Reizen naar Qatar: Reisadvies

Reist u naar Qatar? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Qatar

Praktische info over reizen in Qatar.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.


Paspoort

Het Belgisch reispaspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Qatar. Als dit niet het geval is, is de kans groot dat de binnenkomst in Qatar geweigerd wordt.


Visa

Alle bezoekers die het grondgebied van Qatar binnenkomen moeten een ziektekostenverzekering afsluiten. Deze verzekering moet voor vertrek online worden afgesloten bij een bedrijf erkend door het Qatarese ministerie van Volksgezondheid. Dit geldt ook voor bezoekers die bij aankomst op de luchthaven een visum kunnen krijgen, wat het geval is voor Belgische onderdanen. Bezoekers kunnen ook een bewijs voorleggen dat hun verzekeringspolis geldig is en het grondgebied van Qatar dekt. U kan verder belangrijke informatie vinden op de website van het Qatarese Ministerie van Volksgezondheid.

Een lijst met veelgestelde vragen over deze verplichte verzekering is ook beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij de bevoegde Qatarese administratie - Ministry of Interior, Departement of Immigration - op de officiële websites www.gov.qa en www.moi.gov.qa of bij de Qatarese ambassades in het buitenland.

Opgelet:

  • Verblijfsvisums en werkvisums moeten altijd vooraf verkregen worden via de Qatarese werkgever of sponsor.
  • Qatar erkent in principe geen enkele vorm van voorlopig reisdocument (voorlopig passpoort, emergency travel document,…) bij binnenkomst op zijn territorium. De reizigers die houder zouden zijn van dit soort document, worden uitgenodigd de Qatarese ambassade te contacteren om na te gaan of ze eventueel een visum in hun voorlopige reisdocument kan afleveren. Zonder een vooraf verkregen visum zal de toegang tot het Qatarese grondgebied in principe geweigerd worden.
  • De Belgische overheid en de ambassade van België in Doha, kunnen niet tussenkomen voor het verkrijgen van Qatarese visa. Zij hebben niet de macht noch de bevoegdheid om tussen te komen wanneer Belgische burgers aan de grens zouden tegengehouden worden omdat zij geen visum hebben of kunnen krijgen.
  • Lokale autoriteiten kunnen u beletten Qatar te verlaten als u leningen en schulden heeft gemaakt of als er een lopende juridische procedure is.


Rijbewijs

Met uw Belgische rijbewijs mag u 7 dagen rondrijden in Qatar. Indien u langer dan 7 dagen wilt rijden, moet u in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs.

Een internationaal rijbewijs kan gebruikt worden tot maximaal 6 maanden na aankomst in Qatar. Nadien dient een oog- en rijtest afgelegd te worden om een Qatarees rijbewijs te krijgen bij het Departement van Verkeer van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. U kunt hiervoor informatie vinden op deze website

 

Betaalmiddelen

De munteenheid in Qatar is de Qatari riyal. De wisselverhouding met de US dollar is vastgelegd op 1 USD = 3,64 QAR. De koersen van alle andere munten volgen de schommelingen op de deviezenmarkten. Gelieve voor de wisselkoers euro/QAR een bank of wisselagent te consulteren.

De riyal is vrij inwisselbaar. Buitenlandse valuta kunnen omgewisseld worden in banken en wisselkantoren. Indien u Qatar binnenkomt met meer dan 50 000 QAR, of een equivalent in een andere munteenheid, moet u hiervoor een aangifteformulier invullen bij de douane.

Het betalen met kredietkaarten is algemeen aanvaard. Er is een uitgebreid netwerk van bankautomaten waar men met kredietkaarten en sommige Belgische betaalkaarten baar geld kan verkrijgen. Opgelet: u moet uw bank vragen om de Maestro-functie te activeren voor het buitenland als u die fuctie wilt gebruiken.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.


Gsm / telefoon

Buitenlanders kunnen op vertoon van hun paspoort een prepaid gsm-kaart en nummer kopen bij Oodredoo of Vodafone, een van de twee lokale telefoonmaatschappijen in Qatar


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt uitsluitend verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, reisverzekeringagentschap), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten hun reis kunnen verderzetten.

Houders van een dubbele Belgisch-Qatarese nationaliteit dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.


Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsadvies, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs.