Reizen naar Peru: Reisadvies

Reist u naar Peru? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Peru

Informatie over de algemene veiligheid in Peru.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Mits inachtneming van de aanbevelingen van onderstaand reisadvies en het mijden van bepaalde gebieden kan men in Peru zonder al te veel problemen reizen.

In geval van moeilijkheden kan u in Peru de volgende instanties contacteren:

 • De toeristenpolitie via +51 980 122 335. Zij stellen ook een mobiele applicatie ter beschikking: ‘Tourism Police Peru’ die een alarmknop bevat in geval van nood. De kantoren van iPerú. Over 15 regio’s van het land zijn 36 kantoren verspreid die ten dienste staan van de toeristen. Ook bij (criminele) incidenten kunnen ze u bijstaan met de juiste contacten. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar via WhatsApp op het nummer 0051 944 492 314 of via mail op iperu@promperu.gob.pe. Op hun website vindt u meer informatie rond lokale kantoren: peru.travel/en/useful-data/iperu.

Onrust & demonstraties

Er vinden soms betogingen plaats in het centrum van Lima wegens de politieke strubbelingen. We adviseren reizigers om op die momenten geen verplaatsingen naar het centrum van Lima te maken, de instructies van de lokale autoriteiten te respecteren, weg te blijven van betogingen en zich te informeren over de laatste ontwikkelingen vooraleer zich naar het centrum te verplaatsen.

Ook in de rest van het land, en vaak in toeristische regio’s zoals Cuzco, Arequipa, Puno en Huaraz, komen vanwege sociale onrust regelmatig protestdemonstraties, wegblokkades en stakingen voor. Gezien het vaak onvoorziene karakter van de protesten, is het sterk aan te raden aan reizigers om zich de dag voor elke verplaatsing goed lokaal te laten informeren over het bestaan van manifestaties en wegblokkades op de plaatsen waar men heen wil gaan, teneinde deze te kunnen mijden en geen risico's te nemen. Wanneer u zich in een zone bevindt waar protesten en betogingen plaatsvinden, is het aangeraden samenscholingen of mensenmassa’s te vermijden. Probeer in geen geval om zelf de wegblokkade te omzeilen of een doorgang te forceren.

Busreizen

Bij busreizen van lange afstand, met name op de route Lima-Ica-Arequipa, besteedt u best extra aandacht aan uw waardevolle voorwerpen en identiteitsdocumenten. Dieven profiteren van elk moment van onoplettendheid en/of gebruiken verschillende afleidingstechnieken. Alleen reizen is af te raden op minder drukke routes aangezien er vaak geen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om agressie af te schrikken.

Terreurdreiging 

In sommige streken van het binnenland vinden nog steeds terroristische activiteiten plaats, die verbonden zijn met de illegale teelt van coca en drugshandel. Aanvallen op de ordediensten, waarbij ook burgerslachtoffers vallen, komen regelmatig voor. Daarom wordt het afgeraden te reizen in die gebieden die beschouwd worden als basis van deze gewapende groepen, met name de VRAEM-regio (het gebied rond de valleien van de rivieren Apurimac, Ene en Mantaro en de naburige bergstreken). Dat gebied loopt door de regio’s Apurimac, Ayacucho, Cuzco, Huancavelica en Junin in het centrum van het land. Bijgevolg wordt het formeel afgeraden zich te begeven naar:

 • Apurímac: provincies Andahuaylas en Chincheros
 • Ayacucho: provincies Huanta en La Mar
 • Cuzco: provincies La Convención
 • Huancavelica: provincies Tayacaja en Churcampa
 • Junín: provincies Satipo, Huancayo en Concepción

Ook het gebied rond de vallei van de Huallagarivier in de regio Huanuco in het noorden van het land wordt afgeraden. Voor zover bekend bestaan er in alle bovenstaandegebieden nog steeds activiteiten van de terroristisch groep Sendero Luminoso.

Trektochten 

Reizigers die een- of meerdaagse trektochten ondernemen, worden ten stelligste aangeraden deze in groep af te leggen (en niet alleen) en indien mogelijk onder leiding van een lokale berggids, des te meer in diepe valleien of afgelegen gebieden. Dit om zowel het risico op overvallen als op ongevallen tot een minimum te herleiden. Een goede voorbereiding is essentieel gezien het vaak ontbreken van de nodige signalisatie en dichtbije hulpposten.

Aanbevelingen per toeristische regio

Via de kantoren van iPeru en de website ‘Ruta Segura’ van het Peruaanse agentschap Indecopi kan u tips verkrijgen per bestemming om veilig te reizen alsook aanbevelingen van veilige ondernemingen.

 

LIMA 

De hoofdstad van Peru kent veeleer hoge criminaliteitscijfers. Uitstappen naar het stadscentrum, meer bepaald in de directe omgeving van een bus- of treinstation en een bezoek aan een markt, worden beter gedaan in groep. De volkswijken bieden niet voldoende veiligheidsgaranties om die zomaar te bezoeken. Het is af te raden in kleine pensions of hotels te logeren in het centrum van Lima, of er na 18.00 uur rond te lopen. Aan te raden hotels of pensions zijn deze in de residentiële wijken van San Isidro en Miraflores.

Bij aankomst op de internationale luchthaven Jorge Chávez, in de aangrenzende provincie Callao, is het aan te raden om een taxi te nemen van een erkend bedrijf (binnen de luchthaven) en niet buiten de luchthaven te gaan om in de straat een taxi te nemen, gezien de onveiligheid in die zone van de stad.

CUZCO 

Dit belangrijke toeristische centrum wordt vooral gedurende de volksfeesten in juni getroffen door kleine criminaliteit en verdovende middelen. Men dient voorzichtig te zijn tijdens bezoeken en nachtelijke uitstappen.

AREQUIPA 

In deze grote stad in het zuiden van Peru ligt de criminaliteit veel lager dan in Lima en Cuzco. Er zijn echter veel meldingen van agressie in taxi’s. Hierbij verstopt een tweede persoon zich vaak gewapend in de koffer van de wagen. Daarom raden wij u aan gebruik te maken van radiotaxi’s die door uw hotel kunnen opgebeld worden. De excursies in de vallei van de Colca worden bij voorkeur gedaan onder leiding van een lokale gids en na degelijk ingelicht te zijn over de lokale veiligheidsomstandigheden.
 

HUARAZ (ANCASH) 

Het is vereist dat de trektochten, de beklimmingen en andere toeristische tochten in de "Callejon de Huaylas", in de "Cordillera Blanca" en in de "Cordillera Negra" alleen worden ondernomen onder de leiding van een ervaren berggids en mits een goede verzekering. Verschillende ongelukken, zelfs met dodelijke afloop, vielen reeds te betreuren.

AMAZONE EN OERWOUD 

In de streek van Pucallpa dient men voorzichtig te zijn wegens de risico's verbonden aan de aanwezigheid van bendes drugssmokkelaars. Bezoeken in deze streek en in de streek van Tingo Maria worden bij voorkeur afgelegd onder leiding van een lokale gids.

Reizen naar het lager gelegen reservoir van de Huallaga en naar de hoger gelegen vallei van de rivieren Apurimac, Ene en Mantaro zijn af te raden, gezien dit de traditionele zones zijn voor het kweken van coca (deel van de VRAEM-regio).

GRENSGEBIEDEN 

In het grensgebied tussen Ecuador en Peru is het aangeraden om niet af te wijken van de geasfalteerde verkeersaders, gezien in bepaalde zones nog mijnenvelden voorkomen.

In de regio Puno met de grens van Bolivia dient men rekening te houden met mogelijke sociale onrust.

In de grensstreek met Colombia zijn er infiltraties van Colombiaanse guerrillaleden en drugssmokkelaars gesignaleerd. Hoewel toeristen niet specifiek het mikpunt zijn, is het aangeraden uiterst voorzichtig te zijn, in het bijzonder wegens het risico op ontvoeringen. De zone langs de rivier Putumayo wordt afgeraden.

Criminaliteit 

In het hele land, en vooral in Lima en de grote steden, komen straatcriminaliteit, diefstal en overvallen voor en de toeristen wordt aangeraden waakzaam te zijn en nauwgezet volgende veiligheidsmaatregelen te respecteren:

 • Geen juwelen, dure objecten of grote sommen geld bij zich houden.
 • Uw documenten, geld, camera en fototoestel buiten het zicht van indiscrete blikken houden.
 • Een kopie van uw paspoort nemen (ook digitaal te bewaren) en het originele in de kluis van uw hotel wegbergen.
 • In geval van een overval, geen weerstand bieden.
 • Opletten bij het verlaten van een bank of geldautomaat en enkel overdag geld afhalen.
 • Bij voorkeur in groep reizen.
 • Verplaatsingen tussen steden vermijden na zonsondergang.
 • Het vermijden van verlaten zones en verdachte buurten, zowel gedurende de dag als gedurende de nacht.
 • Uitsluitend officiële taxi’s gecontacteerd via de taxicentrale of taxi’s van een hotel nemen en eenmaal in de taxi uw bezittingen uit het zicht aan uw voeten leggen, raam dicht doen en deur op slot. In geen geval taxi’s op straat nemen.
 • Zich verzekeren van de lokale veiligheidscondities voor excursies buiten de toeristische regio’s.
 • Geen drank aannemen die reeds geopend is of aangeboden wordt door vreemden
 • Dranken niet onbeheerd achterlaten.

 

Het is aangeraden uw paspoort op te bergen in de kluis van uw hotel, een digitale kopie te bewaren en enkel een papieren kopie bij zich te houden om diefstal van het origineel te vermijden. Personen die na diefstal van hun paspoort naar Europa terugreizen via de Verenigde Staten met een voorlopig paspoort, mogen slechts de VS binnen wanneer dit paspoort voorzien is van een visum voor de VS. Men moet minstens 2 à 3 dagen rekenen voor het afleveren van een visum voor de VS, wat natuurlijk extra verblijfskosten meebrengt voor de toerist.

Bij verlies of diefstal van uw Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip), kunt u gratis DOC STOP bellen om frauduleus gebruik ervan te voorkomen: 00800 2123 2123 of + 32 2 518 2123.

 

Seksueel geweld

De afgelopen jaren zijn er enkele gevallen geweest van verkrachtingen van vrouwelijke reizigers in de streek rond Cuzco, Arequipa, maar ook in Huancayo, Pucallpa, Mancora en Iquitos. Vrouwelijke reizigers dienen daarom extra voorzichtig te zijn aan busstations, bij het nemen van een taxi, en dienen vooral te vermijden om zich 's avonds alleen te verplaatsen. Het is heel moeilijk om klacht in te dienen bij de lokale overheden over verkrachting en dergelijke klachten worden vaak niet verder opgevolgd. De slachtoffers worden uitgenodigd om contact op te nemen met de consulaire afdeling van de ambassade van België in Lima. Het is ook aanbevolen geen drankjes aan te nemen van vreemden noch een drankje onbeheerd achter te laten: de drug scopolamine kan makkelijk worden toegevoegd  en smaakloos worden gemengd in uw drankje. De drug veroorzaakt een tijdelijk verlies van bewustzijn en geheugenverlies. Scopolamine kan met drank of voedsel worden toegediend of zelfs worden ingeademd (bijvoorbeeld door een bevochtigde zakdoek).