deze beperkingen hebben een invloed op commerciële activiteiten, de verplaatsingen tussen de provincies, het toerisme, enz. Maatregelen om de verspreiding van COVID-19 onder controle te houden zijn in alle provincies van kracht, hoewel de aard en de intensiteit van deze maatregelen kunnen variëren. De duur van deze maatregelen zijn afhankelijk van de sanitaire evolutie.

Onder alle omstandigheden is het raadzaam de maatregelen van de lokale autoriteiten te respecteren en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de gezondheidssituatie via de volgende website: http://www.covid.gov.pk (enkel beschikbaar in het Engels).


Reizen naar/van Pakistan

Sinds 10 november 2021 hebben de Pakistaanse autoriteiten aangekondigd dat luchtvaartmaatschappijen opnieuw zonder beperkingen naar/vanuit Pakistan kunnen vliegen.

Voor het vertrek dienen alle Belgische reizigers naar Pakistan:

  • Een gezondheidsformulier te hebben ingevuld voor aan boord te kunnen gaan, via  de Pass Track-applicatie of via de volgende webpagina: https://passtrack.nitb.gov.pk (alleen beschikbaar in het Engels). De Pakistaanse autoriteiten wensen eveneens een uitgeprinte versie van het ingevulde formulier;
  • Alle passagiers dienen een volledig vaccinatieschema tegen COVID-19 voor te leggen vooraleer een vlucht met bestemming of komende van Pakistan. Pakistan aanvaardt het bewijs van Europese vaccinatiecertificaten. Passagiers die worden uitgezonderd van deze maatregel zijn (i) kinderen jonger dan 12 jaar, (ii) passagiers die in het bezit zijn van een medisch attest waaruit een medisch tegenadvies wordt gegeven gevaccineerd te worden tegen COVID-19 en (iii) zwangere vrouwen.

Bij gebrek aan vaccinatie, dient er een bewijs van negatieve COVID-19-test te worden voor gelegd, uitgevoerd 72 uur voor vertrek (dit is geldig voor alle personen vanaf de leeftijd van 12 jaar). Wees wel aandachtig want sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen nog altijd een negatieve COVID-19-test eisen, zelfs voor diegenen die gevaccineerd zijn, zelfs als dit geen opgelegde verplichting is van de Pakistaanse Autoriteiten.

Bij aankomst in Pakistan kunnen de bovengenoemde documenten gecontroleerd worden door de luchthavenautoriteiten. Met ingang van 16 mei 2022 kunnen reizigers die aankomen in Pakistan via de Golfstaten (Bahrein/Koeweit/Oman/Qatar/Saoedi Arabië en of de Verenigde Arabische Emiraten) bij aankomst in Pakistan onderworpen worden aan een Rapid Antigen Test. Passagiers kunnen eveneens onderworpen worden aan een quarantaine van 10 dagen.

Voor meer informatie voor het instappen, tijdens de vlucht of na het uitstappen, wordt u uitgenodigd om volgende website te raadplegen (enkel beschikbaar in het Engels).

Of u naar Pakistan wenst te komen of het land verlaat, is het raadzaam uw reisagentschap of luchtvaartmaatschappij te contacteren en u te bevragen over beschikbare vluchten en de voorwaarden ervan, COVID-19-formaliteiten inbegrepen die variëren naargelang de luchtvaartmaatschappij. Hou rekening met vertragingen, wijzigingen en mogelijke annuleringen.

Voor wat betreft het reizen over land, gelieve te noteren dat:

  • Sinds 5 mei 2021 de landgrensovergang tussen Pakistan en Iran ernstige beperkingen kent, en meer bepaald voor voetgangers die de grens naar Pakistan willen oversteken. Deze maatregel is niet van toepassing op Pakistaanse burgers (meer informatie).
  • De grensovergang tussen Afghanistan en Pakistan kent belangrijke perturbaties in het licht van de recente ontwikkelingen in Afghanistan (zie ons reisadvies “Afghanistan” voor de laatste informatie).
  • De grens met India is tot nader order gesloten voor alle regulier personenverkeer.

 
In België heeft de FOD Volksgezondheid een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be (beschikbaar in het Duits, Engels, Frans en Nederlands). U kan er alle nuttige en noodzakelijke informatie terug vinden over de huidige maatregelen van toepassing in België.