Reizen naar Rwanda: Reisadvies

Reist u naar Rwanda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Rwanda

Informatie over gezondheid en hygiëne in Rwanda
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Er is geen adequate medische verzorging beschikbaar ingeval van een ernstig ongeval. Het bezit van een goede reisverzekering voor medische zorg en repatriëring is dus noodzakelijk. Voor bepaalde ziektes of zware verwondingen is het wenselijk zich in het buitenland te laten verzorgen (Europa, Kenya of Zuid-Afrika). Apotheken zijn meestal goed bevoorraad, maar het is toch aangeraden een degelijke reisapotheek mee te nemen. Antimalariabehandelingen zijn voorhanden.

De belangrijkste spoed- of hulpdiensten bevinden zich in de hoofdstad (King Faisal-Hospitaal, Legacy Clinic, Centre Hospitalier de Kigali (CHK), Clinique du Plateau en Hospitaal Croix du Sud). Ook bepaalde ziekenhuizen in het binnenland bieden dergelijke diensten aan, maar deze hebben een minder goede kwaliteit.

Veiligheid water en voedsel

Het water van het waterleidingnet is niet drinkbaar. Het is aangeraden het leidingwater te laten koken of te behandelen alvorens te consumeren. Was fruit en groenten met gekookt of gefilterd water. Water in flessen kan overal gekocht worden.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

Bijzondere gezondheidsrisico's

Voor uw komst is het aangeraden contact op te nemen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, voor meer gedetailleerde aanbevelingen.

Gele koorts

Inenting is verplicht voor reizigers die afkomstig zijn uit een gebied waar gele koorts endemisch is of waar een actieve uitbraak is.

Neem het gele vaccinatieboekje (model Wereldgezondheidsorganisatie) mee. Aan de grens wordt nagekeken of het vaccinatieboekje in orde is.

Hepatitis A en B

Vaccinatie is uitermate aanbevolen, ongeacht de duur en de omstandigheden van de reis.

Tyfus

Tamelijk hoog risico; vaccinatie is aangewezen afhankelijk van de duur of de frequentie van de reizen en de reisomstandigheden.

Malaria

Gebruik individuele voorzorgsmaatregelen (sprays, crèmes, sticks, muskietnetten). Daarbovenop is het raadzaam een preventieve behandeling te volgen. Raadpleeg daarvoor uw huisarts of een gespecialiseerd centrum zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). De behandeling dient na terugkeer te worden vervolgd, voor een termijn afhankelijk van het gebruikte geneesmiddel.

Bilharziose

Bilharziose is aanwezig in de meeste meren, alsook in het Muhazimeer en het Kivumeer. Als men toch wenst te zwemmen is het aangeraden om dit enkel ver van de boorden te doen en een bilharziosetest te laten afnemen bij terugkeer in België.

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.

Meningitis

Epidemieën van meningitis vinden om de 8 à 14 jaar plaats tijdens het droge seizoen (eind december tot februari), tot het begin van het regenseizoen (in het algemeen in juni). Vaccinatie is aangewezen voor personen die tijdens een epidemie reizen, als zij in nauw contact komen met de plaatselijke bevolking (openbaar busvervoer, kleine plaatselijke hotels) of indien zij er langer dan 4 weken verblijven.

Aids

Bescherm u voldoende.