Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Rusland

Informatie over de algemene veiligheid in Rusland
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizen naar de gehele Russische Federatie worden afgeraden: zie Laatste update.

Het algemene noodnummer is 112. Met een vaste lijn kan u ook onmiddellijk de brandweer (01), de politie (02), de ambulance (03) of de dienst voor gaslekken (04) bellen.

Door de uitgestrektheid van het land kan de veiligheidssituatie in Rusland sterk verschillen van regio tot regio. Gezien de huidige situatie dient u overal in Rusland bijzonder waakzaam te zijn. Blijf actief op de hoogte van de situatie ter plaatse door de lokale pers te raadplegen. De volgende Russische websites bieden verslaggeving in het Engels: TASS (officieel persagentschap), MoscowTimes (onafhankelijke journalistiek, VPN vereist).

Reis in geen enkel geval naar het grensgebied met Oekraïne: de situatie is er heel onvoorspelbaar en zeer gevaarlijk. Zie onze Laatste update.

In verschillende delen van Rusland zijn ontploffingen en drone-aanvallen gemeld. Zie onze Laatste update.

Het wordt sterk aanbevolen om alle bijeenkomsten en demonstraties in Rusland, zelfs vreedzame, te vermijden. Deze kunnen snel ontaarden in rellen en/of arbitraire arrestaties. Volg steeds de instructies van de lokale ordediensten.

Verwittig onmiddellijk de Ambassade in geval van aanhouding door de Russische autoriteiten.

Wees terughoudend in het uiten van eigen meningen over politieke kwesties. Indien u aanvoelt dat een gesprek over een gevoelig onderwerp escaleert, verander dan het onderwerp of verlaat het gesprek. Het publiek uiten van bepaalde meningen, ook op sociale media, is strafbaar: zie rubriek Lokale wetgeving.

Het is sterk afgeraden om in grensgebieden de hoofdwegen te verlaten. Deze gebieden zijn niet enkel erg gemilitariseerd, maar worden ook streng bewaakt om drugstrafiek en smokkel tegen te gaan. Incidenten zijn er steeds mogelijk. Het ontbreken van duidelijke grensmarkeringen, vooral in de bergen, kan ertoe leiden dat reizigers onbewust de grens overschrijden - wat een arrestatie en/of vervolging kan uitlokken. De mogelijke aanwezigheid van mijnen/explosief materiaal is een bijkomende risicofactor. Daarenboven vereisen verplaatsingen in deze gebieden vaak speciale vergunningen en een officiële begeleider.

Vanwege het verhoogde risico op incidenten (gewapende overvallen, ontvoeringen, aanslagen...) wordt het afgeraden om naar de volgende regio's van de Noord-Kaukasus te reizen: Dagestan, Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Kabardië-Balkarië.

Er bestaat een risico op terreuraanslagen in Rusland. Een terreuraanslag in een buitenwijk van Moskou in maart 2024 heeft 145 dodelijke slachtoffers veroorzaakt. De Russische overheid communiceert regelmatig over de verijdeling van terreuraanslagen op het Russische grondgebied. Waakzaamheid is geboden op openbare plaatsen en aanbevelingen van de lokale overheid dienen steeds nauwgezet opgevolgd te worden. De online brochure van het Nationaal Crisiscentrum bevat nuttig advies over hoe te reageren in geval van een terreuraanslag.

Straatcriminaliteit bestaat ook in Rusland. De meeste incidenten gebeuren 's nachts, in de buurt van bars of nachtclubs. Let op voor zakkenrollers op openbare plaatsen. Er zijn meldingen van criminelen die zich voordoen als politieagenten. Over het algemeen is het aanbevolen om geen afgunst op te wekken en steeds waakzaam te blijven.

Oplichters op het internet viseren regelmatig Belgische burgers. Het gaat meestal over valse liefdesrelaties die ontstaan via datingsites. Informatie over deze praktijken en hoe erop te reageren, is beschikbaar op deze website en de website van de Ambassade.

Een registratie via Travellers Online laat de Ambassade toe u snel te contacteren in geval van een grootschalig veiligheidsincident in Rusland.