Reizen naar Peru: Reisadvies

Reist u naar Peru? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Peru

Informatie over vervoer in Peru.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Busreizen

Gezien het grote aantal ongelukken wordt ten zeerste aangeraden uitsluitend gebruik te maken van busmaatschappijen met een goede reputatie en bij voorkeur overdag te reizen. Ga na of er meerdere chauffeurs zullen rijden op lange afstandsroutes en welke tussenstops gemaakt zullen worden. Doe ook steeds uw veiligheidsgordel aan.

Houd uw waardevolle voorwerpen en identiteitsdocumenten steeds bij de hand (niet in de bagagedrager boven uw hoofd of onder uw stoel). Dieven profiteren van elk moment van onoplettendheid en/of gebruiken verschillende afleidingstechnieken. Alleen reizen is af te raden op minder drukke routes aangezien er vaak geen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om agressie af te schrikken. Een veiligere optie zijn minibussen van reisagentschappen en binnenlandse vluchten voor lange afstanden.

Bij de grensovergang tussen Bolivia/Ecuador en Peru via bus is het zeker (ook ’s nachts!) van belang de chauffeur erop te wijzen dat u de nodige formaliteiten dient te vervullen bij de grensposten om de uit- en inreisstempel van Bolivia/Ecuador en Peru te verkrijgen (en omgekeerd). Als u geen inreisstempel in uw paspoort hebt, kan dit zeker in Peru (maar ook in Bolivia en Ecuador) uw vertrek uit het land ernstig bemoeilijken. Aangezien de lokale Boliviaanse, Ecuadoriaanse en Peruviaanse bevolking geen formaliteiten dienen te vervullen, hebben de chauffeurs de neiging te zeggen aan de grensposten dat er geen toeristen aan boord zijn om zo tijd te besparen.

 

Taxi’s

Gezien de toename van gewelddadige gebeurtenissen s’ nachts in valse taxi, is het is sterk aanbevolen enkel gebruik te maken van officiële taxi’s die u kunt bestellen via uw hotel of een taxicentrale. Controleer steeds of de nummerplaat van de taxi op de voor-, achter- en beide zijkanten van het voertuig is aangebracht en of de accreditatie van de taxichauffeur met foto duidelijk zichtbaar is in het voertuig. Eenmaal in de taxi is het aangeraden uw bezittingen uit het zicht aan uw voeten leggen, ramen dicht en de deur op slot te doen. Neem in geen geval een taxi op straat.

Bij aankomst op de internationale luchthaven Jorge Chávez, in de aangrenzende provincie Callao, is het aan te raden om een taxi te nemen van een erkend bedrijf (binnen de luchthaven) en wordt het nemen van een taxi in de straten buiten de luchthaven sterk afgeraden gezien de onveiligheid in die zone van de stad.

 

Autoverhuur en verplaatsingen met de wagen

Het is mogelijk om een voertuig te huren in Peru. Het is zeer sterk aan te raden om een reis- en autoverzekering af te sluiten met een goede dekking. Peruanen zijn vaak niet goed verzekerd bij ongelukken. Het is bovendien uiterst noodzakelijk om voorzichtig te rijden gezien er veel gevallen zijn van roekeloze bestuurders.

Om de duur van een reis over land te berekenen, is het niet voldoende om het aantal kilometers te weten; er moet ook rekening worden gehouden met het soort weg: snelweg (alleen in sommige delen van de kustregio’s), geasfalteerde wegen, verharde wegen of paden (zand- of grindwegen).

 

Wegennetwerk en veiligheid

De veiligheid op de wegen laat in de steden vaak te wensen over: verkeersregels worden zeer slecht toegepast en stoplichten vaak genegeerd, wat regelmatig ongevallen veroorzaakt. Er wordt daarenboven geen rekening gehouden met voetgangers.
 

Buiten de steden gebeuren vaak verkeersongelukken vanwege de staat van de wegen en het gebrek aan respect voor de verkeersregels. Wees uiterst voorzichtig en vermijd nachtelijke reizen in landelijke en bergachtige gebieden. Landverschuivingen en overstromingen zijn bovendien niet uitzonderlijk tijdens het regenseizoen (tussen januari en april) en kunnen het wegentransport af en toe ontregelen of volledig blokkeren.


Luchtverkeer

Binnen Peru kan goed worden gereisd per vliegtuig, al dient men rekening te houden met vertraagde en geannuleerde vluchten, meestal te wijten aan de weersomstandigheden in het Andesgebergte.

Er staan geen luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in Peru op de “zwarte lijst” van de Europese Commissie.

Sinds december 2007 zijn een tiental ongelukken met toeristische vliegtuigen die over de Nazca-lijnen vliegen te betreuren, waarbij in totaal zeventien doden vielen, waaronder ook Europese toeristen. In afwachting van betere veiligheidsmaatregelen raden wij formeel het overvliegen van de Nazca-lijnen af.


Treinverkeer

Van tijd tot tijd zijn er ook manifestaties of spoorblokkades op de lijn Ollantaytambo-Aguas Calientes. Daardoor is het mogelijk dat de treinen, die het transport naar de toeristische plaats Machu Picchu verzekeren, worden afgelast totdat de situatie zich terug normaliseert. Het is zeer moeilijk die onverwachte incidenten, die pas op de laatste minuut worden meegedeeld, te voorspellen.