Reizen naar Portugal: Reisadvies

Reist u naar Portugal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Portugal

Informatie over de algemene veiligheid in Portugal
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Portugal is een van de veiligste landen van Europa. Er zijn dus niet veel risico’s verbonden aan een reis naar Portugal.

Toch zijn er enkele aandachtspunten:

 • Naar aanleiding van een toename van diefstallen en met het oog op een zorgeloze vakantie, moet u héél voorzichtig zijn voor zakkenrollers in de toeristische buurten, met inbegrip van openbaar vervoer, uitgaansbuurten, terrasjes, enz. Het is ten sterkste aangeraden uw originele documenten in het hotel te laten en u te voorzien van een kopie. Als u met de auto reist, zorg er dan voor dat u niets zichtbaar, maar vooral geen documenten noch waardevolle spullen, in de auto achterlaat. Wegens het grote aantal bankautomaten in de stadscentra, is het onnodig grote sommen cash geld bij zich te hebben.
 • Bij het zwemmen aan bepaalde stranden van de Atlantische Oceaan dient u goed op te letten voor gevaarlijke zeestromingen. Een deel van het grondgebied (centrum en het zuiden van het land en de eilandengroep Azoren) bevindt zich in een gebied gevoelig aan seismische activiteiten.
 • In de zomermaanden heeft het land vaak te kampen met bosbranden.
 • Kleine criminaliteit blijft een groot probleem in Portugal.

Criminaliteit

Lissabon was tot kort een van de veiligste hoofdsteden van Europa, maar de misdaadcijfers (kleine criminaliteit) zijn het laatste jaar noemenswaardig gestegen. Grote criminaliteit niet zo zeer maar in de buurt van de toeristische trekpleisters dient u meer en meer op te letten voor gauwdieven, handtassendieven en inbraken in auto’s (o.a. in Sintra). Ook in de winkelstraten en op het openbaar vervoer kan er best goed op de spullen gelet worden. Gauwdieven en handtassendieven zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen in Lissabon.

Enkele nuttige tips:

Lissabon: Wees vooral op uw hoede op de toeristentrams nummers 12, 15, 25 en 28 en eveneens op de luchthavenbus, op het plein Rossio, in de wijken Baixa en Chiado, ‘s nachts in de wijk Bairro Alto, in de metro en op andere drukke toeristische plekken (Alfama, de verschillende miradouros of uitkijkpunten).

Porto: u moet vooral voorzichtig zijn in de havenbuurt en aan de kaaien.

Elders in Portugal: u dient voorzichtig te zijn op stranden, parkings, de drukkere uitkijkpunten aan de kust, de terrasen, in restaurants en toeristische attracties.

 • Draag uw documenten, kredietkaarten, tickets en geld nooit samen in één handtas of broekzak.
 • Draag liefst geen al te opzichtige of dure juwelen of uurwerken.
 • Laat waardevolle zaken en identiteitsdocumenten in een kluis of op een andere veilige plaats als u deze niet gebruikt. Neem een kopie van uw identiteitskaart .
 • Laat nooit waardevolle zaken of bagage achter in uw auto, ook niet in de koffer.
 • Huurwagens: publiciteitsklevers van de verhuurfirma die bevestigd zijn op de huurwagens, trekken dieven aan (bv. Goldcar).

Wat te doen als u bestolen bent:

 • Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen en een politieverklaring te laten opstellen.
 • Laat zo snel mogelijk uw gestolen kredietkaarten en bankkaarten blokkeren (Card Stop België: 00 32 78 170 170). Doe dit ook voor uw identiteitskaart om identiteitsfraude tegen te gaan (Doc Stop 00800 2123 2123 of 0032 2518 2123). Als u bestolen bent en niet meer over voldoende geld beschikt, kan u contact opnemen met familie of vrienden in België. Deze kunnen snel via geldtransfersystemen zoals Western Union, Moneygram naar Millennium Bank of naar de postkantoren in Portugal geld versturen. Voor meer informatie, kan u of uw familie in België zich wenden tot de diensten van deze instellingen, of tot uw bank.
 • Als u geen identiteitsdocumenten meer hebt, neemt u contact op met de ambassade of één van de ereconsulaten voor nieuwe identiteitsdocumenten. De ambassade of het ereconsulaat kan u, op afspraak, een voorlopig paspoort afleveren (geldigheid 1 maand, 10€ / 1 jaar 50€).

U meldt zich, na het nemen van een afspraak, persoonlijk bij de ambassade of het ereconsulaat, met twee recente pasfoto's en de politieverklaring. U zal gevraagd worden een aanvraagformulier in te vullen en de kosten van het reisdocument meteen te betalen.