Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Rusland

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Rusland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizen naar de gehele Russische Federatie worden afgeraden.

Bent u momenteel in Rusland? Overweeg dan of uw aanwezigheid noodzakelijk is of verlaat het land tijdelijk.

Indien u de beslissing neemt om in Rusland te blijven, meld uw aanwezigheid dan bij de Ambassade van België (bijvoorbeeld via Travellers Online) en zorg dat al uw reisdocumenten in orde zijn, zodat u indien nodig snel kunt vertrekken.

Op 24 februari 2022 is Rusland een zogenaamde "speciale militaire operatie" (in werkelijkheid een grootschalige invasie) gestart in Oekraïne. Reis in geen enkel geval naar het grensgebied met Oekraïne: de situatie is er heel onvoorspelbaar en zeer gevaarlijk.

Hoe van Rusland naar België reizen ?

  • Er zijn geen rechtstreekse vluchten meer tussen de Europese Unie en Rusland. Het is nog steeds mogelijk om van Rusland naar België te vliegen, mits een tussenlanding in een derde land. Als Belg kan u ook over de weg naar een EU-land (Finland, Letland...) reizen. Concrete routes zijn opgenomen in de rubriek Vervoer;
  • Lokale ontwikkelingen kunnen tot een plotse verzadiging leiden van de routes om Rusland te verlaten (luchtverbindingen en wegen). Dit was het geval na de aankondiging van de gedeeltelijke mobilisatie (21 september 2022). Hou rekening met dit risico in uw reisplannen. De duur van uw reis kan (aanzienlijk) langer zijn dan oorspronkelijk gepland;
  • Er bestaat altijd een risico dat bestaande verbindingen zonder voorafgaande waarschuwing worden onderbroken. Het risico om in Rusland gestrand te zijn voor onbepaalde tijd mag dus niet worden onderschat. Dit kan allerlei gevolgen hebben (op financieel vlak, visa, familiaal...), die de Belg in Rusland moet anticiperen;
  • De Russische wetgeving laat Belgen niet toe om over land naar Wit-Rusland te reizen. Meer informatie hierover in de rubriek Vervoer.

Essentieel advies voor Belgen in Rusland

Het wordt met klem aangeraden om alle bijeenkomsten en demonstraties, zelfs vreedzame, te vermijden. Deze kunnen immers snel ontaarden in rellen of arbitraire arrestaties. In geval van aanhouding, verwittig dan onmiddellijk de Ambassade. Hou de evolutie van de situatie in de gaten en volg de instructies op van de lokale ordediensten. Wees terughoudend in het uiten van persoonlijke meningen over gevoelige kwesties, ook online. Deze adviezen en bijkomende belangrijke informatie over veiligheid in Rusland vindt u onder de rubriek Algemene veiligheid.

Westerse betaalkaarten (Mastercard, Visa, Maestro…) werken niet meer in Rusland. Het is ook zeer moeilijk geworden om elektronisch geld over te schrijven naar Rusland. Reizigers dienen dus andere betaalmogelijkheden te voorzien (contant geld, Russische bankkaart...). Een lijst met bijkomende essentiële informatie voor reizigers is opgenomen onder de rubriek Praktische info.

Houders van zowel de Belgische als de Russische nationaliteit (dubbele nationaliteit) kunnen worden gemobiliseerd door het Russische leger - zelfs indien ze voor een kort verblijf in Rusland zijn. Houders van de dubbele nationaliteit kunnen geen aanspraak maken op de Belgische consulaire bijstand wanneer de instemming van de plaatselijke overheid vereist is (art. 79 van het Belgische Consulaire Wetboek).

Om Rusland te betreden hebben Belgen een visum nodig. Zie rubriek Praktische info.

Registreer steeds uw verblijf in Rusland op Travellers Online. De contactgegevens van de Ambassade zijn beschikbaar op deze website. Lees alle rubrieken van het reisadvies.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Buitenlandse reizigers moeten geen negatief PCR-resultaat meer voorleggen (ook geen vaccinatiebewijs) om naar Rusland te reizen. Ze moeten wel nog steeds het verplicht formulier (in het Engels, website toegankelijk buiten de EU) voorleggen bij aankomst in Rusland. De COVID-19-inreisbeperkingen kunnen snel veranderen: raadpleeg daarom de Russische Ambassade in België net voor uw vertrek om de meeste actuele informatie te verkrijgen. Meer informatie over dit thema vindt u onder de rubriek Gezondheid en hygiëne.