Reizen naar Rwanda: Reisadvies

Reist u naar Rwanda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Rwanda

Informatie over klimaat en rampen in Rwanda
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Rwanda geniet een tropisch klimaat, getemperd door de hoogte, aanleunend bij een mediterraan klimaat. Er zijn twee alternerende seizoenen met tropische regens van oktober tot december van februari tot mei.

  • het lange droge seizoen van juni tot september
  • het korte regenseizoen van oktober tot december
  • het korte droge seizoen van december tot januari
  • het lange regenseizoen van februari tot mei

De laatste jaren zijn de verschillende seizoenen niet meer zo duidelijk als hierboven aangegeven.

Natuurrampen

Het noordwesten van Rwanda is gelegen in een vulkanisch en seismisch gebied. Uitbarstingen van de vulkaanketen in het Virungapark op de grens van Rwanda met de Democratische Republiek Congo blijven mogelijk. De Nyiragongo-vulkaan, die zich in de DRC bevindt aan de grens met Rwanda, is ook vandaag nog een actieve vulkaan. De laatste uitbarsting dateert van mei 2021. Deze uitbarsting ging gepaard met zware aardbevingen in de Rwandese grensstad Rubavu.

Er zijn af en toe lichte aardbevingen, maar deze veroorzaken over het algemeen geen schade. Tijdens het regenseizoen zijn aardverschuivingen en overstromingen mogelijk.

Mocht er zich tijdens een verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Als de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de dichtstbijzijnde ambassade van België of van de EU.