Reizen naar Panama: Reisadvies

Reist u naar Panama? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Panama

Informatie over vervoer in Panama.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen 

Tussen Panama Stad en Colón een tolweg is in gebruik. Door de slechte staat van de oude weg wordt deze afgeraden.

Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen, omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.

De wegen verkeren in vrij goede staat. Dit is het geval voor de pan-Amerikaanse weg, evenals de weg naar het zuiden tot Azuero en naar het noordwesten tot de grens met Costa Rica.

De grensovergang naar Costa Rica, Paso Canoas, lijkt meer op een marktplaats en de immigratieposten zijn moeilijk te herkennen. Nochtans is het belangrijk dat uw vertrek uit en binnenkomst in het land goed geregistreerd worden, alhoewel dit soms lang kan duren. Laat een gedateerde stempel in uw paspoort zetten, zoniet wordt u als illegaal beschouwd en dient u een boete te betalen bij het verlaten van het land

Vanwege de toestand en de onveiligheid van secundaire wegen, houdt de reiziger zich beter op de hoofdwegen.

Het wordt over het algemeen aangeraden zich gedurende de dag te verplaatsen.
 

Veiligheid / info luchtvaart

Er zijn geen bijzondere meldingen wat betreft luchtveiligheid in Panama. Voor algemene informatie over luchtvaartmaatschappijen met de nodige referenties verwijzen wij u naar de website van de Europese Commissie: http://easa.europa.eu/language/nl/home.php
 

Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Er zijn redelijk goede busverbindingen tussen de grotere steden. Het is echter wel aan te raden een bus te nemen van een bekend bedrijf dat, in de mate van het mogelijke, waakt over de goede staat van de voertuigen en de betrouwbaarheid van de chauffeurs. Stadsbussen van Panama Stad verkeren over het algemeen in slechte staat en de buschauffeurs, die als onafhankelijke werken, proberen zo veel mogelijk passagiers in zo weinig tijd mogelijk te vervoeren. De notoire Diablos Rojos (hele oude, gammele bussen) zijn nu wel verboden binnen de stad en zijn vervangen door de nieuwere Metrobussen. Deze zijn iets beter en minder gevaarlijk, maar raken heel erg vol op spitsuren.