Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Rusland

Informatie over vervoer in Rusland
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Deze rubriek bevat belangrijke informatie over mogelijke routes om Rusland te verlaten (over weg en via lucht), alsook over transport binnen Rusland (auto, trein en fiets).

Landgrenzen

Russische landgrenzen met EU-landen

Als Belg kan u de Russische landgrens oversteken met de volgende EU-landen: Finland, Estland, Letland, Litouwen (vanuit Kaliningrad) of Polen (vanuit Kaliningrad).

 • Indien u van plan bent de grens te voet over te steken, dan moet u nagaan of dit toegelaten is. Sommige grensposten laten dit niet toe (bijvoorbeeld tussen Rusland en Finland)
 • Indien u van plan bent de grens met uw wagen over te steken, dan dient u alle formaliteiten voor het land van bestemming te vervullen (verzekering, rijbewijs...)
 • Het is ook mogelijk om de grens met de bus over te steken. Verschillende busmaatschappijen bieden busreizen aan vanuit Rusland (Moskou of St.Petersburg) naar Europese bestemmingen. Niet-exhaustieve lijst: EcolinesLuxexpressSkandinaviaSovavto.

Grenscontroles kunnen tot zeer grote vertragingen leiden bij het overschrijden van de landgrens. Reizigers moeten dus voorbereid zijn op een lange wachttijd (voldoende water en voedingswaren, brandstof...).

Hou rekening met de COVID-19-maatregelen van het land van bestemming. Onze reisadviezen bevatten hierover relevante informatie: FinlandEstlandLetland, Polen en Litouwen.

Opgelet: Estland, Letland, Litouwen en Polen hebben aangekondigd dat vanaf 19 september 2022 Russische staatsburgers met een Schengenvisum (d.i. een kort verblijf visum, voor 90 dagen of minder) hun landgrenzen niet meer mogen oversteken. Ook Finland heeft aangekondigd vanaf 30 september beperkingen in te voeren ten opzichte van Russische staatsburgers die houder zijn van een Schengenvisum. Indien u samen reist met Russische passagiers die een Schengenvisum hebben, dan zullen zij de grens niet mogen oversteken. Belgen (alsook Russen met een Belgische verblijfsvergunning) vallen niet onder deze maatregel en kunnen dus in principe de landgrens van deze vijf landen wel oversteken.

Russische landgrenzen met andere landen

 • Oekraïne: reis in geen enkel geval naar het grensgebied tussen Rusland en Oekraïne. De situatie is er heel onvoorspelbaar en zeer gevaarlijk. Zie rubriek Laatste update.
 • Wit-Rusland: de Russische en Wit-Russische wetgeving laat buitenlanders niet toe om de landgrens tussen de twee landen over te steken. Belgische reizigers mogen dus niet van Rusland naar Wit-Rusland reizen over de weg of via het spoor. Om uitwijzing, vervolging en/of een boete te voorkomen, kan u enkel met het vliegtuig tussen deze twee landen reizen. Bijkomende informatie is beschikbaar op het reisadvies voor Wit-Rusland. Dit verbod geldt niet voor Belgische reizigers die ook de Russische of Wit-Russische nationaliteit hebben (bipatriden).
 • Georgië: het oversteken via de enige grenspost tussen Rusland en Georgië (Verkhny Lars/Zemo Larsi) is onderhevig aan regelmatige beperkingen, soms opgelegd zonder voorafgaande waarschuwing. Deze overgang kan ook door sneeuw geblokkeerd worden. Informeer u alvorens u naar deze grenspost te begeven. Hou er rekening mee dat Georgië het illegaal beschouwt om vanuit Rusland de regio's Abchazië en Tskhinvali (Shida Kartli/Zuid-Ossetië) te betreden. Belangrijke informatie hierover vindt u op ons reisadvies voor Georgië.
 • Azerbeidzjan, Kazachstan, Mongolië, China en Noord-Korea: grensovergangen tussen Rusland en deze landen zijn onderhevig aan regelmatige beperkingen, soms opgelegd zonder voorafgaande waarschuwing. Informeer u alvorens naar deze grenzen te reizen.

Luchtverbindingen

Er zijn geen directe vluchten meer tussen de EU en Rusland. Het is nog steeds mogelijk om vanuit Rusland naar België te vliegen mits een tussenstop in een derde land. De volgende luchtverbindingen zijn nog beschikbaar vanuit Rusland (niet-exhaustieve lijst):

 • naar Turkije: vluchten vanuit Rusland naar Istanbul/Ankara/Antalya
 • naar de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar: vluchten vanuit Rusland naar Dubai, Abu Dhabi of Doha
 • naar Armenië (Jerevan), Azerbeidzjan (Bakoe), Egypte (Caïro), Kazachstan (Astana, Almaty) en Oezbekistan (Tasjkent)

Vanuit deze derde landen kan de reiziger naar België vliegen of naar een luchthaven dichtbij België. Als u tijdens uw tussenstop de internationale transitzone van de luchthaven moet verlaten, hou dan rekening met de visumvereisten van het transitland en de COVID-19-beperkingen. Raadpleeg de desbetreffende reisadviezen.

Op 11 april 2022 heeft de Europese Commissie 21 Russische luchtvaartmaatschappijen (inclusief Aeroflot en Pobeda) toegevoegd aan de EU Air Safety “zwarte lijst” omdat hun vliegtuigen opereren zonder erkende luchtwaardigheidsbewijzen. De website van de Europese Commissie bevat meer informatie hierover.

Reizigers kunnen ook Rusland via een landgrens verlaten (bv. naar Finland, zie hierboven), om vervolgens vanuit dit buurland een vlucht (eventueel low cost) naar België te nemen. Een dergelijke  route is vaak minder duur, maar kan een langere reistijd vergen.

Reizen met de auto

Het is aangeraden geregistreerde taxi's te verkiezen boven private taxi's, de aanwezigheid van veiligheidsgordels te controleren en na te gaan dat de meter bij het begin van de rit wordt aangezet. Het is gemakkelijk om een officiële taxi te regelen via uw hotel of via één van de beschikbare apps (de meeste verspreide zijn Yandex en Uber).  

Langeafstandsbussen en minibussen die steden met elkaar verbinden zijn soms erg oud en in slechte staat. Het wordt aanbevolen om nieuwere voertuigen met een goede passagiersbescherming te verkiezen.

Het is mogelijk om in Rusland met uw eigen wagen rijden, op voorwaarde dat verzekeringen en voertuigdocumenten in orde zijn. Het Belgische rijbewijs (uitgereikt na 1968) en het internationale rijbewijs worden erkend in Rusland. Indien de reiziger langer dan 60 dagen in Rusland verblijft, dan dient hij een Russisch rijbewijs (in het Russisch, toegankelijk vanuit Rusland) aan te vragen.

De snelheidsbeperkingen (60 km/h in bebouwde kom, 90 km/h buiten bebouwde kom en 110 km/h op autosnelwegen), rijden onder invloed (nultolerantie voor alcohol achter het stuur) en algemene verkeersregels worden streng gecontroleerd. In Rusland rijdt men rechts.

Buitenlandse automobilisten worden aangeraden om extra voorzichtig te zijn op de weg, aangezien het rijgedrag kan verschillen van wat ze gewend zijn. Buiten de grote steden kunnen de wegen in slechte staat verkeren en slecht verlicht zijn. Het is niet ongewoon om dieren op de baan te zien, zelfs op snelwegen. Omwille van het Russische klimaat is het risico op ijzel vrij hoog. In geval van ongeval is het verboden het voertuig te verplaatsen vooraleer de vaststellingen plaatsvinden. Om de ongevalsvaststelling uit te voeren is het aangeraden de politie te bellen (02 of 112).

Treinverkeer

Rusland heeft een goed ontwikkeld spoornetwerk. Reizigers moeten bij het instappen hun paspoort tonen. Zoals elders is het steeds aanbevolen om bagage zelf in te pakken en te bewaken tijdens de treinrit. Weiger u te ontfermen over pakjes van vreemden.

Verplaatsingen per fiets

Buiten Moskou en Sint-Petersburg wordt fietstoerisme en fietstochten sterk afgeraden. De vrijwel totale afwezigheid van fietspaden en bewegwijzering voor fietsers brengt grote veiligheidsrisico's met zich mee. Daarbij komt ook het chaotische verkeer in de stad en het soms roekeloze rijgedrag van automobilisten, waaronder vrachtwagens op de snelwegen. Deze risico's zijn 's nachts nog groter. Het klimaat in Rusland (zie de rubriek Klimaat en rampen), alsook de lange afstanden tussen bewoonde gebieden, zorgen voor aanzienlijke extra gevaren voor fietsers.