Reizen naar Peru: Reisadvies

Reist u naar Peru? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Peru

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Peru.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Gedeeltelijke noodtoestand

Alle niet-essentiële reizen naar de regio’s Puno, Apurimac en Madre de Dios worden afgeraden.

Sinds december ondervindt Peru hoge instabiliteit, betogingen en wegblokkades. De afgekondigde noodtoestand blijft nog van kracht in bepaalde regio’s (zie hieronder). De  betogingen en wegblokkades gaan vaak gepaard met geweld: tijdens de maanden december en januari  werden verschillende doden en gewonden gemeld. Hoewel de gebeurtenissen momenteel geconcentreerd zijn in de bovenstaande regio’s, kunnen zij zich nog steeds elders in het land voordoen. Reizigers in andere zuidelijke steden zoals Cusco, Arequipa, Ica, Ayacucho en Tacna worden dan ook aangeraden steeds waakzaam te blijven en de actualiteit goed op te volgen aangezien de situatie  in heel het land onvoorspelbaar blijft  en op elk moment kan veranderen.

De noodtoestand is momenteel nog van kracht:

 • tot minstens 16 maart 2023 in de constitutionele provincie van Callao en de volgende snelwegen van het nationale wegennet: Carretera Panamericana Sur, Carretera Panamericana Norte, Carretera Central, Corredor Vial Sur Apurimac-Cusco-Arequipa, Corredor Vial Interoceanica Sur. 
   
 • tot minstens 6 april 2023 in de regio’s Puno, Madre de Dios, Cusco, Apurimac, Arequipa, Moquegua en Tacna.

De noodtoestand betekent in deze context dat het recht op samenscholingen en vrije verplaatsingen is opgeschort en dat de onschendbaarheid van de woning is opgeheven. De politie heeft, in samenwerking met het leger, de opdracht gekregen de controle te nemen van de binnenlandse openbare orde. Strategische instellingen krijgen extra beveiliging om de bescherming ervan te garanderen.


Noodtoestand vanwege overstromingen

De noodtoestand is ook van kracht tot 30 maart in de regio’s Ucayali, Áncash, Cajamarca, La Libertad, Lambayeque, Lima, Piura en Tumbes vanwege overstromingen en stortregens. Reizigers kunnen zware hinder ondervinden bij verplaatsingen over land, en worden aangeraden zich goed te informeren en de plaatselijke aanbevelingen op te volgen alvorens zich te verplaatsen.


Transport

 • De luchthavens van Jaén, Andahuaylas (Apurimac), Juliaca (Puno) zijn gesloten tot nader order.
   
 • Alle andere luchthavens zoals Lima, Arequipa, Piura, Cuzco en Tacna zijn momenteel operationeel. 
 • De treinroute tussen Cusco en Machu Picchu is opnieuw hernomen (combinatie bus-trein) en de site van Machu Picchu is op 15 februari 2023 heropend. De omgeving en de toegangswegen zijn echter nog steeds onderhevig aan het risico van weg- en spoorwegblokkades. De treinroutes tussen Cusco en Puno alsook Puno en Arequipa zijn nog steeds opgeschort tot nader order.
 • Het centrum van de hoofdstad Lima dient vermeden te worden vanwege de manifestaties die daar plaatsvinden. Het is eveneens noodzakelijk om op de hoogte te blijven over de situatie in de rest van de hoofdstad aangezien er reeds demonstraties hebben plaatsgevonden buiten het historische centrum, bijvoorbeeld in de toeristische wijk Miraflores.
   
 • Voor een actuele stand van zaken inzake wegblokkades:  http://wsgcv.proviasnac.gob.pe/sgcv_emergenciavial

 

Belgen ter plaatse

Belgen ter plaatse worden aangeraden:

 • Zeer waakzaam te blijven,
 • Manifestatiezones en grote samenscholingen te vermijden,
 • Geen doorgangen te forceren indien de  weg geblokkeerd is,
 • Het lokale nieuws te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten na te leven,
 • Steeds water, proviand en cash geld bij zich te hebben.
   
 • Indien u het nog niet deed, is het ten zeerste aangeraden om uw reis te registreren op Travellers Online.

Belgen in nood kunnen contact opnemen met het noodnummer van de ambassade in Lima (Peru) +51 999 965 550 of onze ereconsulaten in Arequipa of Cuzco.

Het Peruaanse toerismeagentschap iPeru is bereikbaar via WhatsApp +51 944 492 314 en via e-mail: iperu@promperu.gob.pe. In geval van nood kan u ook contact opnemen met de toeristenpolitie: +51 980 122 335, protecciónalturista@mincetur.gob.pe .

Coronavirus COVID-19

 • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Internationale vluchten naar Peru

 • De Peruaanse autoriteiten hebben de noodtoestand in verband met COVID-19 opgeheven. Het is dus niet meer nodig om een ​​negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs voor te leggen om het land binnen te komen of te verlaten.
 • De Peruaanse immigratiediensten besloten om voorlopig geen stempel meer te plaatsen in het paspoort van de reiziger. Momenteel wordt TAM-Virtual (Tarjeta Andina de Migración Virtual) gebruikt om de migratiebewegingen te registreren. Reizigers kunnen hun inkomst- en vertrekdata controleren op migraciones.gob.pe. Als u geen geregistreerde inreisdatum hebt, kan dit uw vertrek uit het land ernstig bemoeilijken. Wij herinneren u eraan dat uw Belgisch paspoort minstens 6 maanden geldig moet zijn op uw dag van aankomst.

Reizen binnen Peru

 • De COVID-19-noodtoestand is op 1 november 2022 opgeheven.
 • Het dragen van een masker is optioneel op open en gesloten plaatsen. Sinds 1 oktober is het voor binnenlandse vluchten niet langer verplicht om een ​​vaccinatiekaart of een moleculaire test (PCR) te tonen en is het voor passagiers optioneel om een masker te dragen.
 • Met betrekking tot bussen, treinen en accommodatie en/of afgesloten ruimten leggen de Peruaanse autoriteiten geen beperkingen meer op. We raden u aan om de bedrijven en instellingen te raadplegen om hun COVID-maatregelen te kennen.

Voor meer informatie rond reizen naar en binnen Peru kan u de volgende websites raadplegen: Vuela Fácil (in het Spaans) et de website van de internationale luchthaven Jorge Chávez in Lima (in het Engels).