Reizen naar Polen: Reisadvies

Reist u naar Polen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Polen

Informatie over vervoer in Polen
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

In Polen moeten wagens dag en nacht met de lichten aan rijden.

Bestuurders van voertuigen moeten de originele autopapieren steeds bij zich hebben.

De staat van het wegennet wordt geleidelijk beter, maar laat vooral buiten de steden nog te wensen over. Er worden sinds enkele jaren overal in het land snelwegen aangelegd, maar voor deze afgewerkt zijn, dient men nog dikwijls door Polen te reizen via de zgn. nationale wegen, één baanvak per rijrichting. Op de nationale wegen wordt er relatief snel gereden en daarom is voorzichtigheid noodzakelijk. De snelwegen die momenteel in gebruik zijn, bevinden zich grotendeels in de richting van de Duitse en Tsjechische grens.

De maximaal toegelaten snelheid:

  • In steden en bebouwde kommen: 50km/u
  • Op nationale wegen: 90 km/u.
  • Op autowegen: 100 km/u.
  • Op snelwegen: 130 km/u, en op snelwegen met nummers die met “A” beginnen is de maximumsnelheid 140 km/u.

 OPGELET

Sinds zondag 17 september 2023 worden (in Rusland geregistreerde) voertuigen met Russische nummerplaten teruggestuurd naar het niet-EU-land waar ze vandaan komen, ongeacht of dat Rusland of een ander land is (ook wanneer de bestuurder van de auto geen burger van de Russische Federatie is). Er geldt ook een verbod op de invoer van in Rusland geregistreerde personenauto's.

Houd er rekening mee dat er in Polen (vooral in het oosten aan de Oekraïens-Poolse grens, maar ook elders) protesten kunnen plaatsvinden van Poolse landbouwers. Deze kunnen soms voor ernstige vertragingen zorgen. Het is raadzaam om op de hoogte te blijven van de lokale situatie en eventueel uw reisplannen aan te passen.

De Poolse wetgeving is erg streng voor wat betreft het rijden onder invloed van alcohol (zelfs met de fiets!). Het maximaal toegelaten alcoholgehalte in het bloed bedraagt 0,2 promille en dat betekent dat het beter is om helemaal GEEN ALCOHOL te drinken als men een wagen wenst te besturen.

Bestuurders van voertuigen moeten de originele autopapieren steeds bij zich hebben.

Bestuurders van zware voertuigen van meer dan 3,5 ton (ook wagens met aanhangwagen of caravan, grote campingcars, bussen, enz.) dienen een wegentol voor bepaalde auto(snel)wegen te betalen volgens het systeem VIATOLL.

We raden aan om bij binnenkomst in het land een VIABOX aan te kopen, deze op te laden en in de wagen te plaatsen. U betaalt vervolgens elektronisch uw wegentol. In principe kan u ook met een kredietkaart betalen (en in de meeste gevallen ook cash).

Poolse truckchauffeurs blokkeren sinds begin november verschillende grensovergangen voor truckchauffeurs uit Oekraïne (omwille van een geschil over transportvergunningen), maar dit zou geen invloed hebben op de wachttijden voor passagiersvoertuigen.

Politiecontrole is streng en de administratieve boetes kunnen hoog zijn.

U kunt zich informeren op volgende websites:

 Info luchtvaart

Er zijn dagelijkse luchtverbindingen tussen België en Polen vanuit Brussel en Charleroi (low cost).

Gelieve voor bijkomende informatie de website te consulteren van de Europese Commissie.

Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Het bus- en treinverkeer verloopt vlot. Er bestaan buslijnen tussen alle grote Poolse steden. Men kan ook met de bus van Brussel naar Warschau. Bij het nemen van een nachttrein moet men oplettend zijn voor mogelijke diefstal.