Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Rusland

Praktische info over reizen in Rusland
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Contactgegevens van de Ambassade

Raadpleeg de website van de Ambassade. Consulaire bijstand wordt verleend aan Belgen die tevergeefs hulp hebben gezocht bij personen of organisaties die tot hun dienst staan (lokale hulpverlening, verzekeringen, touroperator, ziektekostenverzekering, bank, werkgever...). De bijstand eindigt zodra de reiziger zijn reis met eigen middelen kan voortzetten. Hier vindt u meer info betreffende consulaire bijstand.

Hoe kunt u Rusland verlaten?

De recente gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op de mobiliteit tussen Rusland en België. Voor meer informatie over de nog bestaande verbindingen (via lucht en over land) tussen Rusland en België, zie rubriek Vervoer.

Om het Russische grondgebied te verlaten, moet de Belgische reiziger in het bezit zijn van zijn reispas. Als uw reispas tijdens uw verblijf in Rusland gestolen of verloren werd, dan moet u onmiddellijk aangifte doen bij het dichtstbijzijnde Russische politiebureau. De procedure om een nieuw paspoort te krijgen is te lezen op de website van de Ambassade.

Om Rusland te verlaten moet de reiziger ook in het bezit zijn van een geldig Russisch visum. De reiziger moet ook zijn registratieplicht hebben uitgevoerd (zie hieronder). In geval van overschrijding van de toegelaten verblijfperiode en/of afwezigheid van registratie, moet de reiziger zijn situatie regulariseren bij de Russische Federale Migratiedienst alvorens Rusland te kunnen verlaten.

Verplichte registratie

Alle informatie over de registratievereisten vindt u op de website van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken (in het Russisch en enkel bereikbaar buiten de EU). Enkele specifieke aandachtspunten (niet-exhaustieve lijst):

  • Elke reiziger die langer dan 7 dagen in Rusland verblijft, dient zich te registreren bij de lokale overheid. Hotels zorgen gewoonlijk voor de registratie van hun gasten. Het wordt evenwel aangeraden om na te gaan of de registratie werd uitgevoerd.
  • Medisch onderzoek:  sinds december 2021 moeten buitenlanders die werkzaam zijn in Rusland en hun gezinsleden een medisch onderzoek ondergaan. Dit onderzoek moet uitgevoerd worden bij een instelling aangeduid door het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken. Werknemers hebben 30 dagen (vanaf aankomst in Rusland) om het medische onderzoek te ondergaan. Het medisch attest heeft een beperkte geldigheidsduur en moet hernieuwd worden binnen de 30 dagen na de vervaldag. Kinderen onder 6 jaar, medewerkers van internationale organisaties/personeel van diplomatieke missies en hun gezinsleden zijn vrijgesteld van deze verplichting. U vindt meer informatie op de volgende website: link (in het Russisch en enkel bereikbaar buiten de EU).

Foto en vingerafdrukken : sinds december 2021 dienen reizigers die naar Rusland gaan om er te werken, binnen de 30 dagen na aankomst hun foto en vingerafdrukken te laten registreren. Deze verplichting geldt ook voor mensen die voor een lange periode (> 90 dagen) naar Rusland komen (zonder link met een beroepsactiviteit), maar zij krijgen 90 dagen om de registratie uit te voeren. De verplichting om de foto en vingerafdrukken te registreren is niet van toepassing op kinderen onder 6 jaar, noch op medewerkers van internationale organisaties/personeel van diplomatiek missies en hun familieleden.

Geld en valuta

Westerse betaalkaarten (Mastercard, Visa…) werken niet meer in Rusland. Het is erg ingewikkeld geworden om elektronisch geld naar Rusland over te schrijven. Oplossingen zoals WesternUnion, MoneyGram of TransferWise zijn niet langer beschikbaar. Reizigers moeten dus ervoor zorgen dat ze ter plaatste andere betaalmiddelen hebben (contant geld, Russische bankkaart...).

De reiziger hoeft geen douaneaangifte te doen als hij Rusland inreist met minder dan USD 10 000 contant geld (of een evenwaardig bedrag in een andere valuta). Het is verboden om het Russische grondgebied te verlaten met meer dan USD 10 000 contant geld (of een evenwaardig bedrag in een andere valuta). Om de waarde van valuta te berekenen, dient men de wisselkoers van de Russische Centrale Bank te gebruiken.

Russische steden beschikken over veel wisselkantoren waar men gemakkelijk valuta kan wisselen.

Dubbele nationaliteit

Houders van zowel de Belgische als de Russische nationaliteit (bipatriden) kunnen consulaire bijstand krijgen, behalve wanneer de toestemming van de plaatselijke autoriteiten vereist is (zie art. 79 van het Consulaire Wetboek). In de overgrote meerderheid van de gevallen aanvaarden de Russische autoriteiten geen consulaire bijstand voor burgers met dubbele nationaliteit.

Inreisformaliteiten

Basisvoorwaarden: elke reiziger moet in het bezit zijn van een reispas en een geldig Russisch visum. De geldigheidsduur van het paspoort moet de geldigheidsduur van het visum overschrijden met ten minste 6 maanden. Houders van een Belgisch diplomatiek of dienstpaspoort zijn niet meer vrijgesteld van de visumplicht. Lees meer over de voorwaarden om een Russisch visum te krijgen op de website van de Ambassade van Rusland in België.

COVID-19-inreisbeperkingen: raadpleeg rubriek Laatste update.

Immigratiekaart: aan de Russische grens wordt de reiziger gevraagd om een immigratiekaart in te vullen. De reiziger dient deze kaart gedurende het volledige verblijf in Rusland te bewaren. Bij het verlaten van Rusland zal de reiziger deze kaart moeten overhandigen aan de douane.

Regio’s Sint-Petersburg en Kaliningrad: het speciale systeem van elektronische visa (“e-visum”) dat voor deze twee regio's bestond, werd tijdelijk opgeschort. Zie de officiële site.

Transitvisa: een reiziger heeft geen transitvisum nodig als hij/zij minder dan 24 uur in de transitzone van de luchthaven blijft. Als de transit niet aan deze voorwaarden voldoet (bv. de reiziger moet van luchthaven wisselen en de transitzone verlaten), dan moet hij/zij op voorhand een transitvisum aanvragen bij de Russische Ambassade in België. In het bezit zijn van het visum van het eindbestemmingsland is niet voldoende om zonder transitvisum door Rusland te reizen.

Journalisten: journalisten en fotografen met professionele uitrusting dienen tijdig de Russische Ambassade in België te contacteren om alle noodzakelijke vergunningen te verkrijgen alvorens af te reizen.

Links

Travellers Online: om in geval van crisis contact met de Ambassade te vergemakkelijken, is het aanbevolen om uw reisplannen vooraf te registreren.

Op reis in het buitenland: op de website van de FOD Buitenlandse Zaken is er heel wat nuttige informatie te vinden (reizen met een huisdier, advies voor duurzaam reizen...).

Belgische Ambassade in Moskou: dit de Belgische diplomatieke post die verantwoordelijk is voor het volledige Russische grondgebied. Er is geen Belgisch Consulaat-Generaal meer in Sint-Petersburg (gesloten in 2022).

Ambassade van Rusland in België: website van de Ambassade van Rusland in Brussel

Reizigers kunnen op de hoogte blijven van de plaatselijke ontwikkelingen door de lokale pers te raadplegen (in het Engels): Tass (officieel persbureau), MoscowTimes (onafhankelijke journalistiek).