Reizen naar Qatar: Reisadvies

Reist u naar Qatar? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Qatar

Informatie over de lokale wetgeving in Qatar
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land, is men, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland. In Qatar geldt een mengeling van islamitisch (sharia) en civiel recht en kan dus erg verschillen van het Belgische systeem. Of het nu gaat om wat een strafbaar feit is, de sancties of de procedures; hou er rekening mee.

 

Tabak en elektronische sigaretten

De invoer van tabak is beperkt tot 400 sigaretten of 20 sigaren of 300 gr pijptabak of 500 gr normale tabak. Invoer van aan tabak verwante producten (machines, kleding of alle voorwerpen met de logo van een tabakfirma enz.) is ten strengste verboden in Qatar.

 

Drugs

Het bezit, het gebruik en het dealen van alle drugs (cannabis en derivaten hiervan inbegrepen) is verboden en wordt zwaar bestraft. Wie schuldig bevonden wordt aan deze misdrijven riskeert een zware gevangenisstraf en hoge boetes.

 

Alcohol

Er kan alcohol gedronken worden op plaatsen die over een licentie beschikken. Het gebruik van alcohol in het openbaar is illegaal. Zich dronken op de openbare weg begeven is een ernstig misdrijf dat bestraft kan worden met een gevangenisstraf.

 

Zeden en gewoonten

Op het vlak van openbare zeden is Qatar een conservatief land.

Prostitutie, homoseksualiteit en buitenechtelijke relaties (niet alleen overspelige, maar elke relatie tussen personen die niet met elkaar gehuwd zijn) zijn onwettig. Dit wordt bestraft volgens het islamitisch recht (sharia).

Wie schuldig bevonden wordt aan homoseksualiteit riskeert een gevangenisstraf tot 6 jaar. Personen van de LGBTQI+-gemeenschap worden daarom geadviseerd om goed na te denken over de risico’s van het reizen naar Qatar.

Een man en vrouw mogen niet samenwonen tenzij ze wettelijk gehuwd zijn of verwant zijn. Seks buiten het huwelijk is een strafbaar feit.

Fysieke uitingen van affectie in het publiek zijn niet toegelaten en kunnen bestraft worden.

Zowel mannen als vrouwen moeten zich zedig kleden: geen diepe decolletés, knieën en schouders bedekt. Vrouwen zijn niet verplicht om een hoofddoek te dragen.

 

Religie

De heilige maand van Ramadan wordt zeer strikt nageleefd in Qatar. Gedurende deze periode is het niet toegestaan om te eten, te drinken en te roken in het openbaar tussen zonsopgang en zonsondergang.

Behalve voor de islam, is het illegaal om mensen te bekeren.

 

Overige illegale activiteiten

Volgende activiteiten zijn illegaal in Qatar en worden zwaar bestraft:

  • Het fotograferen van overheidsgebouwen, openbare infrastructuren en militaire installaties; 
  • Afval weggooien in openbare ruimtes; 
  • Ongedekte cheques uitgeven; 
  • Het bezit van pornografisch materiaal; 
  • Rijden onder invloed van alcohol.