Reizen naar het Palestijns Gebied: Reisadvies

Reist u naar het Palestijns Gebied? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in het Palestijns Gebied

Informatie over de algemene veiligheid in het Palestijns Gebied.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizen naar de regio (Israël, Jeruzalem, Palestijns Gebied) worden formeel afgeraden.

De dreigende taal van Iran tegenover Israël neemt exponentieel toe; bijgevolg is reizen naar het volledige gebied formeel afgeraden.

Sinds 7 oktober 2023 hebben massale raketbeschietingen en infiltraties door gewapende commando's uit Gaza veel slachtoffers gemaakt, waardoor een ernstige en onstabiele veiligheidssituatie is ontstaan.

Dit is de reden waarom alle reizen naar de regio (Israël, Jeruzalem, Palestijns Gebied) strikt worden afgeraden. 

Het wordt ten zeerste aanbevolen de actualiteit te volgen, waakzaam te zijn, de veiligheidsvoorschriften te respecteren en de instructies door de lokale autoriteiten op te volgen. Het is tevens aangeraden om de noodnummers bij zich te houden (politie: 100; ziekenwagen: 101 en brandweer: 102).

Er wordt gevraagd aan alle personen in Israël, Jeruzalem en het Palestijns Gebied om:

  • de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (politie, leger, enz.) op te volgen die rechtstreeks of via hotels, reisbureaus, lokale contacten, televisie, radio worden doorgegeven;
  • de evolutie van de situatie via de media te volgen;
  • rechtstreeks contact op te nemen met luchtvaartmaatschappijen/reisbureaus in geval van annuleringen van vluchten, rekening houdend met het feit dat men geduld moet hebben;
  • geduldig en voorzichtig te zijn.

Reist u momenteel als niet resident door Israël, Jeruzalem of het Palestijnse Gebied? Registreer uw aanwezigheid dan op Travellers Online, als u dat nog niet hebt gedaan. In geval van nood kunt u ook contact opnemen met de Ambassade van België in Tel Aviv op +972 544 679 536 of het Consulaat-Generaal van België in Jeruzalem op +972 53 429 86 03.

 

Israël

Naar aanleiding van de verslechtering van de veiligheidssituatie wordt aanbevolen dat Belgen in Israël:

- alle gebieden die door het leger worden geëvacueerd (langs de grens met Gaza en Libanon) vermijden en verhoogde waakzaamheid in de grensregio's (Gaza, Egypte, Libanon en in de buurt van de demarcatielijn met Syrië) uitoefenen.

       o Ter herinnering, alle Libanese grensovergangen zijn gesloten. Hetzelfde geldt voor de demarcatielijn met Syrië.

       o Bovendien wordt eraan herinnerd dat in het zuiden Route 10 langs de Egyptische grens, tussen de Negev-woestijn en de Sinaï, 's nachts is afgesloten voor verkeer en moet worden vermeden, met name vanwege smokkelactiviteiten tussen de Sinaï en Israël.

- naar gebieden vermijden te gaan waar de crisis geconcentreerd is en de instructies volgen van de Israëlische autoriteiten op het gebied van veiligheid, onder andere via de website van de Home Front Command, de Israëlische overheid die verantwoordelijk is voor civiele defensie (kies optie "other languages"). Deze website is alleen toegankelijk vanuit Israël. Uw hotel en/of touroperator kunnen ook een hulp zijn. 

- extra waakzaam op openbare plaatsen zijn.

- het gebruik van het openbaar vervoer vermijden voor reizigers die niet bekend zijn met de regio.

- een praktische gids downloaden met essentiële veiligheidsmaatregelen in geval van een crisis.

 

Toegang tot het Israëlische grondgebied

Niet-essentiële reizen naar Israël worden sterk afgeraden. De Belgische ambassade grijpt niet in bij de Israëlische autoriteiten om de toegang tot het grondgebied te vergemakkelijken

Voor reizigers van wie de reis essentieel is het aanbevolen de website IAA (Israel Airport Authority) te raadplegen. Deze site verschaft niet alleen de nodige gegevens over de luchthavens in het land, maar geeft tevens een overzicht van de openingsuren van de landsgrenzen.

Reizigers dienen te beseffen dat bij aankomst op de luchthaven Ben Gurion of aan de landsgrenzen de Israëlische autoriteiten de toegang tot het grondgebied kunnen ontzeggen aan personen die ze ervan verdenken naar de Westelijke Jordaanoever of Gaza te willen gaan - ook voor ontwikkelingssamenwerking - of die ze als activisten of vrienden van de Palestijnse zaak beschouwen. Reizigers van Arabische oorsprong, of die een Arabische naam dragen kunnen ook de toegang tot Israëlisch grondgebied worden ontzegd als de Israëlische autoriteiten twijfels hebben over het doel van de reis en het profiel van de reizigers. In geval van weigering om Israël binnen te komen, kunt u de Ambassade van België in Tel Aviv telefonisch (+962 54 467 95 36) op de hoogte brengen.

Houd er echter rekening mee dat de Belgische Ambassade in Tel Aviv niet bevoegd is om Belgen Israël te laten binnenkomen als ze problemen ondervinden bij het oversteken van de grens. Anderzijds zal de Ambassade van België ervoor zorgen dat er nauwkeurige informatie wordt verkregen over de redenen voor de weigering. Deze informatie wordt nooit onmiddellijk verkregen en het duurt enkele dagen voordat ze wordt gecommuniceerd.

Bewijzen van vroegere verblijven in landen die geen diplomatieke relaties onderhouden met Israël (visa of stempels in paspoort) vormen doorgaans geen belemmering om Israël binnen te komen. Eventueel kunnen de Israëlische autoriteiten reizigers vragen stellen over de aard van deze vroegere reizen. Reizigers dienen er zich wel van bewust te zijn dat omgekeerd het bewijs van een reis naar Israël een reden kan zijn voor de autoriteiten van landen die geen diplomatieke relaties met Israël onderhouden om de toegang tot hun grondgebied te ontzeggen. Om dit probleem tijdens toekomstige reizen te vermijden, plaatsen de Israëlische autoriteiten een stempel op een apart blaadje en niet in het paspoort.

 

Reizigers met een band met het Palestijns gebied

Het volgende betreft alle reizigers, ook de reizigers met een band met het Palestijns Gebied.

Ter herinnering, reizigers met een Palestijns paspoort en reizigers van Palestijnse afkomst of met familie in het Palestijnse gebied die zelf geen Palestijns paspoort bezitten, worden door de Israëlische overheid aan complexe reisbeperkingen onderworpen. Deze reizigers mogen het gebied niet betreden via de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv. Ze moeten het land binnenkomen en verlaten via Jordanië en de Allenbybrug. Ze moeten de toegangsvereisten controleren bij de Ambassade van Israël voordat ze op reis gaan.

Dat de luchtvaartmaatschappij hen een vliegtuigticket verkoopt en hen in staat stelt om een vlucht naar Tel Aviv te nemen, is echter geen garantie dat ze via de luchthaven Ben Gurion het land in Tel Aviv mogen binnenkomen. Noch de Belgische Ambassade in Tel Aviv, noch de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel zijn in staat om tussenbeide te komen om hen te helpen om via de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv (of via de Allenbybrug) te reizen.

 

Jeruzalem

Alle niet-essentiële reizen naar Jeruzalem worden sterk afgeraden. Spanning en geweld kunnen  altijd voorkomen: aanslagen met messen, agressieve manifestaties, vechtpartijen tussen jongeren en politie, aanvallen, ...

Een extreme waakzaamheid wordt dus aangeraden, in het bijzonder in Oost-Jeruzalem en in de oude stad, en samenscholingen en demonstraties dienen absoluut vermeden te worden. De aanwezigheid van de veiligheidsdiensten kan vaak overal in de stad toenemen.

Omwille van de huidige gespannen situatie in Jeruzalem is het zeker afgeraden om zich te begeven in de buurten van Silwan (ten zuiden van de oude stad) en Issawiya, waar spanningen en incidenten vaak voorkomen. Hoge waakzaamheid is vereist in de oude stad, in het bijzonder op vrijdag (vrijdaggebed) en joodse en islamitische feestdagen, op en rond de Esplanade der moskeeën (Tempelberg/Haram al Sharif), alsook in de buurten van Shuafat, Beit Hanina, Jabal al-Mukabbir, Ras-Al-Amud, Sur Baher, Abu Tor, Atur, Sheik Jarrah, Wadi Al Joz, Mea Sharim en French Hill. Omwille van de  gespannen situatie, hebben de veiligheidsdiensten hun aanwezigheid nog  verhoogd en kunnen de toegangen tot de oude stad gesloten worden. Tijdens de sabbat (van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag) zijn geen wagens toegelaten in de ultraorthodoxe joodse buurten (zoals Mea Sharim). In deze buurten wordt eveneens melding gemaakt van hevige reacties op bezoekers die volgens de lokale bewoners op 'ongepaste' wijze gekleed zijn.

 

Palestijns Gebied

De situatie in het Palestijns Gebied is tegenwoordig erg gespannen. Alle niet-essentiële reizen naar het Palestijns Gebeid worden sterk afgeraden, Bezoekers worden aangeraden om zich in Travellers Online te registreren als ze dan nog niet gedaan hebben en zich aan te melden bij het Consulaat-Generaal van België te Jeruzalem (jerusalem@diplobel.fed.be) en inlichtingen in te winnen over de plaatselijke veiligheidsomstandigheden:

  • via de media, bij voorbeeld: Maannews, Haaretz, Jpost.
  • bij reisorganisaties, gidsen en lokale partners.
  • in het 'reisadvies voor het Palestijns Gebied.

 

Westelijke Jordaanoever

Veiligheid

Alle niet-essentiële reizen naar de Westelijke Jordaanoever worden sterk afgeraden. Aan reizigers die aanwezig zijn, wordt aangeraden zich in Travellers Online te registreren als ze dan nog niet gedaan hebben en zich aan te melden bij het Consulaat-Generaal te Jeruzalem (jerusalem@diplobel.fed.be).

De situatie is de laatste maanden verslechterd in de Westelijke Jordaanoever. Verschillende gewelddadige incidenten hebben plaatsgevonden en speciale veiligheidsoperaties worden voortgezet.

Controles worden versterkt op grote assen, in de buurt van en binnen de grote Palestijnse steden. Veel plaatsen in zone A (waar de Palestijnse Autoriteit zelfbestuur heeft) zijn afgesloten door checkpoints van het Israëlische leger. Verhoogde waakzaamheid wordt aangeraden in de hele Westelijke Jordaanoever en verplaatsingen zouden beperkt moeten worden, in het bijzonder in de streken van Hebron, Nabloes, Tulkarem en Jenin, alsook in de buurt van joodse nederzettingen, checkpoints (in het bijzonder Qalandia) en vluchtelingenkampen. Er wordt aangeraden om zich niet te verplaatsen na zonsondergang en het nieuws en de evolutie van de situatie goed op te volgen.

De politieke context blijft instabiel en spanningen en incidenten vinden plaats alsook demonstraties die soms gewelddadig worden. Het is dus aangeraden om de actualiteit voor en tijdens de reis met bijzondere waakzaamheid te volgen en zich goed te informeren bij reisorganisaties, gidsen en ocale partners.

Samenscholingen en demonstraties dienen vermeden te worden, alsook nederzettingen, vluchtelingenkampen en checkpoints rond de grote Palestijnse steden.

De Westelijke Jordaanoever vormt geregeld het toneel van incidenten tussen Palestijnen en joodse kolonisten, vooral in de omgeving van Nabloes en Hebron. Betogingen kunnen ontaarden in geweldadige incidenten tussen Palestijnen,het Israëlische leger en kolonisten.

Toegang

De toegang wordt gecontroleerd door “checkpoints” van het Israëlische leger (IDF). Waakzaamheid is geboden in en rond deze “checkpoints”posten. De regels zijn strikt en er kunnen wachttijden zijn (de duur is variabel). Men dient altijd een paspoort bij zich te hebben.


Gazastrook

Alle reizen naar de Gazastrook worden formeel afgeraden.

Veiligheid

Er woedt momenteel een oorlog in de Gazastrook tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas. De situatie is er heel gevaarlijk en de humanitaire situatie is er verontrustend. Belgen die er zich bevinden worden aanbevolen zich in Travellers Online te registreren indien ze dat nog niet gedaan hebben en hun aanwezigheid te melden aan het Consulaat-Generaal van België te Jeruzalem (jerusalem@diplobel.fed.be). Het wordt hen aanbevolen het gebied te verlaten zodra dat mogelijk is via de grensovergang te Rafah (zich informeren bij het Consulaat generaal over de opning en de voorwaarden voor doorgang). Er worden geregeld raketten vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd en er worden  Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd. Het Israëlische leger heeft iedereen in de Gazastrook opgeroepen om weg te gaan uit het noorden en zich ten zuiden van Wadi Gaza te begeven.

In Gaza zelf kunnen buitenlanders het slachtoffer worden van bedreigen, ontvoeringen of aanslagen.

Toegang

Toestemming om naar de Gazastrook te reizen via de grensovergang te Erez dient normaal vooraf bij de Israëlische autoriteiten aangevraagd te worden, maar is wegens de huidige Gazaoorlog niet mogelijk.

De grensovergang te Rafah wordt uitsluitend geopend voor de evacuatie van personen wanneer de Egyptische en de Israëlische autoriteiten hiermee instemmen. De situatie rond deze grenspost is chaotisch en precair.

Het is voor de Belgische ambassades en consulaten in de regio onmogelijk om bijstand te verlenen in de Gazastrook.

Israël handhaaft een maritieme blokkade van Gaza. De Israëlische marine ontzegt elk vaartuig de toegang tot de territoriale wateren van Gaza.

 
Criminaliteit

Er is een gebruikelijk risico op kleine criminaliteit in de toeristische gebieden. Men dient de gebruikelijke voorzorgen te nemen.