Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Rusland

Praktische info over reizen in Rusland
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Contactgegevens van de Ambassade

Raadpleeg de website van de Ambassade. Consulaire bijstand wordt verleend aan Belgen die tevergeefs hulp hebben gezocht bij personen of organisaties die tot hun dienst staan (lokale hulpverlening, verzekeringen, touroperator, ziektekostenverzekering, bank, werkgever...). De bijstand eindigt zodra de reiziger zijn reis met eigen middelen kan voortzetten. Lees hier wat consulaire bijstand inhoudt.

Hoe kan ik Rusland verlaten?

De recente gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op de mobiliteit tussen Rusland en België. Specifieke routes vanuit Rusland vindt u in de rubriek Vervoer.

Om het Russische grondgebied te verlaten, moet de Belgische reiziger in het bezit zijn van zijn paspoort. Als uw paspoort tijdens uw verblijf in Rusland gestolen werd of verloren is, dan moet u onmiddellijk aangifte doen bij het dichtstbijzijnde Russische politiebureau. De procedure om een nieuw paspoort te krijgen is te lezen op de website van de Ambassade.

Om Rusland te verlaten moet u een geldig Russisch visum en uw migratiekaart tonen (zie hieronder). Indien u langer dan 7 dagen in Rusland verbleef, moet u ook de registratieplicht hebben uitgevoerd (zie hieronder). Als deze voorwaarden niet vervuld zijn, dan zal u eerst uw situatie moeten regulariseren bij Russische Federale Migratiedienst alvorens Rusland te mogen verlaten. Hou er rekening mee dat dit meerdere dagen kan duren.

Als u met een hond of kat reist, zijn er speciale documenten nodig om van Rusland naar de EU te reizen: zie de website van het FAVV.

De grensovergang met Rusland

Russische grenscontroles: de Russische grenswachten voeren soms strenge controles uit bij aankomst of vertrek van buitenlanders, voornamelijk op luchthavens. Deze grondige controles zijn niet systematisch. Bij zo’n controle kan de reiziger verhoord worden en kan de inhoud van zijn elektronische apparaten (met inbegrip van mobiele telefoons en laptops) gecontroleerd worden.

Inreisvoorwaarden: bij binnenkomst in Rusland moet elke reiziger in het bezit zijn van een paspoort en een geldig Russisch visum. De geldigheidsduur van het paspoort moet de geldigheidsduur van het visum overschrijden met minstens 6 maanden. Houders van een Belgisch diplomatiek of dienstpaspoort zijn niet meer vrijgesteld van de visumplicht. De voorwaarden om een Russisch visum te krijgen bevinden zich op de website van de Ambassade van Rusland in België.

E-visa: sinds zomer 2023 is het mogelijk om naar Rusland te reizen met een elektronisch visum (e-visa). Dit elektronisch visum kan enkel gebruikt worden om Rusland in- en uit te reizen via specifieke grensovergangen. De Russische grensovergangen die het elektronische visum erkennen worden hier opgesomd.

COVID-19-inreisbeperkingen: zie Gezondheid en hygiëne.

Vreemde valuta: er is geen douaneaangifte nodig als het bedrag bij aankomst lager is dan 10 000 USD contant geld (of een evenwaardig bedrag in een andere munt). Het is verboden om het Russische grondgebied te verlaten met meer dan 10 000 USD contant geld (of een evenwaardig bedrag in een andere munt). Gebruik de wisselkoers van de Russische Centrale Bank om de waarde van valuta te berekenen.

Migratiekaart: aan de Russische grens wordt de reiziger gevraagd om een migratiekaart (klein blad papier) te ondertekenen. Dit papier moet gedurende het hele verblijf in het paspoort worden bewaard. Talrijke hotels in Rusland vragen de migratiekaart alvorens een overnachting toe te laten. De kaart moet bij het verlaten van Rusland aan de grenswachten worden teruggegeven.

Transitvisa: u heeft geen transitvisum nodig als u minder dan 24 uur in de transitzone van de luchthaven blijft. Als de transit niet aan deze voorwaarden voldoet (bv. u moet van luchthaven wisselen en de transitzone verlaten), dan moet u op voorhand een transitvisum aanvragen bij de Russische Ambassade in België. In het bezit zijn van een visum voor het eindbestemmingsland betekent geen vrijstelling van het transitvisum.

Journalisten: journalisten worden uitgenodigd om contact op te nemen met de FOD Buitenlandse Zaken (link) alvorens naar Rusland af te reizen. Er is een speciaal visum nodig om persactiviteiten in Rusland uit te voeren, alsook speciale vergunningen om professionele uitrusting mee te nemen. Dit visum en deze vergunningen worden door de Russische Ambassade in België afgeleverd. Het is streng verboden om persactiviteiten in Rusland uit te voeren op basis van een toeristisch visum.

Verplichte registratie

Alle informatie over de registratievereisten vindt u op de website van het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken (site in het Russisch, enkel bereikbaar buiten de EU). Enkele specifieke aandachtspunten (indicatieve en niet-exhaustieve lijst):

  • Als u langer dan 7 dagen in Rusland verblijft, dan moet u zich registreren bij de lokale overheid. Hotels zorgen gewoonlijk voor de registratie van hun gasten. Het wordt evenwel aangeraden om na te gaan of de registratie werd uitgevoerd.
  • Medisch onderzoek en biometrische registratie: sinds 2021 moeten buitenlanders die in Rusland werken of langer dan 90 dagen in Rusland verblijven, een medisch onderzoek ondergaan en hun foto en vingerafdrukken laten registreren. Aan deze verplichting moet binnen bepaalde termijnen worden voldaan (die afhangen van het profiel van de buitenlander), via een door het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken erkende instelling. Voor Moskou is de procedure hier beschikbaar: link (site in het Russisch, bereikbaar buiten de EU). Deze verplichting geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar en evenmin voor ambtenaren van internationale organisaties/personeel van diplomatieke missies en hun gezinsleden.

Betaalmiddelen

Westerse betaalkaarten (Mastercard, Visa,…) werken niet meer in Rusland. Het is erg ingewikkeld geworden om geld naar Rusland elektronisch over te schrijven. Oplossingen zoals WesternUnion, MoneyGram of TransferWise zijn niet langer beschikbaar. Reizigers moeten er dus voor zorgen dat ze ter plaatste andere betaalmiddelen hebben (contant geld, Russische bankkaart,...).

De in- en uitvoer van vreemde valuta is onderhevig aan strenge regels (zie hierboven, hoofdstuk “De grensovergang met Rusland”).

Veel banken in Rusland bieden de mogelijkheid om geld te wisselen. Buitenlanders moeten hiervoor hun paspoort tonen.

Dubbele nationaliteit

Houders van zowel de Belgische als de Russische nationaliteit (bipatriden) kunnen consulaire bijstand krijgen, behalve wanneer de toestemming van de plaatselijke autoriteiten vereist is (zie art. 79 van het Consulaire Wetboek). In de overgrote meerderheid van de gevallen aanvaarden de Russische autoriteiten geen consulaire bijstand voor burgers met dubbele nationaliteit.

Reizigers met dubbele nationaliteit kunnen mogelijks verplicht worden, bij het verlaten van Rusland, een geldig Russisch paspoort te tonen. Deze verplichting wordt niet systematisch opgelegd door de Russische grenswachters. Indien de reiziger met de dubbele nationaliteit in dit geval enkel een Belgisch paspoort heeft, dan zal hij/zij de productie van een Russisch paspoort moeten afwachten alvorens Rusland te mogen verlaten. Belgisch-Russische reizigers worden daarom aangeraden om (ook) een geldig Russisch paspoort mee te nemen.

Nuttige links

Travellers Online: om in geval van crisis contact met de Ambassade te vergemakkelijken, is het aanbevolen om uw reisplannen vooraf te registreren.

Op reis in het buitenland: op de website van de FOD Buitenlandse Zaken is er heel wat nuttige informatie te vinden (reizen met een huisdier, advies voor duurzaam reizen...).

Belgische Ambassade in Moskou: dit is de Belgische diplomatieke post die verantwoordelijk is voor het volledige Russische grondgebied. Er is geen Belgisch Consulaat-Generaal meer in Sint-Petersburg (gesloten in 2022).

Ambassade van Rusland in België: website van de Ambassade van Rusland in Brussel

Reizigers kunnen op de hoogte blijven van de plaatselijke ontwikkelingen door de lokale pers te raadplegen (in het Engels): TASS (officieel persbureau), MoscowTimes (onafhankelijke journalistiek).

Andere nuttige informatie is te lezen op onze website Reis Wijs.