Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Rusland

Informatie over de algemene veiligheid in Rusland
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizen naar de gehele Russische Federatie worden afgeraden: zie rubriek Laatste update.

Wegens de uitgestrektheid van het land kan de veiligheidssituatie in Rusland sterk verschillen van regio tot regio. Mocht u alsnog naar Rusland afreizen of er reeds verblijven, dient u gezien de huidige context bijzonder waakzaam te zijn, ongeacht waar u zich bevindt.

Reis in geen enkel geval naar het grensgebied met Oekraïne: de situatie is er heel onvoorspelbaar en zeer gevaarlijk. Zie rubriek Laatste update.

Het is sterk afgeraden om in grensgebieden de hoofdwegen te verlaten. Deze gebieden zijn niet enkel erg gemilitariseerd, maar worden ook streng bewaakt om drugstrafiek en smokkel tegen te gaan. Incidenten zijn er steeds mogelijk. Het ontbreken van duidelijke grensmarkeringen, vooral in de bergen, kan ertoe leiden dat reizigers onbewust de grens overschrijden - wat een arrestatie en/of vervolging kan uitlokken. De mogelijke aanwezigheid van mijnen/explosief materiaal is een bijkomende risicofactor. Daarenboven vereisen verplaatsingen in deze grensgebieden (buiten de hoofdwegen) vaak speciale vergunningen en een officiële begeleider.

Vanwege het verhoogde risico op incidenten (gewapende overvallen, ontvoeringen, aanslagen...) wordt het afgeraden om naar de volgende regio's van de Noord-Kaukasus te reizen: Dagestan, Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Kabardië-Balkarië.

Terreurdreiging kan niet worden uitgesloten. Waakzaamheid is geboden op openbare plaatsen en aanbevelingen van de Russische overheid dienen steeds gevolgd te worden.

Het wordt sterk aanbevolen om alle bijeenkomsten en demonstraties in Rusland, zelfs vreedzame, te vermijden. Deze kunnen snel ontaarden in rellen en/of arbitraire arrestaties. Hou de evolutie van de situatie nauwgezet in de gaten (bronnen in het Engels hieronder) en volg de instructies op van de lokale orderdiensten.

Verwittig onmiddellijk de consulaire afdeling van de Ambassade in geval van aanhouding door de Russische ordediensten.

Het is sterk aangeraden om zich terughoudend op te stellen in de publieke uiting van eigen meningen over politieke kwesties. Indien u aanvoelt dat een gesprek over een gevoelig onderwerp escaleert, verander dan het onderwerp of verlaat het gesprek. Het delen van bepaalde meningen op sociale media is wettelijk strafbaar: zie rubriek Lokale wetgeving.

Kleine criminaliteit bestaat ook in Rusland. De meeste incidenten gebeuren 's nachts, in de buurt van bars of nachtclubs. Pas op voor zakkenrollers in openbare plaatsen (metro, restaurant…) . Er zijn gevallen bekend waarbij criminelen zich voordoen als politieagenten. In het algemeen wordt aanbevolen geen afgunst op te wekken en gezonde waakzaamheid aan de dag te leggen. 

Onze landgenoten worden regelmatig geviseerd door oplichters op het internet. Het gaat meestal over onechte liefdesrelaties die ontstaan via datingsites. Informatie over deze praktijken en hoe erop te reageren, is beschikbaar op deze website en de website van de Ambassade.

Reizigers kunnen op de hoogte blijven van de plaatselijke ontwikkelingen door de lokale pers te raadplegen. De volgende sites bieden verslaggeving in het Engels: Tass (officieel persagentschap), MoscowTimes (onafhankelijke journalistiek).

Om de Ambassade in staat te stellen u snel te contacteren in geval van een verslechterde veiligheidssituatie, kunnen reizigers zich registreren op Travellers Online.