-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.
Voor actuele informatie verwijzen wij naar de referentietool voor reisgeneeskunde van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen - Rwanda | Wanda
Kosten/infrastructuur medische verzorging
Er is geen adequate medische verzorging beschikbaar ingeval van een ernstig ongeval. Het bezit van een goede reisverzekering voor medische zorg en repatriëring is dus noodzakelijk. Voor bepaalde ziektes of zware verwondingen is het wenselijk zich in het buitenland te laten verzorgen (Europa, Kenya of Zuid-Afrika). Apotheken zijn meestal goed bevoorraad, maar het is toch aangeraden een degelijke reisapotheek mee te nemen. Antimalariabehandelingen zijn voorhanden.
De belangrijkste spoed- of hulpdiensten bevinden zich in de hoofdstad (King Faisal-Hospitaal, Legacy Clinic, Centre Hospitalier de Kigali (CHK), Clinique du Plateau en Hospitaal Croix du Sud). Ook bepaalde ziekenhuizen in het binnenland bieden dergelijke diensten aan, maar deze hebben een minder goede kwaliteit.
Veiligheid water en voedsel
Het water van het waterleidingnet is niet drinkbaar. Het is aangeraden het leidingwater te laten koken of te behandelen alvorens te consumeren. Was fruit en groenten met gekookt of gefilterd water. Water in flessen kan overal gekocht worden.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina
Bijzondere gezondheidsrisico's
Voor uw komst is het aangeraden contact op te nemen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, voor meer gedetailleerde aanbevelingen.
Gele koorts
Inenting is verplicht voor reizigers die afkomstig zijn uit een gebied waar gele koorts endemisch is of waar een actieve uitbraak is.
Neem het gele vaccinatieboekje (model Wereldgezondheidsorganisatie) mee. Aan de grens wordt nagekeken of het vaccinatieboekje in orde is.
Hepatitis A en B
Vaccinatie is uitermate aanbevolen, ongeacht de duur en de omstandigheden van de reis.
Tyfus
Tamelijk hoog risico; vaccinatie is aangewezen afhankelijk van de duur of de frequentie van de reizen en de reisomstandigheden.
Malaria
Gebruik individuele voorzorgsmaatregelen (sprays, crèmes, sticks, muskietnetten). Daarbovenop is het raadzaam een preventieve behandeling te volgen. Raadpleeg daarvoor uw huisarts of een gespecialiseerd centrum zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). De behandeling dient na terugkeer te worden vervolgd, voor een termijn afhankelijk van het gebruikte geneesmiddel.
Bilharziose
Bilharziose is aanwezig in de meeste meren, alsook in het Muhazimeer en het Kivumeer. Als men toch wenst te zwemmen is het aangeraden om dit enkel ver van de boorden te doen en een bilharziosetest te laten afnemen bij terugkeer in België.
Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.
Meningitis
Epidemieën van meningitis vinden om de 8 à 14 jaar plaats tijdens het droge seizoen (eind december tot februari), tot het begin van het regenseizoen (in het algemeen in juni). Vaccinatie is aangewezen voor personen die tijdens een epidemie reizen, als zij in nauw contact komen met de plaatselijke bevolking (openbaar busvervoer, kleine plaatselijke hotels) of indien zij er langer dan 4 weken verblijven.
Aids
Bescherm u voldoende.
MPOX
MPOX is een virus dat wordt overgedragen van dier op mens en tussen mensen onderling door direct contact met huidwonden en lichaamsvochten. De symptomen treden op na een incubatietijd van 5 tot 21 dagen en omvatten huiduitslag, jeuk, koorts, hoofdpijn, pijn, algemeen onwelzijn, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. De ziekte wordt ook gekenmerkt door huiduitslag in de vorm van vlekken of puisten, die uiteindelijk een korst vormen die eraf valt. Herstel duurt 2 tot 4 weken, maar ernstige complicaties zijn mogelijk, vooral bij en mensen met een verminderde immuniteit.
Er zijn een aantal bevestigde gevallen van MPOX in Rwanda. De Rwandese overheid verklaarde dat ze de nodige maatregelen hebben genomen om de verdere verspreiding van MPOX in Rwanda tegen te gaan.
Het risico op infectie is hoog voor reizigers die in nauw contact komen met getroffen gemeenschappen. Het is lager voor reizigers die elk contact met deze gemeenschappen vermijden.
Hoewel de ernst van de ziekte en het risico voor de meeste reizigers laag zijn, is voorzichtigheid geboden en is het aangeraden de volgende maatregelen te volgen:
- Vermijd nauw (huid)contact met zieke mensen of dieren in getroffen gebieden;
- Hanteer een goede handhygiëne, vooral na contact met dieren of mensen in risicogebieden;
- Vermijd seksueel en nauw fysiek contact, zoals huid-op-huidcontact, met een geïnfecteerde persoon;
- Het is sterk afgeraden om bushmeat te eten. Bushmeat kan verschillende ziekten overbrengen, waaronder mogelijk MPOX;
- Vermijd contacten met mogelijk besmette oppervlakken, vooral in gebieden waar gevallen van MPOX zijn gemeld. Dit geldt ook voor beddengoed, handdoeken of andere persoonlijke voorwerpen die in contact kunnen zijn geweest met een besmette persoon;
- Raadpleeg een arts als u symptomen ontwikkelt zoals huiduitslag gepaard met koorts. Isoleer uzelf onmiddellijk in uw woning;
- Informeer bij terugkeer uw arts als u in een risicogebied bent geweest en symptomen vertoont.
Algemene vaccinatie wordt momenteel niet aanbevolen.
U vindt informatie op de pagina's gewijd aan MPOX op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de pagina met informatie bestemd voor het publiek van de FOD Volksgezondheid.
Reizigers met verminderde immuniteit die mogelijk een risicocontact heb gehad kunnen, indien ze zich zorgen maken, contact opnemen met de hulplijn van het Instituut voor Tropische Geneeskunde om hun specifieke geval te bespreken. Het ITG heeft een hulplijn voor reizigers die telefonisch deskundig advies kan geven.
Wij raden ook reizigers aan om X (voormalige twitter) van het Rwandese biomedisch centrum (@RBCRwanda) alsook die van het Rwandese Ministerie van gezondheid (@RwandaHealth) in de gaten te houden.
De bevoegde autoriteiten volgen de ontwikkelingen voortdurend op en de richtlijnen kunnen worden bijgewerkt als er nieuwe informatie beschikbaar is. We nodigen u daarom uit om het reisadvies regelmatig te raadplegen voor eventuele wijzigingen.