Reizen naar Paraguay: Reisadvies

Reist u naar Paraguay? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Paraguay

Informatie over gezondheid en hygiëne in Paraguay.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Sindsdien heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen), net zoals contacten via omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om u te informeren over uw bestemming voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Medische infrastructuur en kosten van medische verzorging

Het is aangewezen een medische verzekering af te sluiten.

De medische verzorging in Paraguay kan als slecht bestempeld worden, vooral wegens de belabberde staat der toestellen. Zalen voor intensieve verzorging bestaan quasi niet. De kosten liggen wel heel wat lager dan in België. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

De drie onderstaande ziekenhuizen zijn aanbevolen:

Sanatorio La Costa
Av. Artigas 1500 c/ Concepción Leyes de Chaves
(595 – 21) 202 900 / 202 800

Sanatorio Migone Battilana
Eligio Ayala 1293 c/ Curupayty
(595 21) 498 200

Sanatorio San Roque
Eligio Ayala 1383 y Pai Pérez
(595 – 21) 228 600
(595 – 21) 212 499


Veiligheid water en voedsel

Alleen in Asunción is het kraantjeswater drinkbaar.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Een matig risico op malaria in de volgende gebieden: Alto Paraná, Caaguazú, Caazapa en Canindeyú en Guaira. Tijdens de hete zomermaanden is derhalve voorzichtigheid geboden in deze gebieden. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven. 

Dengue

Paraguay wordt de laatste jaren uitzonderlijk hard getroffen door de dengue-epidemie. Meer dan 70.000 personen werden in 2017 al besmet en er vielen een 50-tal slachtoffers. Speciale waakzaamheid is dus geboden.

Denguekoorts is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia-mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue-epidemie ontwikkelt zich  elk jaar in het regenseizoen. Het is een gevaarlijke en in sommige gevallen zelfs dodelijke ziekte. Er bestaat geen vaccin tegen dengue. Symptomen zijn hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Het is belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen die onderzoeken zal voorschrijven en vooral geen medicijn te nemen op basis van aspirine. Bij bloedingen (van het tandvlees bijvoorbeeld) dient men meteen naar de spoeddienst te gaan. Om zich het best tegen muggen te beschermen, is het belangrijk een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muskietnet te slapen en lange kledij te dragen. Dengue komt zowel in de steden als op het platteland voor.

Chikungunya

Chikungunya-koorts is een virale infectie die overgedragen wordt door de Aedes-mug die vooral overdag steekt ( en dan vooral bij zonsopgang en zonsondergang) tijdens het warme seizoen. De symptomen zijn hoge koorts, spier- en gewrichtpijn en rode vlekken op de huid. Ter bescherming gebruikt men een muggenwerend product met DEET, slaapt men onder een muggennet en draagt men lange kledij. Er bestaat geen specifieke behandeling en geen vaccin. Chikungunya komt zowel in de stad als op het platteland voor.

Laatste nieuws: Paraguay kent momenteel een sterke toename van Chikungunya-gevallen en dit in alle delen van het land. Wees vooral voorzichtig om uzelf te beschermen tegen muggen als u in het land reist.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de "antidiarreïca" en "intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, aangezien die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Bij twijfel dient men niet aarzelen om een booster te vragen van het gele koorstvaccin.

Gelieve de volgende link van Institute of Tropical Medecine in Antwerp te raadplegen.

Mensen die uit gebieden komen waar gele-koorts heerst, dienen bij het binnentreden van het land het internationaal vaccincertificaat gele koorts voor te leggen.

Het is belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de evoluties van epidemies en van de wettelijke verplichtingen

 

Aids, hepatitis B en C

Het is aan te raden zich altijd te beschermen tegen seksueel overdraagbare ziektes. De prevalentie van aids in Paraguay is minder dan 0,5%.

Ziekte van Chagas

Trekkers doorheen de landelijke gebieden in Latijns-Amerika in het algemeen dienen zich te informeren over de ziekte van Chagas. Deze wordt door een ééncellige parasiet veroorzaakt, Trypanosoma cruzi genaamd, overgebracht door grote wantsen (triatomen). Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte van Chagas en ze kan dodelijk zijn.


Om de ziekte te voorkomen is het aangeraden niet in slechte huisvesting of in openlucht te overnachten, en indien dit niet te vermijden is, zeker een muggennet te gebruiken tijdens de overnachting (best nog met een laken boven het muggennet, om te beletten dat men in contact komt met de neervallende uitwerpselen van de insecten). Deze voorzorgsmaatregelen kunnen worden aangevuld met het gebruik van een insectenspray.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde