Reizen naar Panama: Reisadvies

Reist u naar Panama? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Panama

Informatie over de algemene veiligheid in Panama.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Protesten

In het kader van de algemene verkiezingen van 05 mei 2024 kunnen er demonstraties en wegblokkades plaatsvinden in de hoofdstad en op de Panamericana. Deze demonstraties zijn meestal spontaan en geweldloos. Het wordt aanbevolen om waakzaam te blijven en deze bijeenkomsten te vermijden. Indien u van plan bent de weg op te gaan, is het aan te raden de Panamese nieuwszenders en sociale media te volgen voor de laatste updates. Neem voldoende water en voedsel mee. Een goed alternatief is een verplaatsing per vliegtuig. In geval van directe veiligheids- of gezondheidsproblemen kunt u het beste onmiddellijk de lokale autoriteiten contacteren (311 en 911), alsook de ambassade.

Reizen naar Panama stelt in het algemeen geen bijzondere problemen. De criminaliteit is echter toegenomen, vooral in de hoofdstad Panama en in Colón waar roofovervallen soms voorkomen, maar ook buiten de steden, zoals in Bocas del Toro. Voorzichtigheid is geboden. Het wordt afgeraden te reizen en te verblijven in de provincie Darién. Deze jungleprovincie aan de grens met Colombia is gevaarlijk wegens het voorkomen van tropische ziektes zoals cholera en malaria, en door de aanwezigheid van illegale (gewapende) groepen en drugshandelaars, vaak uit Colombia, die daar hun uitvalsbasis hebben. Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.
 

Gezond verstand en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Logeer in hotels en doe niet aan wildkamperen.
 • Draag bij voorkeur geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
 • Houd fototoestel of camera en gsm in het oog.
 • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis.
 • Draag bij voorkeur uw identiteitsdocumenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden).
 • In het geval van een overval, is het beter om geen weerstand te bieden en alles af te geven.
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent.
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
 • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.

Criminaliteit

In de stad Panama kunnen er gevallen van roofovervallen en diefstal (soms gewapend) voorkomen. In de wijken El Chorillo, Curundú, Calidonia, San Miguelito en Santa Ana bestaat een verhoogd risico op overvallen. Deze buurten worden ’s avonds dus best vermeden. Het stadsgedeelte van Casco Viejo (San Felipe) is ook een armer gedeelte, maar wordt goed bewaakt. Het is wel beter om zich ’s avonds niet in donkere, verlaten straatjes te begeven. Blijf liever in het centrum. Bij verplaatsingen per wagen is het aan te raden de portieren op slot te doen en de ramen dicht te houden.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen; dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.