Reizen naar Rwanda: Reisadvies

Reist u naar Rwanda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Rwanda

Informatie over de algemene veiligheid in Rwanda
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemeen beschouwd is Rwanda een veilig en vreedzaam land. Het is aangeraden om strikt de richtlijnen van de autoriteiten na te leven. Zoals in de meeste landen zijn er geïsoleerde misdrijven zoals inbraken in auto's of huizen en diefstallen op straat. Neem de gebruikelijke voorzorgmaatregelen in acht en loop niet alleen ’s nachts over straat in verlaten buurten.

In de districten aan de noordwestelijke en zuidwestelijke grenzen van Rwanda zijn incidenten voorgekomen met gewapende buitenlandse groepen. In 2022 vielen drie obussen afgevuurd uit de Democratische Republiek Congo neer in het noordwesten van Rwanda, in de regio van de vulkanen. Het Rwandese leger waarschuwde op 15 juli 2023 voor mogelijke terroristische aanslagen met granaten in de stad Rubavu (noordwesten) door leden van gewapende groepen in Oost-Congo. Rwandese troepen zijn permanent aanwezig in het grensgebied en hebben de situatie onder controle. U dient niettemin waakzaamheid in acht te nemen en de instructies van de Rwandese overheid nauwgezet op te volgen.

Door spanningen tussen Rwanda en Burundi, besloot de Burundese regering midden januari om de landsgrens met Rwanda te sluiten. Reizen tussen Rwanda en Burundi kan enkel nog met het vliegtuig.

We raden aan dat landgenoten die in de regio willen rondreizen ook het reisadvies voor de DRC raadplegen, evenals het reisadvies voor Burundi en dat voor Oeganda.

Voor elk verblijf in het buitenland is het aanbevolen u te registreren op het internetplatform Travellers Online.

De Belgische ambassade heeft een noodnummer voor Belgen die dringende bijstand nodig hebben: +250 78 830 14 74.