Reizen naar Portugal: Reisadvies

Reist u naar Portugal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Portugal

Informatie over gezondheid en hygiëne in Portugal.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Apenpokken

Wereldwijd woedt in verschillende landen een apenpokkenuitbraak, die de WHO op 24 juli 2022 uitriep tot een internationale medische noodsituatie. Ook in Portugal zijn er meerdere besmettingen met het apenpokkenvirus.

Het Portugese directoraat-generaal Gezondheid (DGS – www.dgs.pt) heeft op 25 juli nog eens 45 gevallen van menselijke besmetting met het Monkeypoxvirus bevestigd, waarbij het totaal aantal gevallen, sinds het eerste geval op 3 mei 2022, op 633 is gekomen.

In het persbericht meldt de DGS ook dat de vaccinatie op 16 juli is gestart bij de eerste contacten. Op 21 juli werden 59 mensen in het land gevaccineerd, het gaat om naaste contacten van de besmette personen.

De symptomen van de ziekte zijn algemeen onwelzijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn en huidletsels. Indien u in contact bent geweest met een besmet persoon of symptomen ontwikkelt, contacteert u telefonisch een arts en volgt u de aanbevelingen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Preventieve maatregelen zijn van groot belang.

Meer informatie over apenpokken vindt u bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de WHO.

 

Coronavirus


Voor inlichtingen i.v.m het coronavirus in Portugal raden wij u aan de website van de “Direçao Geral da Saude” te raadplegen, evenals de aanbevelingen op te volgen van de Wereldgezondheidsorganisatie

U kunt eveneens terecht op de website van de FOD Buitenlandse zaken onder de rubriek reisadvies.

U denkt dat u besmet bent met het coronavirus?

  • Er zijn twee infolijnen m.b.t het Coronavirus in Portugal: 24 u/24 u: 808 24 24 24 (voor het publiek, met keuzemogelijkheid Portugees/Engels).
  • In geval van besmetting wordt de oproeper doorverwezen naar onderstaand nummer: 300 015 015 (voor geneeskundig personeel) 


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Portugal kent staats- en privé-ziekenhuizen. De staatsziekenhuizen zijn goedkoop maar bieden geen constante kwaliteit, met lange wachtlijsten voor consultaties. De spoedgevallen werken wel behoorlijk efficiënt.

Privé-ziekenhuizen en dokters zijn veel duurder maar u kan terecht met uw Europese ziekteverzekeringskaart.

U kan voor alle medicijnen zonder doktersvoorschrift terecht bij de apotheek of zelfs bij de drogist.

Nationaal noodnummer: 112.
Antigifcentrum (Centro de Informação Antivenenos): 808 250 143.


Veiligheid water en voedsel

Het leidingwater is van goede kwaliteit, maar smaakt niet altijd even aangenaam (chloor).


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

Gele koorts

Gelekoortsvaccinatie is niet vereist, noch aanbevolen.

Malaria

Er is geen malariarisico.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Raadpleeg in elk geval de tekst over reizigersdiarree in de basisbrochure GEZOND OP REIS. Daar worden de maatregelen besproken om diarree te voorkomen, en indien nodig correct te behandelen.

Vaccinaties

Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de TETANUS- DIFTERIE-, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. 

HEPATITIS A vaccinatie is aangeraden voor personen die in minder goede hygiënische omstandigheden reizen en die frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2-3 weken) in het buitenland verblijven. Voor meer informatie raadpleeg de ITG-brochure over hepatitis. 

Dit alles dient individueel met uw arts te worden besproken.


Bijzondere gezondheidsrisico's

Zorg voor degelijke bescherming tegen de zon in Portugal; zelfs in het voor- en naseizoen kan deze verraderlijk fel zijn. Langs de kust waait vaak een verfrissend briesje waardoor de sterkte van de zon moeilijk in te schatten is. In de steden en dorpen weerkaatst de witte zandsteen van gebouwen en pleinen de zonnestralen. Probeer ook uitdroging te vermijden door voldoende te drinken.

Het zikavirus in Madeira

Zika is een ziekte die wordt veroorzaakt door het zikavirus, overgedragen door de Aedes-mug. Dit virus behoort tot de flavivirussen, zoals het denguevirus. Het is wijd verspreid in Azië en Afrika, en is eveneens uitgebroken in Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Het zikavirus komt sinds lange tijd ook in een aantal andere landen voor waar het risico op besmetting heel wat lager ligt.

Door de aanwezigheid van de gelekoortsmug Aedes aegypti behoort het eiland Madeira, vooral tijdens de zomermaanden, tot de gebieden met een hoog risico in Europa, meer bepaald in en rond Funchal.

Bij besmetting treden de klachten na 3 tot 12 dagen op met voornamelijk koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, vermoeidheid, rode ogen. Zeer gelijkaardige symptomen veroorzaakt door dengue- en chikungunyavirus die niet van mekaar te onderscheiden zijn. Meestal verloopt de ziekte relatief mild, zonder complicaties en kan een week aanslepen. Het zikavirus kan worden overgedragen van moeder op het ongeboren kind tijdens de zwangerschap en er is bewezen dat er een verband is tussen de infectie en afwijkingen bij de geboorte, met name microcefalie (een te kleine schedel), met mentale achterstand als gevolg.

Er bestaat op dit ogenblik geen vaccin noch specifieke behandeling. Beschermende maatregelen tegen muggenbeten vormen de hoeksteen van de preventie. Beschermende maatregelen tegen muggenbeten zijn vooral van belang in geval van een lokale epidemie. De overbrengende Aedes-mug steekt vooral in de voormiddag. De besmette personen dienen vooral veel te rusten, veel te drinken en medicatie te nemen tegen pijn en koorts. In geval de symptomen zouden toenemen is het aangeraden om een arts te raadplegen.

Volgens de gegevens van de Portugese Directie voor Gezondheidszorg (DGS) zijn er tot heden 18 geïmporteerde gevallen van Zika (info dateert van 13 juli 2015), waarvan 2 in Madeira.

U kan meer informatie inwinnen over het zikavirus bij de DGS Direção-Geral da Saúde en/of via e-mail: zika@dgs.min-saude.pt

Informatie hierover vindt u ook op de website van de WHO (World Health Organization).

De Linha de Saúde (gezondheidslijn) 24 (808 24 24 24) is tevens beschikbaar voor advies.

Denguekoorts

Op het Portugese eiland Madeira werd in oktober 2012 het denguevirus (knokkelkoorts) vastgesteld. Sinds eind januari 2013 werden er geen gevallen van deze ziekte gediagnosticeerd op het Portugese eiland Madeira (sindsdien, hebben zich enkel drie ‘geïmporteerde’ gevallen voorgedaan).

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor.

Meer informatie vindt u op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de website van de WHO (World Health Organization).

Legionellabesmetting

Sinds november 2014 werden er geen gevallen van besmetting meer gemeld.

Wat is legionela?

De legionelabacterie werd vastgesteld in de jaren 70. Het gaat hem om een bacterie zich traag ontwikkelt en aanwezig is in een waterrijke omgeving. Deze bacterie vermenigvuldigt zich het best bij een temperatuur tussen 22 °en 45°C.

Waar aanwezig?

In natuurlijke reservoirs zoals meren en rivieren, of kunstmatige, zoals de sanitaire systemen van warm en koud water, luchtbevochtigers en koeltorens, zwembaden, bubbelbaden en spa-faciliteiten.

Hoe gebeurt de besmetting?

Er is geen enkele besmetting via de lucht mogelijk noch wordt deze overgedragen van persoon tot persoon. Besmetting door waterverbruik is eveneens uitgesloten. De besmetting gebeurd door het inademen van besmette waterdruppeltjes (aerosol).

Wie loopt er risico?

De risicogroep ligt vooral bij mannen boven de 50 jaar (rokers en alcohol gebruikers) en patiënten met de chronische obstructieve longziekte (COPD), diabetes, nier-, transplantatie- en kankerpatiënten.

Wat zijn de symptomen?

De incubatietijd ligt tussen de 2 tot 10 dagen na het contact met de besmette waterdruppels met een longontsteking als gevolg, al dan niet ernstig. De meest voorkomende klachten zijn koorts, rillingen, hoestaanvallen, hoofdpijn, diarree en bewustzijnsverlies. Bij twijfels raad de Portugese autoriteit aan om de lijn Linha Saúde te contacteren: 808 242 424.

Behandeling?

Er bestaat geen vaccin tegen deze ziekte. Antibiotica is de enige toevlucht.

Preventie mogelijk?

In getroffen gebieden moeten douches (u kan eventueel de douchekop desinfecteren met bleekwater), luchtontvochtigers, airconditioners, whirlpoolbaden en spa-gelegenheden en fonteinen worden vermeden. Boilers dienen boven 75° C worden gehouden.