Reizen naar Peru: Reisadvies

Reist u naar Peru? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Peru

Informatie over vervoer in Peru.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Er zijn momenteel (sinds 31/5/2018) in Arequipa stakingen en wegblokkades uit protest tegen hogere brandstofprijzen. Het openbaar vervoer (binnen de stand maar ook regionaal) is heel sterk verstoord en de belangrijkste uitvalswegen in en uit de stad zijn geblokkeerd. Gelieve hiermee rekening te houden en de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen.

Vooral in de steden laat de veiligheid op de wegen te wensen over. Verkeersregels worden zeer slecht toegepast en stoplichten vaak genegeerd, wat regelmatig ongevallen veroorzaakt. Er wordt daarenboven geen rekening gehouden met voetgangers.

Landverschuivingen en overstromingen zijn niet uitzonderlijk tussen januari en april en kunnen het wegentransport af en toe ontregelen.

Bij de grensovergang tussen Bolivia en Peru via bus is het zeker (ook ’s nachts!) van belang de chauffeur erop te wijzen dat u de nodige formaliteiten dient te vervullen bij de grensposten om de uit- en inreisstempel van Bolivia en Peru te verkrijgen (en omgekeerd). Als u geen inreisstempel in uw paspoort hebt, kan dit zeker in Peru (maar ook in Bolivia) uw vertrek uit het land ernstig bemoeilijken. Aangezien de lokale Boliviaanse en Peruviaanse bevolking geen formaliteiten dienen te vervullen, hebben de chauffeurs de neiging te zeggen aan de grensposten dat er geen toeristen aan boord zijn om zo tijd te besparen.


Veiligheid / info luchtvaart

Binnen Peru kan goed worden gereisd per vliegtuig, al dient men rekening te houden met vertraagde en geannuleerde vluchten, meestal te wijten aan de weersomstandigheden in het Andesgebergte. Een overzicht van de bestaande luchtvaartmaatschappijen

Geen van deze maatschappijen staat op de "zwarte lijst" van de Europese Commissie.

Sinds december 2007 zijn een tiental ongelukken met toeristische vliegtuigen die over de Nazca-lijnen vliegen te betreuren, waarbij in totaal zeventien doden vielen, waaronder ook Europese toeristen. In afwachting van betere veiligheidsmaatregelen raden wij formeel het overvliegen van de Nazca-lijnen af.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Gezien het grote aantal ongelukken wordt ten zeerste aangeraden uitsluitend gebruik te maken van busmaatschappijen met een goede reputatie en bij voorkeur overdag te reizen. Doe ook steeds uw veiligheidsgordel aan. Er zijn de laatste tijd steeds vaker meldingen van nachtbussen die overvallen worden. Een veiligere optie zijn minibussen van reisagentschappen en binnenlandse vluchten voor lange afstanden.

Van tijd tot tijd zijn er ook manifestaties of spoorblokkades op de lijn Ollantaytambo-Aguas Calientes. Daardoor is het mogelijk dat de treinen, die het transport naar de toeristische plaats Machu Picchu verzekeren, worden afgelast totdat de situatie zich terug normaliseert. Het is zeer moeilijk die onverwachte incidenten, die pas op de laatste minuut worden meegedeeld, te voorspellen.