Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Rusland

Informatie over klimaat en rampen in Rusland
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Wat te doen bij een ramp?

Denk aan de volgende stappen bij een ramp of grootschalig incident:

  1. Vermijd niet-essentiële verplaatsingen, respecteer de instructies van de lokale overheid en hou de evolutie van de situatie goed in de gaten via lokale media (bijvoorbeeld TASS in het Engels).
  2. Indien dit nog niet gebeurd is, informeer de Ambassade van uw aanwezigheid in Rusland via een registratie op Travellers Online. Bel de Ambassade enkel in geval van dringende nood, om zo de lijnen niet onnodig te blokkeren. Als de situatie het toelaat, geef de voorkeur aan communicatie per e-mail, met een duidelijke omschrijving van uw situatie, uw noden en uw contactgegevens. Volg indien mogelijk de Facebookpagina van de Ambassade en abonneer u op haar Telegram-kanaal.
  3. Denk eraan uw familie en naasten in België regelmatig gerust te stellen. Deze hebben de neiging om de Ambassade te bellen voor informatie en blokkeren zo onnodig de lijnen voor echte noodgevallen.

De contactgegevens van de Ambassade en het telefoonnummer voor noodgevallen zijn beschikbaar op de website.

Natuurrampen

Er vinden regelmatig overstromingen plaats, vooral in Siberië. In de lente en zomer zijn er vaak grote bosbranden. De Noordelijke Kaukasus en het Russische Verre Oosten worden af en toe getroffen door aardbevingen. Tijdens de voorjaarsdooi kunnen in bergachtige gebieden gevaarlijke modderstromen ontstaan. Volg de lokale media om de risico’s goed in te schatten en tijdig gewaarschuwd te worden in geval van een natuurramp.

Nucleair risico

Rusland telt veel nucleaire sites (energiecentrales, onderzoeksinstituten, …). Sommige bevinden zich in de buurt van Moskou en Sint-Petersburg. Het risico op een nucleair ongeval kan niet worden uitgesloten. Deze brochure bevat nuttig advies in geval van een nucleair incident. Volg nauwgezet de instructies op van de lokale autoriteiten.

Risico’s gelinkt aan het lokale klimaat

Het Russische grondgebied omvat veel klimaatzones. In de hoofdstad is het klimaat continentaal: warm in de zomer (rond 25°C) en koud tot erg koud in de winter (-25°C is niet uitzonderlijk). Gepaste kledij is vereist.

In de winter en in het vroege voorjaar dienen voetgangers zich te hoeden voor ijspegels die van daken, balkons en regenpijpen kunnen vallen.

Er is een groot risico op ijzel in de herfst, winter en lente. Zie ook Transport.