Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Rusland

Informatie over vervoer in Rusland
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

In deze rubriek vindt u nuttige informatie over routes om Rusland te verlaten (over land en via de lucht). Zorg eerst dat uw reisdocumenten, die van uw reisgenoten en van uw huisdieren in orde zijn (paspoort, migratiekaart, visum, etc.) Zie Praktische informatie.

Luchtverbindingen

Er zijn geen directe vluchten meer tussen de EU en Rusland. Het is nog steeds mogelijk om vanuit Rusland naar België te vliegen mits een tussenstop in een derde land.

De Europese Commissie heeft 22 Russische luchtvaartmaatschappijen (inclusief Aeroflot) toegevoegd aan de EU Air Safety “zwarte lijst”. De website van de Europese Commissie bevat meer uitleg hierover. Denk goed na voordat u beslissing neemt om met deze luchtvaartmaatschappijen te reizen. Neem van tevoren contact op met uw verzekeringsmaatschappij om na te gaan welke impact deze beslissing heeft op uw verzekering. Als gevolg van de oorlog, kan het risico van onopzettelijke aanvallen op burgervliegtuigen door strijdkrachten niet worden uitgesloten, vooral maar niet uitsluitend in de grensregio met Oekraïne.

De volgende niet-Russische luchtvaarmaatschappijen bieden nog verbindingen aan met Rusland (niet exhaustieve lijst): Turkish Airlines (Turkije), Pegasus (Turkije), Air Serbia (Servië), FlyDubaï (VAE), Etihad (VAE), Emirates (VAE), Qatar Airways (Qatar), Georgian Airways (Georgië), Azal (Azerbeidzjan), ElAl (Israël), EgyptAir (Egypte), Royal Air Maroc (Marokko), Uzbekistan Airways (Oezbekistan), Air China (China), etc.

Vanuit deze derde landen kan u naar België vliegen of naar een luchthaven dichtbij België. Als u tijdens uw tussenstop de internationale transitzone van de luchthaven moet verlaten, hou dan rekening met de visumvereisten van het transitland. Raadpleeg hiervoor de desbetreffende reisadviezen.

U kan Rusland ook via de weg verlaten (zie hieronder), om vervolgens vanuit een buurland naar België te vliegen. Een dergelijke route is vaak minder duur, maar kan langer duren.

Landgrenzen

Rusland heeft een landgrens met de volgende EU-landen: Finland, Estland, Letland en – vanuit Kaliningrad – Litouwen en Polen. Hou rekening met de volgende punten alvorens naar de grens te reizen:

 • Controleer of de grensovergang open is. Finland bijvoorbeeld, heeft al haar grensovergangen met Rusland voorlopig gesloten. Letland sloot twee (van de vier) grensovergangen. Vanaf 1 februari 2024 zal Rusland de grensovergang Ivangorod-Narva met Estland voor voertuigen sluiten. Andere grensovergangen kunnen in de nabije toekomst worden gesloten, mogelijks zonder voorafgaande kennisgeving. Contacteer op voorhand de grensovergang om na te gaan of deze open is: Rusland, Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Om deze websites vanuit Rusland te bezoeken is soms een VPN nodig;
 • Controleer of uw wagen de grens mag oversteken. Verschillende EU-landen (waaronder Polen, Letland, Estland, Litouwen en Finland) hebben besloten dat voertuigen met een Russische nummerplaat niet meer de EU via hun grens mogen binnenkomen – onder risico van terugdrijving of inbeslagname van het voertuig. Dit verbod geldt voor de voertuigen die in Rusland zijn geregistreerd, ongeacht de nationaliteit van de bestuurder en inzittenden;
 • Verschillende maatschappijen bieden busverbindingen aan van Rusland (Moskou of St. Petersburg) naar Europese bestemmingen. Bijvoorbeeld: Ecolines, Luxexpress, Skandinavia. De sluiting van sommige grensovergangen (zie hierboven) kan een impact hebben op deze busverbindingen. Neem contact op met het busbedrijf voor meer informatie;
 • Er zijn geen treinverbindingen meer van Rusland naar de EU. De treinverbinding tussen Moskou en Kaliningrad is behouden, maar passagiers mogen de trein niet verlaten tijdens de transit in Litouwen;
 • Soms is het niet toegestaan om te voet de landgrens over te steken;
 • Sommige grensposten hebben speciale openingstijden of regels, die zonder verwittiging kunnen veranderen. Bel op voorhand de betreffende grenswacht voor meer informatie;
 • Russische burgers met een Schengenvisum (d.w.z. een visum voor kort verblijf, 90 dagen of minder) moeten aan zeer strenge voorwaarden voldoen om de landgrens naar Estland, Letland, Litouwen en Polen te mogen oversteken. Russische burgers met een Schengenvisum moeten zich informeren over de voorwaarden die van toepassing zijn (deze verschillen van land tot land). Zie de websites hierboven. Deze beperkingen zijn niet van toepassing op Belgische burgers, noch op Russische burgers met een geldige Belgische verblijfskaart;
 • Grenscontroles kunnen tot zeer lange wachttijden leiden. Reizigers moeten hierop voorbereid zijn (voldoende water en voedingswaren, brandstof...).

Dit zijn aandachtspunten voor de landgrenzen met de andere buurlanden van Rusland:

 • Oekraïne: reis in geen enkel geval naar het grensgebied tussen Rusland en Oekraïne. De situatie is er onvoorspelbaar en zeer gevaarlijk. Zie Laatste update.
 • Wit-Rusland: de Russische wetgeving verbiedt burgers van zogenaamde “onvriendelijke landen” (waaronder België) om de landsgrens met Wit-Rusland over te steken. Belgische reizigers mogen dus niet van Rusland naar Wit-Rusland reizen over de weg of via het spoor. Om uitwijzing, vervolging en/of een boete te voorkomen, kan u enkel met het vliegtuig tussen deze twee landen reizen. Lees ook het reisadvies voor Wit-Rusland. Dit verbod geldt niet voor Belgische reizigers die ook de Russische of Wit-Russische nationaliteit en paspoort hebben (bipatriden).
 • Noorwegen: in september 2023 werd een inreisbeperking aangekondigd voor voertuigen met een Russische nummerplaat. Neem contact op met de Noorse grenswachten (link) alvorens naar de grens te rijden met uw voertuig;
 • Georgië: het oversteken via de enige grenspost tussen Rusland en Georgië (Verkhny Lars/Zemo Larsi) is onderhevig aan regelmatige beperkingen, soms opgelegd zonder voorafgaande waarschuwing. Deze overgang kan ook door sneeuw geblokkeerd worden. Versterkte controles leiden regelmatig tot lange wachttijden aan de Georgische grens. Informeer u alvorens naar deze grenspost te gaan. Hou er rekening mee dat Georgië het illegaal beschouwt om vanuit Rusland de regio's Abchazië en Tskhinvali (Shida Kartli/Zuid-Ossetië) te betreden. Belangrijke informatie hierover vindt u op ons reisadvies voor Georgië.
 • Azerbeidzjan, Kazachstan, Mongolië, China en Noord-Korea: de grensovergangen tussen Rusland en deze landen zijn regelmatig onderhevig aan beperkingen, omwille van weeromstandigheden of andere redenen. Informeer u alvorens naar deze grenzen te reizen.

 

Reizen in Rusland

Auto

Het is aangeraden officiële taxi’s te nemen met meter en veiligheidsgordel. Een officiële taxi kan makkelijk geregeld worden via een hotel of via één van de beschikbare apps (de meeste verspreide is Yandex). Langeafstandsbussen en minibussen die steden met elkaar verbinden, zijn soms erg oud en in slechte staat. Verkies recente voertuigen, die een goede passagiersbescherming bieden.

Het is mogelijk om in Rusland met uw eigen wagen rijden, op voorwaarde dat verzekeringen en voertuigdocumenten in orde zijn. Het Belgische rijbewijs (uitgereikt na 1968) en het internationale rijbewijs worden erkend in Rusland. Indien de reiziger langer dan 60 dagen in Rusland verblijft, dan dient hij een Russisch rijbewijs (in het Russisch, website toegankelijk vanuit Rusland) aan te vragen.

De verkeersregels worden streng gecontroleerd. De snelheidsbeperkingen zijn 60 km/u in bebouwde kom, 90 km/u buiten bebouwde kom en 110 km/u op autosnelwegen. Er is een nultolerantie voor alcohol achter het stuur. In Rusland rijdt men rechts.

Buitenlandse automobilisten worden aangeraden om extra voorzichtig te zijn op de weg, aangezien het rijgedrag kan verschillen van wat ze gewend zijn. Buiten de grote steden kunnen de wegen in slechte staat verkeren en slecht verlicht zijn. Het is niet ongewoon om dieren op de baan te zien, zelfs op snelwegen. Omwille van het Russische klimaat is het risico op ijzel vrij hoog. In geval van ongeval is het verboden het voertuig te verplaatsen vooraleer de vaststellingen plaatsvinden. Om de ongevalsvaststelling uit te voeren is het aangeraden de politie te bellen (02 of 112).

Trein

Rusland heeft een goed ontwikkeld spoornetwerk. Reizigers moeten bij het instappen hun paspoort tonen. Zoals elders is het aangeraden eigen bagage zelf in te pakken, deze in de gaten te houden (vooral ’s nachts) en geen pakjes van vreemden aan te nemen.

Fiets

Buiten Moskou en Sint-Petersburg worden fietstoerisme en fietstochten sterk afgeraden. De vrijwel totale afwezigheid van fietspaden en bewegwijzering voor fietsers brengt grote veiligheidsrisico's met zich mee. Het chaotische verkeer in de stad, en het soms roekeloze rijgedrag van automobilisten (waaronder vrachtwagens op de snelwegen) is heel gevaarlijk voor fietsers. Deze risico's zijn 's nachts nog groter. Het klimaat in Rusland (zie Klimaat en rampen), alsook de lange afstanden tussen bewoonde gebieden, zorgen voor aanzienlijke extra gevaren voor fietsers.