Reizen naar het Palestijns Gebied: Reisadvies

Reist u naar het Palestijns Gebied? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor het Palestijns Gebied

Praktische info over reizen in het Palestijns Gebied.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Toegang tot de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv

Reizigers met een Palestijns paspoort en reizigers van Palestijnse afkomst of met familie in het Palestijnse gebied die zelf geen Palestijns paspoort bezitten, worden door de Israëlische overheid aan complexe reisbeperkingen onderworpen. Deze reizigers mogen het gebied niet betreden via de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv. Ze moeten het land binnenkomen en verlaten via Jordanië en de Allenbybrug. Ze moeten de toegangsvereisten controleren bij de Ambassade van Israël voordat ze op reis gaan.

Andere reizigers die naar het Palestijnse gebied willen reizen om te studeren, les te geven, op vrijwillige of niet-vrijwillige basis te werken, enz. zijn nu ook onderworpen aan dezelfde beperkingen en moeten door Jordanië reizen.

Dat de luchtvaartmaatschappij hen een vliegtuigticket verkoopt en hen in staat stelt om een vlucht naar Tel Aviv te nemen, is echter geen garantie dat ze via de luchthaven Ben Gurion het land in Tel Aviv mogen binnenkomen. Noch de Belgische Ambassade in Tel Aviv, noch de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel zijn in staat om tussenbeide te komen om hen te helpen om via de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv (of via de Allenbybrug) te reizen.

Vooralsnog gelden deze beperkingen niet voor toeristische reizen die onder andere bezoeken aan het Palestijnse gebied, zoals Bethlehem, omvatten. Deze reizigers mogen het land binnenkomen via de luchthaven Ben Gurion.
 

Reisdocumenten

Belgische reizigers moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden na de datum van hun terugreis geldig is. Houd er rekening mee dat deze toelatingseisen onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten vallen en te allen tijde kunnen worden gewijzigd.


Bericht ter attentie van de zakenwereld

Conform de diplomatieke lijn die al geruime tijd wordt aangehouden door de Europese Unie en haar Lidstaten met betrekking tot de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (met inbegrip van Oost-Jeruzalem), de Gazastrook en de Golanhoogvlakte, worden de Europese en in het bijzonder de Belgische ondernemingen en burgers gewezen op de risico’s die verbonden zijn aan de economische, financiële en politieke activiteiten in diezelfde nederzettingen. Meer informatie vindt u hier.


Rijbewijs

Belgisch rijbewijs aanvaard (voor langere verblijven, meer dan zes maanden, worden residenten gevraagd een lokale rijbewijs aan te vragen).


Betaalmiddelen

Internationale kredietkaarten overal aanvaard (ook in Palestijns gebied), geldautomaten, gebruik van dollars in toeristische zones, en de lokale munt (shekel). Op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem aanvaarden Palestijnse winkels vaak ook de Jordaanse dinar.


Reisverzekering

Aan reizigers wordt aangeraden om vóór hun vertrek bij hun verzekeringsmaatschappij te verifiëren of hun verzekeringen in Israël, Jeruzalem en/of Palestijns gebied geldig zijn.


Gsm / Communicatiefaciliteiten

Belgische gsm’s (met roaming-optie) functioneren.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, reisagentschap, reisverzekeringsmaatschappij…). Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Ter herinnering, alle reizen naar Gaza worden formeel afgeraden en consulaire bijstand is er heel beperkt, zelfs in geval van uiterste nood.


Reizen in de regio

Personen die naar Jordanië wensen te reizen dienen met het volgende rekening te houden : een visum voor Jordanië dient voor het vertrek te bekomen worden bij een diplomatieke of consulaire Jordaanse vertegenwoordiging.

Gelieve te noteren dat men geen visum kan verkrijgen aan de “Allenby/King Hussein Bridge” (regio Jericho). Sinds 1 januari 2016 is het niet meer mogelijk om een binnenkomstvisum voor Jordanië te bekomen aan de zuidelijke grensovergang “Itzhak Rabin/Wadi’Araba” (Eilat naar Aqaba). Enkel aan de grensovergang “Jordan River Crossing/Sheikh Hussein Bridge” (in de buurt van Beit Shean) is het mogelijk om een visum voor Jordanië te bekomen.