Reizen naar Peru: Reisadvies

Reist u naar Peru? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Peru

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Peru.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

(Gedeeltelijke) noodtoestanden

Dengue-epidemie  

In bepaalde regio’s van Peru heerst er momenteel een verhoogd risico op dengue of knokkelkoorts (zie ook de pagina “Gezondheid en hygiëne”). Als gevolg hiervan is de noodtoestand uitgeroepen tot en met 22 september 2023 in bepaalde districten van de volgende regio’s: Amazonas, Áncash, Ayacucho, Cajamarca, Cusco, Huánuco, Ica, Junín, La Libertad, Lambayeque, Lima, Loreto, Madre de Dios, Pasco, Puno, Piura, San Martín, Tumbes, Ucayali en de constitutionele provincie Callao.  

Stijging van het aantal gevallen van het Guillain-Barré-syndroom 

Vanwege een toename van het aantal gevallen van het Guillain-Barré-syndroom heeft het ministerie van Volksgezondheid op 8 juli 2023 de nationale sanitaire noodtoestand afgekondigd gedurende van 90 dagen, d.w.z. tot 6 oktober 2023.  De zwaarst getroffen provincies zijn Lima, La Libertad, Lambayeque, Cajamarca, Piura en Junin. (voor meer informatie over het Guillain Barré-syndroom, zie de pagina “Gezondheid en hygiëne”).

Mogelijke zware regenval en fenomeen El Niño 

Het Peruaanse weeragentschap SENAMHI waarschuwt opnieuw voor zware regenval. De noodtoestand werd daarom opnieuw uitgeroepen tot en met 08 augustus 2023 in verschillende districten van de volgende 18 regio’s: Amazonas, Áncash, Arequipa, Ayacucho, Cajamarca, Huancavelica, Huánuco, Ica, Junín, La Libertad, Lambayeque, Lima, Moquegua, Pasco, Piura, San Martín, Tacna en Tumbes. Die regio’s werden ook in april en mei getroffen door zware overstromingen en stortregens.  

In zulke situaties kunnen reizigers zware hinder ondervinden bij verplaatsingen over land. Het is aangeraden zich steeds goed te informeren alvorens zich te verplaatsen en de plaatselijke aanbevelingen op te volgen. 

Politieke situatie 

Sinds december 2022 en tijdens de eerste maanden van 2023 werd Peru geconfronteerd met een hoge instabiliteit, betogingen en wegblokkades die bovendien vaak gepaard gingen met geweld. Hoewel de situatie in het grootste deel van Peru ondertussen grotendeels genormaliseerd is, is er soms nog sprake van onrust in de regio Puno. Daar blijft de noodtoestand tot minstens 5 augustus 2023 van kracht.

Bovendien vonden aangekondigde protesten plaats op 19 juli, die verliepen echter grotendeels kalm Toch kan niet worden uitgesloten dat elders in het land en in Lima bijkomende demonstraties worden georganiseerd, voornamelijk rond de Peruaanse nationale feestdagen op 28 en 29 juli.  In deze context raden we u aan om samenscholingen te vermijden, uw verplaatsingen te beperken en de actualiteit voortdurend op te volgen..

Uitbarsting vulkaan Ubinas (Moquega) 

Op 4 en 20 juli 2023 is de vulkaan Ubinas, gelegen in de regio Moquega, uitgebarsten en zijn er talrijke explosies geweest (minstens 17), met uitstoot van as en gas. Er zijn ook 143 aardbevingen geweest in de regio als gevolg van de uitbarsting. Meer uitbarstingen zijn nog steeds mogelijk. In de regio Moquegua is de noodtoestand uitgeroepen gedurende 60 kalenderdagen tot 4 september in de volgende districten: Querapi, Ubinas, Sacohaya, Anascapa, San Miguel, Tonohoya, Huatahua, Huarina, Escacha en Matalaque. Er viel vooral as in het zuidwesten, zuiden en zuidoosten van de regio.  

Vooralsnog zijn de belangrijkste toeristische attracties van het land niet getroffen. 

In deze context adviseren de Peruaanse autoriteiten mensen in het getroffen gebied het volgende:  

 • Begeef u niet binnen een straal van vier kilometer rond de vulkaan
 • Informeer u omtrent de situatie
 • Volg de instructies van de autoriteiten op, 
 • In geval van contact met as: bedek uw neus, mond en ogen en was ze grondig, 
 • Vermijd om naar buiten te gaan, houd ramen gesloten en bereid u voor op evacuatie indien nodig, 
 • Blijf gehydrateerd en wees er steeds zeker van dat uw water veilig is om te drinken.
 • Reizigers worden in het algemeen aangeraden steeds het lokale nieuws te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten na te leven, manifestatiezones en grote samenscholingen te vermijden en de gebruikelijke waakzaamheid aan de dag te leggen.

Indien u het nog niet deed, is het ten zeerste aangeraden om uw reis te registreren op Travellers Online. Het Peruaanse toerismeagentschap iPeru is bereikbaar via WhatsApp +51 944 492 314 en via e-mail: iperu@promperu.gob.pe en kan u helpen bij specifieke vragen. 

Belgen in nood kunnen contact opnemen met het noodnummer van de ambassade in Lima +51 999 965 550 of onze ereconsulaten in Arequipa of Cusco. Ook de toeristenpolitie is beschikbaar: +51 980 122 335, protecciónalturista@mincetur.gob.pe . 

Coronavirus COVID-19

 • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

 

De Peruaanse autoriteiten hebben de noodtoestand in verband met COVID-19 opgeheven. Het is dus niet meer nodig om een ​​negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs voor te leggen om het land binnen te komen, te verlaten of een binnenlandse vlucht/bus/trein te nemen. 

Voor meer informatie rond reizen naar en binnen Peru kan u de volgende website raadplegen: Vuela Fácil (in het Spaans).