-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Documenten, Valuta, Communicatie
Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Neem vooraleer te reizen contact op met de ambassade van de Salomonseilanden in Brussel.
Rijbewijs
U hebt een internationaal rijbewijs nodig. Als u nog niet over een internationaal rijbewijs beschikt, neem dan contact op met uw gemeentehuis.
Betaalmiddelen
De munteenheid in de Salomonseilanden is de Salomon-dollar (SBD). Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Kredietkaarten worden aanvaard en er zijn ATM’s. Gelieve hierover voor uw vertrek bij uw bank nadere inlichtingen in te winnen. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+32 78 170 170).
Reisverzekering
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.
Gsm en communicatiefaciliteiten
“Our Telekom” is de belangrijkste gsm-operator in de Salomonseilanden. In 2010 is ook “bemobile” begonnen met telefoondiensten. Het gsm-bereik is goed in alle belangrijkste steden van de Salomonseilanden. In afgelegen gebieden kan de gsm-ontvangst moeilijk of onbestaande zijn. Raadpleeg uw huidige telecomprovider vóór uw vertrek voor de roaming-mogelijkheden.
Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan ambassades of consulaten van België, in dit geval de ambassade van België in Canberra (Australië).
Bipatriden Belgo-Solomonseilanden dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.
Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.
Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.
Wegens de afstand tot Canberra (bevoegde Belgische Ambassade) en de afwezigheid van een ereconsulaat in de Salomonseilanden is de consulaire bijstand die geboden kan worden beperkt.