Reizen naar Portugal: Reisadvies

Reist u naar Portugal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Portugal

Praktische info over reizen in Portugal.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Portugal is lid van de Europese Schengen-ruimte en uw Belgische identiteitskaart volstaat om te reizen.


Rijbewijs

Als toerist kan u zonder problemen in Portugal met uw Belgisch of internationaal rijbewijs een wagen besturen (huurwagen inbegrepen). Let wel op dat u zowel uw rijbewijs als uw identiteitskaart bij hebt. Residenten in Portugal dienen hun Belgische rijbewijs wel aan te geven bij de bevoegde dienst IMT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes Terrestres) 


Betaalmiddelen

De munteenheid is de euro. Portugal kent een uitgebreid net van geldautomaten (Multibanco) waarmee u kosteloos tot €400 (in 2 keer) per dag van uw Belgische rekening kan opnemen. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+32 78 17 01 70).


Reisverzekering

U gaat best na of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming in Portugal en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering maar een verblijf van 3 maanden dekt. Een aangepaste reisverzekering met een afdoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is aangeraden bv. Europ Assistance. Als u van plan bent een langere periode in Portugal te verblijven is het aan te raden uw ziekenfonds en verzekeringsmakelaar even te contacteren voor meer info.

http://europa.eu/eu-life/healthcare/index_nl.htm


Gsm en communicatiefaciliteiten

Het gsm-antennenetwerk in de toeristische trekpleisters en zelfs in het dunbevolkte binnenland van Portugal biedt ruime mogelijkheid tot roaming.

Wifi is nu overal te vinden in Portugal in zowel delen van het openbaar vervoer, restaurants en cafés.


Huisdieren

Luchtvaartmaatschappijen eisen voor het vervoer van huisdieren een huisdierenpaspoort. Als u uw huisdier met de wagen over een Europese grens transporteert, heeft het ook een huisdierenpaspoort nodig.

http://europa.eu/travel/pets/index_nl.htm


Gratis noodnummer 112

In geval van een ongeluk, een agressie of elke andere noodsituatie, kunt u het nr. 112 contacteren, het gratis Europees noodnummer dat toegankelijk is in de 27 lidstaten van de EU. In principe dient u de taal te hanteren van het land waar u zich bevindt, maar de telefonisten die uw oproep beantwoorden zullen u ook in het Engels kunnen te woord staan.

Meer informatie op: https://www.112.be/nl


Consulaire bijstand

Meer informatie over Consulaire bijstand in geval van nood, kan u nalezen op Belgen in nood | FOD Buitenlandse Zaken - Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (belgium.be).

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in noodgevallen.


116000 rechtstreekse lijn voor verdwenen kinderen

De Europese Commissie heeft het nummer 116000 gereserveerd als gemeenschappelijke rechtstreekse lijn voor gans de EU met betrekking tot verdwenen kinderen (http://hotline116000.eu). Het nummer toegekend aan nationale organisaties die de aanvragen op een gepaste wijze, gratis, en 24 uur op 24, behandelen voor het ganse nationale grondgebied.


Interessante websites

Meer informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus, enz. vindt u via deze links: