Reizen naar Polen: Reisadvies

Reist u naar Polen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Polen

Informatie over gezondheid en hygiëne in Polen
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen. Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Bij ziekte kan men in de steden steeds bij dokters en ziekenhuizen terecht. Vergeet echter niet een degelijke reisapotheek mee te nemen. Men houdt er best rekening mee dat u bij medische instellingen soms te maken kunt krijgen met lange wachttijden.

Veiligheid water en voedsel

In bepaalde regio’s is het drinken van leidingwater te vermijden. Op het vlak van voedselveiligheid stellen er zich geen problemen.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

Bijzondere gezondheidsrisico's

Hooggebergte

Reizigers die door het Tatragebergte willen rondtrekken, dienen er zich van te vergewissen of hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op grote hoogte. Het hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen in goede gezondheid.

Tekenbeten

Er wordt aangeraden om vooral voorzichtig te zijn voor tekenbeten. Teken kunnen in Polen, zoals in andere grote delen van Centraal-Europa, besmet zijn met de borreliabacterie of met een virus dat encefalitis of meningitis kan veroorzaken.

Voor meer informatie over de endemische regio’s in Polen en vaccinatiemogelijkheden, wordt aangeraden volgende websites te raadplegen:

  • Kleszcze (met meer informatie over tekenbeten)
  • Wanda (Belgische website m.b.t. teken)