Reizen naar Peru: Reisadvies

Reist u naar Peru? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in Peru

Laatste updates in Peru
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

(Gedeeltelijke) noodtoestanden

Mogelijke zware regenval en fenomeen El Niño 

Zware regenval is mogelijk in verschillende regio’s ten gevolge van het El Niño-fenomeen. De noodtoestand werd daarom uitgeroepen tot en met minstens 27 april 2024 in verschillende provincies van de volgende regio’s: Arequipa, Ica, Madre de Dios, Moquegua en Ucayali. U kan de precieze lijst hier raadplegen. De noodstand geeft de betrokken instanties meer bevoegdheid om maatregelen te treffen.

De regenval wordt verwacht nog tot het einde van Peruaanse zomer te duren en kan leiden tot overstromingen en stortregens.In zulke situaties kunnen reizigers (zware) hinder ondervinden bij verplaatsingen over land. Het is aangeraden zich steeds goed te informeren alvorens zich te verplaatsen en de plaatselijke aanbevelingen op te volgen.

Grensgebieden

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Ecuador heeft aan alle personen van buitenlandse nationaliteit die Ecuador over land binnenreizen via de grenzen met Peru opgelegd een uittreksel uit hun strafregister van hun land of van hun verblijfplaats tijdens de afgelopen vijf jaar voor te leggen. Gelieve voor meer informatie ons reisadvies voor Ecuador te raadplegen.

De noodtoestand die werd uitgeroepen door de Peruaanse regering ten gevolge van de veiligheidssituatie in Ecuador werd enkel verlengd voor de provincie Zarumilla in de regio Tumbes. Om de interne orde in de bovengenoemde gebieden te herstellen, zijn daar de grondwettelijke rechten met betrekking tot de vrijheid van verplaatsing en samenscholing opgeschort. De Peruaanse Nationale Politie (PNP) is verantwoordelijk voor het handhaven van die orde, maar kan indien nodig de hulp van het leger inroepen.

Dengue

In bepaalde regio’s van Peru heerst er momenteel een verhoogd risico op dengue. Als gevolg hiervan is de sanitaire noodtoestand uitgeroepen tot en met 27 mei 2024 in de volgende regio’s: Amazonas, Áncash, Ayacucho, Cajamarca, Cusco, Huánuco, Ica, Junín, La Libertad, Lambayeque, Lima, Loreto, Madre de Dios, Pasco, Piura, Puno, San Martín, Tumbes, Ucayali en Callao. Het is sterk aangeraden om zich steeds tegen muggen te beschermen met een muggenwerend product dat DEET bevat, onder een muskietnet slapen en lange kledij te dragen (zie ook de pagina “Gezondheid en hygiëne”).

Indien u het nog niet deed, is het ten zeerste aangeraden om uw reis te registreren opTravellers Online. Het Peruaanse toerismeagentschapiPeruis bereikbaar via WhatsApp (+51 944 492 314) en via e-mail:iperu@promperu.gob.peen kan u helpen bij specifieke vragen.

Belgen in nood kunnen contact opnemen met het noodnummer van de ambassade in Lima (+51 999 965 550) of onze ereconsulaten inArequipaofCusco. Ook de toeristenpolitie is beschikbaar: +51 980 122 335 of via protecciónalturista@mincetur.gob.pe.