Reizen naar Peru: Reisadvies

Reist u naar Peru? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Peru

Informatie over gezondheid en hygiëne in Peru.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Er zijn bekwame artsen in de privé-hospitalen en klinieken, maar de postoperatieve zorgen laten te wensen over. De openbare ziekenzorg is gratis, maar gebrekkig. De private ziekenzorg is zeer duur.

Het is aangeraden een ziekte- en ongevallenverzekering aan te gaan. Men kan zich richten tot het reisbureau.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Het drinken van leidingwater is af te raden; dit kan leiden tot maagproblemen. Het is aangeraden alleen water uit flessen te drinken, deze is overal in het land verkrijgbaar.

Gezien de onzekere hygiënische omstandigheden is het beter in restaurants te eten en eten dat verkocht wordt langs de straat of op markten te vermijden.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van uitdroging primordiaal. Ter preventie van uitdroging kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die soms ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Malaria

 • Er is geen malariarisico in de grote steden (dus ook niet in de hoofdstad Lima en omgeving), noch in alle gebieden hoger gelegen dan 2000 m. Hier zijn dus geen preventieve malariamaatregelen nodig.
 • In de kustgebieden ten westen van het Andesgebergte (behalve dan in de hieronder genoemde noordelijke departementen) is het malariarisico ook zeer laag tot verwaarloosbaar.
 • Er is vooral malariarisico (1) in de noordelijke departementen in het kustgebied aan de Stille Oceaan grenzend aan Ecuador (Tumbes, Piura, Lambayeque) en (2) in het Amazonegebied: in de departementen Loreto (+ in de stad Iquitos), San Martín, Ucayali en de laaggelegen provincies van de departementen Amazonas (Chachapoyas streek incluis), Cajamarca en Jaen. Hier gelden de volgende aanbevelingen:

Maatregelen om zich te beschermen tegen muggensteken 's avonds en 's nachts zijn steeds essentieel om zich tegen mogelijke malaria te beschermen. Ook bij een trip of een safari in de vroege ochtend, `s avonds of `s nacht dient men overvloedig muggenrepellent met DEET aan te brengen. Bij reizen van het avontuurlijke type op het platteland met overnachtingen in primitieve omstandigheden is het bovendien aan te raden het muggennet te impregneren met permethrine of deltamethrine, een scheikundige stof waardoor er een extra muggenafstotend en muggendodend effect bekomen wordt. De inname van malariatabletten is steeds nodig. Dit alles dient individueel met de huisdokter of een arts van een reisadviescentrum besproken te worden.

Personen die in luxehotels verblijven in de centra van de grote steden in deze gebieden, hoeven geen tabletten te nemen, maar de antimug-maatregelen zijn hier even belangrijk.

Denguekoorts

Denguekoorts is een virale infectie die verspreid wordt door de Aedes-mug, die vooral overdag steekt. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen (van december tot april). Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Gele koorts

De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom is de drempel om een bijkomende eenmalige booster te geven zeer laag.

Gelieve de volgende link van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen te raadplegen.

Mocht u reizen in het Peruviaanse Amazonegebied (Iquitos, Pucallpa), is inenting tegen de gele koorts verplicht. Wanneer u van Peru naar Brazilië of sommige bestemmingen in Midden-Amerika reist, dient u een certificaat van vaccinatie tegen gele koorts te kunnen voorleggen op de luchthaven.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde 

Hoogteziekte

Peru is een bergachtig land. Puno, Cuzco, Arequipa en Huaraz zijn hooggelegen steden (3000-5000 meter). Het is aangeraden, vóór het vertrek, zich te vergewissen van de gezondheidsrisico's, verbonden aan de hoogte (3000-5000 meter). Het wordt aangeraden zich de eerste dagen niet te vermoeien en daarnaast lichte maaltijden, veel water en geen alcohol te consumeren.

Reizigers die door het Andesgebergte willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. Hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren. Neem contact op met het Instituut voor Tropische Geneeskunde

Syndroom van Guillain Barré

In de regio’s Piura, Lambayeque, La Libertad, Junin en Lima werd een medisch aandachtspunt gesignaleerd in verband met een aandoening van het zenuwstelsel, een auto-immuunreactie, het syndroom van Guillain Barré. De symptomen zijn o.a. een gevoel van spierzwakte, tintelingen in de tenen en vingertoppen tot spierverlamming van de benen. De lokale autoriteiten raden aan om de handen regelmatig te wassen et niet te eten in restaurants met slechte hygiënische omstandigheden.